Daugeliui šeimų nauja tvarka buvo staigmena

Kaip DELFI pasakojo Avižieniuose gyvenanti moteris, daugelis tėvų apie naujovę sužinojo tik rugsėjo 3 d.

„Dabar kontrolierės kiekvienam vaikai praneša informaciją, kuri, pasirodo, įdėta ir įmonės tinklapyje, kad jie nebegali važiuoti nemokamai. Iki šiol vaikai gaudavo mokyklose mokinio pažymėjimus, mėnesinius bilietus ir iki miesto važiuodavo nemokamai. Iš Avižienių į Vilnių važiuoja tikrai labai daug vaikų – nuo pradinukų iki gimnazistų. O dabar kiekvienam vaikui sakoma, kad jo neveš. Įsivaizduokite, kaip jaučiasi pradinukai. Jie gi galėjo ir pinigų neturėti. Grįžo antrokai, trečiokai iš mokyklos išsigandę, o tėvai nieko nesupranta, kas vyksta“, - pasakojo pašnekovė.

Moteris teigė, kad jos sūnui, vykstančiam į Vilniaus Simono Daukanto gimnaziją, dabar kelionė kainuoja 2,20 Lt.

„Vaikas šiandien 3 km ėjo per laukus iki miesto autobuso. Nėra blogai, kad jis pasivaikšto, kol šilta, bet kas bus žiemą?“ - svarstė pašnekovė.

Įmonei nesumokėta 200 tūkst. litų

Iki šiol vaikus nemokamai vežiojusios įmonės „Leilandas“ tinklapyje iš tiesų patalpainta tokia informacija: „Jeigu Vilniaus miesto savivaldybė iki 2012 rugpjūčio 31d. neatsiskaitys su įmone už 2011-2012 mokslo metais suteiktas moksleivių vežimo paslaugas, tai nuo š. m. rugsėjo 1 d. nebeteiksime nemokamų paslaugų moksleiviams, važiuojantiems į Vilniaus miesto mokyklas“.

Įmonės buhalterė Jadvyga Antanavičienė sakė, kad savivaldybės atstovai iki šiol su ja nesusisiekė ir nepranešė apie savivaldybės galimybes padengti skolą.

„Mums nesumokėta apie 200 tūkst. Lt. Pinigų negavome jau už praėjusių metų lapkritį ir gruodį, taip pat už visus šiuos mokslo metus. Per mėnesį už vaikų vežimą mums susidaro apie 27-28 tūkst. Lt. Mes neturime kitos išeities. Ant mano stalo guli prašymai – darbuotojai nori išeiti iš darbo. Birželio mėnesį dar kažkaip vertėmės – savininkas šiek tiek kuro išlaidų padengdavo. Prieš 14 metų degalai nekainavo nė lito, dabar – beveik 5 litus, o bilietai nepabrango – 16 ct už kilometrą. Pas mus bilietas kainuoja nuo 1,20 iki 1,60 Lt. Už bilietus surenkame apie 100 tūkst. Lt, o vien kurui reikia apie 90 tūkst. Lt.“, - tikino pašnekovė.

Anot J. Antanavičienės, jei savivaldybė kažkiek pinigų artimiausiu metu pažadės sumokėti, įmonė bandys susidariusią problemą spręsti. „Pasakėme tėvams, kad rinktų bilietukus – gal vėliau kompensuosime. Nemokamo vaikų vežimo tvarka juk nėra panaikinta – kaime gyvenantys vaikai iki 40 km į mokyklas gali važinėti nemokamai. Jų kelionė apmokama iš biudžeto. Tačiau kodėl vaikai važinėja į miesto mokyklas, jei, pavyzdžiui, Riešėje yra didžiulė gimnazija, Maišiagaloje yra dvi mokyklos, Sudervė turi mokyklą, taip pat Avižieniai. Bet vaikai važiuoja į miestą. Aišku, galima suprasti – gal nenori keisti mokyklos, kai šeima persikėlė į užmiestį“, - svarstė įmonės atstovė.

Vilniaus savivaldybė piktinasi nesulaukianti pagalbos iš valstybės ir kitų savivaldybių

Tuo tarpu savivaldybės atstovai, paklausti, ką galėtų atsakyti šiems vaikams ir jų tėvams, nieko konkretaus nepažadėjo.

„Niekam ne paslaptis, kad savivaldybė turi įsiskolinimų ir pirmiausia grąžina seniausias skolas. Visais būdais siekiame, kad šios skolos sumažėtų ir ieškome būdų, kaip pagerinti esamą finansinę miesto situaciją. Artimiausiu metu spręsime šį klausimą – svarbiausia, kad nenukentėtų žmonės. Tokių mokinių mes vežame apie 1360 kasdien, tam per metus reikia skirti apie 1 mln. litų. Vis dėlto, tiek valstybė, tiek kitos savivaldybės taip pat galėtų prisidėti prie šios problemos sprendimo, nes mes vežame mokinius, kurių tėvai mokesčius moka toms savivaldybėms, o prievolė apmokėti jų keliones numatyta įstatyme“, - teigė Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Petronis.