Trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui svarstant kai kurių aukštųjų mokyklų skundą dėl švietimo ir mokslo ministro liberalo Gintaro Steponavičiaus elgesio, prezidentės vyriausioji patarėja Virginija Būdienė pranešė, kad Prezidentūra taip pat gavo aukštųjų mokyklų laišką ir išsiaiškino, jog kai kurių universitetų išorinio vertinimo išvados aprobuotos tik liepos 26 dieną.

Tuo metu G.Steponavičius jas pranešė liepos 4 dieną sukvietęs specialią spaudos konferenciją.

"Studijų kokybės vertinimo centras patvirtino, kad tik liepos 26 dieną tos išvados oficialiai buvo aprobuotos, liepos 4 dieną tai buvo tik nuomonės. Manytume, kad tokiu būdu ministerija pažeidė savo reformos principus, o deklaruotas principas yra konkurencingumas", - sakė V.Būdienė.

"Prezidentūra yra šiuo metu persiuntusi aukštųjų mokyklų laišką Konkurencijos tarybai, ar tokiu būdu ministerija neįsikišo į aukštųjų mokyklų konkurenciją pačių studentų pareiškimų priėmimo įkarštyje ir nepadarė žalos kai kuriems subjektams dalyvaujantiems konkurencijoje tuo momentu", - teigė prezidentės patarėja.

Posėdyje dalyvavęs Lietuvos kūno kultūros akademijos rektorius Albertas Skurvydas sakė nuogąstavęs, kad po ministro spaudos konferencijos smarkiai sumažės stojančiųjų į jo vadovaujamą aukštąją mokyklą.

"Labai bijojome, kad po to bus labai mažai studentų. Po to minimum šimtas skambučių buvo, tėvai skambino ir klausė: "ar jus jau uždaro?". Mes visiems paaiškinome, ir šiais metais priėmėme daugiau studentų nei anksčiau", - pasakojo rektorius.

Jis atkreipė dėmesį, kad ministras paleido žinią, jog Lietuvos kūno kultūros akademija įvertinta neigiamai, nors iš tiesų iš keturių kriterijų trys įvertinti teigiamai. Anot jo, mokslas ir studijos sulaukė įvertinimo "puikiai", poreikis regionams - "gerai", neigiamai įvertintas strateginis valdymas.

"Mūsų strateginį planą ekspertai sumaišė su metiniu", - tvirtino rektorius.

Šiaulių universiteto teisininkė Sonata Rimdeikienė atkreipė dėmesį, kad išorinio vertinimo rezultatai paskelbti tuo metu, kai aukštosios mokyklos galėjo teikti apeliacijas.

"Paskelbti rezultatai buvo neįsigalioję, nes mes turėjome teisę juos apskųsti", - teigė ji.

Šios aukštosios mokyklos atstovė pranešė, kad ministerija nesudarė komisijos ir neatsakė į jų apeliaciją, dėl to ji apskųsta teismui.

Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė tvirtino, kad "švietimo ir mokslo ministras informuodamas visuomenę apie aukštųjų mokyklų išorinį vertinimą vadovaujasi Mokslo ir studijų įstatymu įtvirtintomis viešumo, skaidrumo, atvirumo ir atsakomybės visuomenei nuostatomis".

Ji pabrėžė, kad per spaudos konferenciją G.Steponavičius pateikė ekspertų išvadas, o ne galutinio išorinio vertinimo išvadas.

Aukštųjų mokyklų atstovai taip pat kelia klausimą dėl vertinimą atlikusių ekspertų kompetencijos, metodikos.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys "darbietis" Vydas Gedvilas tvirtino matąs tendenciją, kad yra mylimi universitetai ir nemylimi.

"Vieni universitetai yra mylimi, kiti – nemylimi (...) Jeigu rektorius pasako aštresnį žodį apie ministrą, užsitraukia jo nemalonę, jeigu pagiria, tie universitetai mylimi", - tvirtino parlamentaras.

Anot Lietuvos kūno kultūros akademijos rektoriaus, G.Steponavičius yra pasakęs, jog nemato "Kūno kultūros akademijos šiame universitetų žemėlapyje", ši aukštoji mokykla esą turės jungtis su kitomis. A.Skurvydo nuomone, daroma viskas, kad ši vizija būtų įgyvendinta.

Liepos 4 dieną švietimo ir mokslo ministras pranešė, kad pagal dalies aukštųjų mokyklų išorinio vertinimo rezultatus, bent septyni iš kol kas 17 vertintų universitetų ir kolegijų iki metų pabaigos gaus neigiamą verdiktą.

G.Steponavičiaus tąkart teigė, neigiamus įvertinimus sužinos Lietuvos kūno kultūros akademija, Verslo ir vadybos akademija, Lietuvos edukologijos universitetas, Kazimiero Simonavičiaus universitetas, Šiaulių universitetas, Vilniaus universiteto tarptautinio verslo mokykla ir Kolpingo kolegija.

Tuo pačiu ministras pabrėžė, kad išorinis vertinimas nėra "nei nuosprendis, nei galutinė išvada", tačiau tai lems trumpesnį šių mokyklų akreditavimo laikotarpį - jos bus akredituojamos tik trejiems metams.

Mokslo ir studijų įstatymas numato, kad tuo atveju, jei bendras aukštosios mokyklos vertinimas yra teigiamas, aukštoji mokykla akredituojama šešeriems metams.

Aukštųjų mokyklų išorinį vertinimą sudaro dvi dalys - atskirai vertinami mokyklos ištekliai bei veikla. Šiuo metu atliktos visos septynių aukštųjų mokyklų vertinimo procedūros, iki metų pabaigos bus baigta dar dešimties aukštųjų mokyklų antroji vertinimo dalis.

Pirmąją vertinimo dalį sudaro aukštosios mokyklos materialių ir žmogiškųjų išteklių vertinimas, kuriam renkami kiekybiniai duomenys apie atliekamus mokslinius ir taikomuosius tyrimus, pedagoginio ir administracinio personalo sudėtį ir kvalifikaciją, priimamų studijuoti akademinį pasirengimą ir studentų skaičiaus kaitą, valstybės biudžeto lėšų naudojimo tikslingumą bei kita. Šį vertinimą atlieka Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA).

Antrąją vertinimo dalį sudaro užsienio ir Lietuvos ekspertų atliekamas aukštosios mokyklos veiklos kokybės vertinimas, apimantis įvairius aukštosios mokyklos veiklos aspektus, įskaitant ir jos studijų kokybės lygį. Šią vertinimo dalį organizuoja Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC).

Numatoma, kad visos aukštosios mokyklos bus įvertintos 2014 metų pradžioje.