Klaipėdietė Margarita Karpova vasarą susigundė užsidirbti dėstytojaudama kalbų mokykloje „Gimnazita“. Moteris pasakojo, kad už 20 anglų kalbos paskaitų jai buvo pažadėta sumokėti 600 litų. „Su darbdaviais pasirašiau autorinę sutartį. Sutarėme, kad pinigus jie sumokės grynaisiais“, – teigė M.Karpova. Ji tikino, kad savo darbą atliko, tačiau atlyginimas nesumokėtas iki šiol, nors paskutinė atsiskaitymo data buvo rugsėjo 2-oji.

Paaiškėjo, kad autorinės sutartys – ne darbo inspektorių kompetencija. Darbo inspekcija šiuo atveju nieko padėti esą negali, nes tai yra civilinė sutartis ir visi nesutarimai turi būti sprendžiami teisme.

„Jeigu tarp dėstytojų ir „Gimnazitos“ būtų sudarytos darbo sutartys, tai mes galėtume problemą išspręsti. Šie žmonės būtų išregistruoti iš „Sodros“ ir galėtų eiti į Darbo biržą“, – komentavo Valstybinės darbo inspekcijos atstovė Gabrielė Banaitytė.

Autorinė sutartis esą lygiai tokia pati, kaip ir pirkimo-pardavimo sutartis. Jei užsakovas apgavo autorius, reikia kreiptis į teismą. „Autorinė sutartis – rizikinga. Pirkimo-pardavimo atveju daikto ir pinigų apsikeitimas vyksta dažniausiai tuo pačiu metu. Sudarius autorinę sutartį, niekas nenori iš anksto duoti pinigų, kol nemato rezultato“, – tvirtino G.Banaitytė.

Pasak M.Karpovos, Klaipėdoje, S.Daukanto gatvėje esančiame viename pastatų, kur dar tebešvyti mokymo centro reklama, kursai nuolat vykdavo dešimtyje auditorijų. Margarita čia dėstytojavo prieš pat mįslingai prapuolant ją pasamdžiusiai įmonei. Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija, kad „Gimnazitos“ atstovai, neatsiskaitę su dėstytojais, pradingo Šiauliuose, moterį privertė sunerimti.

„Pradėjau skambinėti. Pradžioje į Klaipėdos filialą, kur ir dėsčiau. Ten man pasiūlė kreiptis į Vilniaus filialą, į administraciją. Skambinau, ten atsiliepė tik autoatsakiklis“, – prisiminė M.Karpova. 4–5 savaičių kalbų kursai besimokantiesiems kainavo 300 litų, tačiau kai kurie klientai, sumokėję pinigus, paslaugos neva nesulaukė. „Esu girdėjusi apie panašią praktiką, kai tokios kalbų mokymo mokyklos bankrutuoja, o paskui vėl užgimsta kitu prekės ženklu“, – teigė anglų kalbos dėstytoja.

Ši situacija kol kas skandalinga atrodo tik pinigų negavusiems dėstytojams ir paskaitų nesulaukusiems klientams. Oficialiai „Gimnazita“ skolų Mokesčių inspekcijos administruojamų mokesčių valstybei neturi. Kontrolės veiksmai neatliekami, bet tam tikrų neigiamų žinių, tai yra skundų, esą gauta. Įmonė deklaracijas teikia, bet daugiau nei prieš metus savo prašymu išregistruota iš PVM mokėtojų registro.