Armėnijos, Azerbaidžiano, Baltarusijos, Gruzijos, Latvijos, Lietuvos, Rusijos, Moldovos, Mongolijos, Taivanio ir Ukrainos atstovai diskutavo apie visuotinai pripažintų vertybių – pagarbos žmogaus teisėms, demokratijai, lygybei, įstatymo viršenybei, solidarumui ir teisingumui puoselėjimą.

Pranešime rašoma, kad bendradarbiaujant su užsienyje studijavusiais lietuviais ir grįžusiais į Lietuvą pasidalinti savo žiniomis bei įgauti vertingos patirties jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ dalyviais spalio 5 d. vyko „Jaunųjų lyderių kontaktų užmezgimo vakaras“, kurio svečias užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius tardamas sveikinimo žodį pabrėžė aktyvaus jaunimo svarbą. Tarp vakaro svečių buvo premjero patarėjas Mykolas Majauskas.

Vilniuje patirtimi dalinosi jaunieji lyderiai iš Rytų Europos ir Azijos
Tarptautinė akademija vyko dvi dienas. Atidarymo ceremonijos metu dalyviams sveikinimo žodį tarė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris, užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė-Liauškienė, Valstybinio Chengchi universiteto Taivane profesorius Kwei-Bo Huang, Tarptautinio respublikonų instituto regioninio padalinio Baltarusijai direktorius Jake'as Jonesas, Mongolijos Zorig fondo projektų vadovė Zolzaya Batkhuyag, Europos Humanitarinio Universiteto Plėtros ir tarptautinių ryšių prorektorius Darius Udrys ir Nacionalinio Demokratijos Instituto (NDI) Baltarusijos programos direktorius Michaelas Padraicas Murphy.

Pirmos sesijos metu buvo aptariami lyderystės, retorikos ir derybų meno teoriniai bei praktiniai aspektai. Praktinio pobūdžio antroje sesijoje dalyviai tarpusavyje dalinosi patirtimi, kaip jų šalyse praktiškai yra stiprinama demokratija ir skatinamas jaunimo pilietiškumas, su kokiomis problemomis ir iššūkiais susiduria ir kaip juos sprendžia. Paskutinėje sesijoje buvo generuojamos idėjos ir nestandartiniai sprendimai, kaip skatinti jaunimo dalyvavimą ir stiprinti demokratinių vertybių sistemą tarp jaunimo Rytų Europos ir kitose pasaulio šalyse. Galiausiai, akademijos dalyviai paruošė veiksmų planą, kaip šalia vyriausybinio ir parlamentinio lygmenų, aktyvinti jaunimo dimensiją Demokratijų bendrijoje tarptautinio „Young Leaders Forum“ tinklo rėmuose.

Tarptautinę akademiją finansavo Lietuvos Užsienio reikalų ministerija iš vystomajam bendradarbiavimui ir demokratijos stiprinimui skirtų lėšų, Taivanio demokratijos stiprinimui skirtas fondas, Taivanio misija Latvijoje ir Tarptautinio respublikonų instituto regioninis padalinys Baltarusijai