Vaikiną, kuris muša savo merginą, nes ši nesielgia su juo pagarbiai, ginčijasi ar erzina, pateisina 12 proc. berniukų ir 4 proc. mergaičių. Į vaikiną mušančią merginai žiūrima atlaidžiau – ją pateisina 31 proc. berniukų ir 24 proc. mergaičių.

50 proc. berniukų teigia, kad dauguma vaikinų su merginomis susitikinėja tik dėl sekso

Vykdydamas projektą „Jaunimas jaunimui. Kartu mes galime pasipriešinti smurtui“, Moterų informacijos centras apklausė 501 trijų Vilniaus mokyklų 15-17 metų moksleivį. Paaugliai turėjo užpildyti tam tikrus klausimynus, taip pat dalyvavo lyčių lygybei skirtuose seminaruose. Iš jų 60 berniukų ir 91 mergaitė prisipažino įsitraukę į romantinius santykius.

Kaip DELFI pasakojo Moterų informacijos centro projektų vadovė Kamilė Butkevičiūtė, apklausa parodė, kad jaunoji karta tik iš pirmo žvilgsnio atrodo labai moderni ir laisva – tarp jaunimo vis dar gyvuoja visuomenėje gajūs stereotipai, tarsi priskiriami vyresniajai kartai. Pasirodo, su lyčių tema susiję stereotipai nesikeičia taip greitai, kaip norėtųsi. Kita vertus, atsakymai atspindi ir viešoje erdvėje eskaluojamą santykių seksualizavimą.

Beveik 50 proc. apklaustų berniukų teigė, kad dauguma vaikinų su merginomis susitikinėja tik dėl sekso. Taip linkusios manyti ir 33,7 proc. mergaičių. 65 proc. berniukų ir 67,6 proc. mergaičių įsitikinę, kad vaikinams labiau priimtina turėti daug seksualinių partnerių nei merginoms. Kita vertus, 52 proc. berniukų ir 47 proc. mergaičių įsitikinę, kad mergina, turėjusi daug seksualinių partnerių, verta apkalbų.

Be to, 53,7 proc. berniukų teigia, kad dauguma merginų negalima pasitikėti. Įdomu, kad taip pat mano ir 38,5 proc. merginų.

47 proc. berniukų ir net 53 proc. mergaičių sutinka su teiginiu, kad normalu, kai vaikinas kartais ragina merginą su juo lytiškai santykiauti, jeigu jie draugauja. Kategoriškai su šiuo teiginiu nesutiko tik 15 proc. berniukų ir 32 proc. mergaičių. Taip pat 42 proc. berniukų linkę pritarti teiginiui, kad yra normalu, jei vaikinas kartais verčia merginą lytiškai santykiauti, jeigu ši su juo visą vakarą flirtavo. Taip pat mano 37 proc. mergaičių. Visgi 51 proc. moteriškos lyties atstovių kategoriškai atmeta tokia nuomonę. Merginas ginančių berniukų – vos 19 proc.

Paklausti, ar normalu, kad vaikinas gali versti merginą lytiškai santykiauti, jeigu išleido dėl jos daug pinigų, teigė niekada to nepateisinsią 63 proc. berniukų ir 94 proc. mergaičių, kartais – atitinkamai 24 ir 2 proc.

Vaikiną mušanti mergina vertinama atlaidžiau

Paklausti, ar normalu, kai vaikinas arba mergina muša savo partnerį, jei šis nuolat ginčijasi ar erzina, moksleiviai labiau toleravo smurtaujančią merginą – ši nuostata kategoriškai buvo nepriimtina tik 69 proc. berniukų ir 76 proc. mergaičių. Tuo tarpu prieš vaikinų smurtą griežtai pasisakė 88 proc. berniukų ir 96 proc. mergaičių. Kad nenormalu gąsdinti partnerį grasinant jį primušti, atrodo 70 proc. moksleivių (53 proc. berniukų ir 87 proc. mergaičių). Visgi net 39 proc. berniukų kartais tam pritartų.

Į klausimą, ar normalu, kai vaikinas šaukia ant savo merginos, 42 proc. mergaičių teigė, kad tai yra nepriimtina, o 49 proc. tokį elgesį kartais pateisintų. Tuo tarpu šaukianti mergina nepriimtina 36 proc. berniukų, o 45 proc. kartais tai pateisintų. 27 proc. mergaičių taip pat yra nepriimtina, kai mergina šaukia ant savo vaikino, bet net 53 proc. tokį elgesį kartais pateisina.

40 proc. apklaustų moksleivių atrodo nenormalu, jei vaikinas ar mergina tikrina partnerio mobilų telefoną, tačiau per 40 proc. jų visgi linkę pritarti, kad kartais tai daryti galima. Taip pat 27 proc. berniukų ir 29 proc. mergaičių teigė, kad normalu grasinti partneriui jį palikti, kai norima pasiekti tam tikrų tikslų. Niekada to nepateisintų tik 67 proc. berniukų ir 65 proc. mergaičių.

47 proc. berniukų ir 56 proc. mergaičių mano, kad vaikinas kartais gali kontroliuoti savo partnerės gyvenimą. Panašiam skaičiui respondentų taip pat priimtina, jei vaikiną kontroliuoja mergina.

50 proc. berniukų mano, kad dėl seksualinės preivartos kaltos pačios merginos

Apklausos metu bandyta išsiaiškinti, kokie stereotipai apie lyčių santykius kirba moksleivių galvose.

59 proc. berniukų ir dar daugiau, net 75,8 proc., mergaičių mano, kad merginos mėgsta demonstruoti savo kūną, o 93 proc. berniukų ir 98 proc. mergaičių įsitikinę, kad daugeliui moterų labai rūpi, ar jos patinka vyrams.

80 proc. berniukų ir 79 proc. mergaičių sutinka, kad jei vaikinas labai pavydi merginos, vadinasi, ji jam labai patinka. Pasak 51 proc. berniukų ir 67 proc. mergaičių, santykiams tik į naudą, jei partneriai kartais priverčia vienas kito pavydėti.

Kamilė Butkevičiūtė
„Šis rezultatas nustebino. Nors jaunimo požiūris į smurtą iš esmės labai neigiamas, dalis jų pritarė teiginiui, kad jei mergina ar vaikinas labai pavydi, vadinasi, labai myli. O juk žinome, kad iš didelio pavydo labai dažnai ir gimsta smurtas artimoje aplinkoje. Tai vienas iš signalų, kad ateityje partneris gali smurtauti. Taip pat nustebino, kad daugeliu atvejų merginų smurtas labiau pateisinamas, nors prieš vaikinų smurtą yra labai kategoriškas nusiteikimas“, - svarstė K. Butkevičiūtė.

Teiginiui, kad merginos sakomas „ne“ intymiems santykiams labai dažnai reiškia „taip“, pritaria 33 proc. berniukų ir 13 proc. mergaičių. 70 proc. berniukų ir 72 proc. mergaičių įsitikinę, kad kartais merginos išprovokuoja seksualinę agresiją savo apranga. Kita vertus, 67 proc. berniukų ir 32 proc. mergaičių pritaria teiginiui, kad moterys nekaltus žaidimus linkusios iškart vadinti seksualiniu priekabiavimu.

Teiginiui, kad kartais merginos pačios kaltos, jei vaikinai naudoja smurtą, pritaria 52 proc. berniukų ir 40 proc. mergaičių.

Koks yra idealus vyras ir ideali moteris?

Anot K. Butkevičiūtės, apklausa, kuri nėra reprezentatyvi, visgi gan aiškiai parodo jaunosios kartos nuostatas. Pavyzdžiui, egzistuojančią lyčių nelygybę intymioje sferoje atspindi moksleivių pritarimas teiginiui, kad vaikinui normalu turėti daugiau partnerių. Įdomu, kad tam pritarė tiek berniukai, tiek mergaitės.

„Tai rodo, kad yra dalykų, kurie leidžiami vyrui, bet neleidžiami moteriai. Seminarų metu taip pat aiškinomės, koks yra idealus vyro ir moters įvaizdis. Paaiškėjo, kad vyriško stiprumo kultas dar labai gajus. Vyrui buvo priskiriamos tokios savybės, kaip valia, jėga, lyderystė. Taigi tikras vyras – stiprus, drūtas, raumeningas vaikinas, uždirbantis daug pinigų ir vairuojantis Mercedesą. Tuo tarpu ideali moteris turėtų būti ne tik gera mama bei žmona, bet ir protinga ir, žinoma, graži. Karjeros siekimas nebuvo akcentuotas, nors neliko ir už borto. Berniukai nesakydavo, kad rinktųsi tarp dirbančios moters ir namų šeimininkės. Visgi jautėsi tonas – iš pradžių moteris turi būti labai gera mama ir žmona, na, o jei lieka laiko, gali užsiimti savo karjera“, - sakė pašnekovė.

Moterų informacijos centro atstovė taip pat pabrėžė, kad rezultatus reikėtų vertinti nepamirštant, kad į klausimus atsakinėjo jaunimas. Galbūt į kai kuriuos jų buvo pasižiūrėta šiek tiek su jumoru arba šiek tiek norint pasirodyti.

„Buvo vienas klausimas, susijęs su romantiškų santykių skaičiumi – amplitudę turėjome nuo 0 iki 50. Juokėmės, kaip vaikinai, pildydami anketą, išsitraukdavo telefoną ir skaičiuodavo savo kontaktus. Visgi vidutinis skaičius – 2-3 romantiški santykiai per keletą metų. Mes tiesiog nepateikėme griežto apibrėžimo, kas yra romantiški santykiai. Moksleiviai patys tai sprendė. Tie, kurie paskaičiavo visas savo drauges, kurios retsykiais parašo, ir turėjo 50 ryšių“, - aiškino pašnekovė.

„Moterų apklausos“ tikslas – ištirti jaunimo požiūrį į smurtą prieš merginas bei sąsajas tarp smurto ir lyčių stereotipų. Skatinti jaunimą mąstyti šia tema ir priešintis smurtui.