Pranešimą apie tai, kad LMTA planuoja atleisti 37 darbuotojus, gavo Lietuvos darbo birža.

LMTA profesinės sąjungos pirmininkė Virginija Apanavičienė aiškina, kad tai ne pirma atleidimų banga. Sausio mėnesio Senato nutarimu nutarta sumažinti LMTA Infrastruktūros direkcijos darbuotojų skaičių. Iki šiol 960 studentų aptarnavo 150 ūkio darbuotojų.

„Valytojų, budėtojų, įvairių technikų pas mus buvo 150. Pirmu etapu pavasarį jau buvo atleisti 33 darbuotojai – valytojos. Po įvykdytų viešųjų pirkimų valymo paslaugas teikia privati įmonė. Antru etapu atleidžiami 37 budėtojai, įvairūs techniniai, pagalbiniai darbuotojai. Jų darbus taip pat atliks konkursą laimėjusios įmonės“, – DELFI sakė V. Apanavičienė.

V. Apanavičienė teigė, kad LMTA derėjosi su profsąjungos atstovais. Sutarta į konkurso sąlygas įrašyti nuostatą, jog pasamdyta firma sudarys galimybę įsidarbinti atleistiems darbuotojams.

Tačiau po pirmo atleidimo bangos šia galimybe mažai kas naudojosi – didesnė dalis darbuotojų išėjo į pensiją, likę pabijojo dirbti privačioje įmonėje. V. Apanavičienės tvirtinimu, darbuotojai prieš atleidimą įspėjami, jiems išmokamos pagal Darbo kodeksą priklausančios išeitinės kompensacijos.

„Aišku, yra tam tikrų problemų. Mūsų valytojos nuoširdžiai dirbo, čia daug instrumentų, kuriuos reikia labai atsargiai valyti pagal tam tikras technologijas, čia stovi dešimtis tūkstančių kainuojantys fortepijonai, jų klavišai labai jautrūs, reikia valyti tam tikrais chemikalais. Naujoms valytojoms teiktos konsultacijos, kaip dirbti“, – aiškino V. Apanavičienė.

LMTA – ne socialinės rūpybos organizacija

„LMTA turi pat planuoti savo lėšas, mūsų pagrindinis tikslas – studijos. Deja, nesame socialinės rūpybos organizacija ir turime galvoti, kaip mums sutaupyti lėšų, kad galėtume galvoti apie studijas. Optimizuodami administraciją ir ūkį, sutaupome nemažai lėšų“, – teigia LMTA rektorius profesorius Zbignevas Ibelhauptas.

Rektoriaus teigimu, vien iš privačios įmonės perkant valymo paslaugas per metus bus sutaupyta mažų mažiausiai 250 tūkst. Lt.

„Esame iš tų bastionų, kuris dar turėjo etatinių valytojų, budėtojų paveldą. Studentų ir dėstytojų skaičiumi esame nedidelė aukštoji mokykla ir stengiamės kiek įmanoma administravimą ir ūkį optimizuoti, kad tai būtų šiuolaikiška, modernu ir kokybę atitiktų“, – sakė Z. Ibelhauptas.