Lietuvos Respublikos ir Šventojo Sosto sutartis buvo pasirašyta 2012 m. birželio 8 d. Vilniuje. Lietuvos vardu sutartį pasirašė užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, Šventojo Sosto vardu – apaštalinis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Luigi Bonazzi.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, sutartimi siekiama užtikrinti šalių kompetentingų institucijų bendradarbiavimą keičiantis informacija apie šalių aukštojo mokslo sistemai priklausančias institucijas ir jų išduodamus išsilavinimo dokumentus.

„Atsižvelgiant į Šventojo Sosto aukštojo mokslo sistemos išskirtinumą ir Katalikiškojo švietimo kongregacijos reglamentuojamų studijų programų specifiką į sutartį įtrauktos nuostatos dėl tokių studijų programų, vykdomų Lietuvos aukštosiose mokyklose, išorinio vertinimo ir akreditavimo, taip pat dėl pirmosios pakopos katalikų teologijos studijų trukmės, apimties ir struktūros Lietuvos aukštosiose mokyklose atitikimo Šventojo Sosto nustatytiems reikalavimams. Ratifikavus sutartį bus sudarytas teisinis pagrindas Bažnytinių universitetų ir fakultetų kokybės vertinimo ir skatinimo agentūrai (AVEPRO) išskirtine teise vertinti ir akredituoti Lietuvos aukštosiose mokyklose vykdomas ir Katalikiškojo švietimo kongregacijos reglamentuojamas studijų programas, organizuoti pirmosios studijų pakopos katalikų teologijos studijas, atitinkančias Šventojo Sosto nustatytus studijų trukmės, apimties ir struktūros reikalavimus“, – teigiama aiškinamajame rašte.