Į mitingą „Profsąjungos – prieš švietimo saulėlydį“ susirinko apie 300 pedagogų iš įvairių Lietuvos miestų.

Pedagogai prie ŠMM atsitempė spalvingus plakatus, viename jų ministras G. Steponavičius vadintas „Sex Ekspertu“, o viceministras Vaidas Bacys – „Ufonautu“. Taip mokytojai ministrui priminė vadinamąjį sekso skandalą su sekso eksperte save tituluojančia Milda Bartašiūnaite.

Nei G. Steponavičius, nei kiti ministerijos vadovai akcijoje nepasirodė, nes buvo išvykę į renginius Kaune. 

Klaipėdos krašto pedagogai dovanų lapkričio pabaigoje ministeriją paliksiančiam G. Steponavičui atvežė šiukšlių dėžę, kuri buvo pilna esą krepšinio kamuolį primenančių popieriaus gniužulų. „Popierizmo mažinimas=mokyklų naikinimas=švietimo saulėlydis“, – buvo parašyta ant šiukšliadėžės.

„Dovana ministrui – krepšinio kamuoliukai, kadangi jis toks aistringas krepšininkas. Kiek jo vadovavimo metu sunaikinta mokyklų, kiekvienas rajonas kaip kamuoliukas – į šiukšliadėžę, į šiukšliadėžę sunaikintos mokyklos“, – DELFI paaiškino Klaipėdos rajono pedagogų profsąjungos susivienijimo pirmininkė Birutė Vaičikauskienė. 

Ji tvirtino, kad daugiausia mokyklų sunaikinta 2009 m. – pirmaisiais G. Steponavičiaus ministravimo metais „Be abejo, gal reikia kažkaip taupyti ir kažką daryti, bet ne visada tikslinga uždaryti ir vargu ar tai finansiškai paskaičiuojama“, – svarstė B. Vaičikauskienė. 

Kaltino mokytojų negirdėjimu 

„Atėjome ministrui padėkoti už jo, kabutėse, gerus darbus ir išlydėti. Jeigu žmogus būtų atsakingas, būtų čia, o ne Kaune atidarytų gyvūnėlių centrą“, – piktinosi mitingavusi Skaudvilės gimnazijos mokytoja Reda Gudavičienė.  

R. Gudavičienės teigimu, ministrui švietimiečiai nelabai svarbūs – jis nedalyvaudavo ir ankstesniuose mitinguose. Jos tvirtinimu, per G. Steponavičiaus kadenciją švietimas tik nukentėjo.      
„Pagrindinė ministro klaida – jis negirdi, ką jam sako. Jam mokytojų, tų žmonių, kurie dirba mokykloje, vykdo jo įsakymus, nuomonė visiškai neįdomi. Prieš dvejus metus jam Kalėdų proga įteikti simboliniai ausų krapštukai ir akiniai – kad jis girdėtų ir matytų mokytojus, o ne vien tik brangiai apmokamus užsienio ekspertus, kurie, nesikonsultuodami su mokytojais, ruošia įvairius dokumentus ir kurių nuomonės ministras tiktai klauso. Su mokytojais jis gali kalbėti tiktai iš aukšto“, – tvirtino Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.   

S. Jurgelevičius tvirtino, kad nė iš vietos nepasistūmėjo mokyklų finansavimo sistemos tobulinimas,  mokinio krepšelis pradėtas diegti ir kitose srityse. Taip, sako jis, įvedinėjamas laukinio kapitalizmo principas. 

„Šitie mitingai labai susiję su rinkimų kampanija ta prasme, kad šiandien agituosime balsuoti už bet kurią kitą partiją, kuri nepaskirtų ministru tokio žmogaus, koks buvo G. Steponavičius“, – į klausimą, ar mitingas nesusijęs su artėjančiais Seimo rinkimais, atsakė D. Jurgelevičius.

Jo teigimu, mitingas – kartu ir perspėjimas būsimiems ministerijos šeimininkams, kad tęsti G. Steponavičiaus pradėtų darbų ir jo darbo stiliaus tikrai neverta.  

Mitinge išreikštas nepritarimas G. Steponavičiaus ir jo komandos ketverius metus vykdytai švietimo politikai bei taikytiems veiklos metodams. Mitinge kartoti dar vasario 21 dieną vykusio įspėjamojo streiko metu pateikti reikalavimai. Tuomet reikalauta nedelsiant inicijuoti mokinio krepšelio metodikos pakeitimus bei nemažinti savivaldybėms skirtos mokinio krepšelio dalies. Profsąjunga taip pat reikalauja atidėti atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų nustatyta 18 kontaktinių valandų pedagoginė norma. Tai esą padidintų darbuotojų socialinį saugumą.

Mitingą organizavo Lietuvos švietimo profesinės sąjungos ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Žemaitijos susivienijimas.

Nei G. Steponavičius, nei kiti ministerijos vadovai akcijoje nepasirodė, nes buvo išvykę į renginius Kaune.