Bazinius karinius mokymus baigė jau kelios laidos jaunuolių. Anksčiau siūlyta, kad prieš pusantrų metų būtinuosius pakeitę baziniai kariniai mokymai bus patrauklūs, nes juos baigusieji lengviau galės įstoti į aukštąsias, jiems pridedant papildomą balą.

Tačiau aukštosios mokyklos kartoja, kad tokių išlygų norintiems studijuoti valstybės finansuojamose vietose jie daryti negali. Esą būtina keisti priėmimo į nemokamas studijas tvarką.

„Jie turės pranašumą magistro studijoje, nes ten valstybės finansuojamos vietos skirstomos paties universiteto nustatyta tvarka. O bakalauro pakopoje galioja bendra valstybės finansuojamų vietų skirstymo tvarka. Tad gali atsitikti taip, kad tas asmuo su papildomu balu įstos į mūsų universitetą ir pagal tą balą negaus valstybės finansavimo. Čia mes jau negalime daryti jokios įtakos“, – aiškino M. Romerio universiteto studijų prorektorius Giedrius Viliūnas.

„Kur yra konkursas į tam tikrą programą, universitetas turi teisę paskelbti priėmimo taisykles, kur gali suteikti papildomų, universitetinių balų. Tai leistų studentams, kurie gauna studijų krepšelį, įstoti į vieną ar kitą programą“, – teigė švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.

Aukštųjų mokyklų atstovai sako, kad ministerijai nenusileidžiant ir universitetams palikus laisvę savarankiškai apsispręsti dėl papildomų balų skyrimo, nukentės konkurencija tarp aukštųjų.

„Jei viena aukštoji mokykla pridės papildomus balus stojantiesiems į valstybės finansuojamas vietas, ir tai būtų užskaityta geriausiųjų eilėje, tai iškraipytų rinką, nes į tą aukštąją stotų visi baigę karinius mokymus, nesvarbu, kad jie gal norėtų kur kitur studijuoti. Jie ten įstotų lengviau, ir nustumtų tikrai motyvuotus. O ta aukštoji gautų prioritetų ir surinktų daugiau krepšelių“, – įsitikinęs VGTU studijų prorektorius Romualdas Kliukas.

„Mokslų ir studijų įstatyme aiškia pasakyta, kad ta bendroji eilė sudaroma pagal akademinius pasiekimus. Tarnavimas, buvimas tarnyboje –tai nėra akademiniai pasiekimai. Tie žmonės negali būti nacionaliniu mastu būti iškelti aukščiau už kitus“, – sako N. Putinaitė.

Kol kas per stojamuosius papildomą balą gauna tik respublikinių olimpiadų laimėtojai.