Nuo ateinančio rugsėjo Naujininkų vidurinėje mokykloje nebebus formuojama 11-a klasė. Pagal Seimo priimtą Švietimo įstatymą, iki 2015 metų šalyje neturi likti vidurinių mokyklų.

„Kadangi toks įstatymas, mes nesiginčijame, jį turime vykdyti ir su bendruomene sutarėme, kad mūsų vidurinė mokykla tampa pagrindine mokykla. Tačiau įstatyme parašyta, kad iki 2015 m. Niekas prieš įstatymą neprotestuoja, tiesiog 10-okai, kaip leidžia įstatymas, nori užbaigti mokslus savo mokykloje“, – DELFI sakė Naujininkų vidurinės mokyklos direktorius Gediminas Urbonas.

Nepatenkinti moksleiviai antradienį surengė pilietinę akciją – sudėliojo gyvą užrašą „Mes už savo mokyklą“, skandavo „Mes už savo mokyklą“ ir „Naujininkai“. Direktoriaus teigimu, tokią iniciatyvą sumanė dešimtokai, jiems leista protestuoti ir išsakyti savo nuomonę.
„Lenkiškos, rusiškos mokyklos neliečiamos“, – tvirtina G. Urbonas. Jo manymu, 1973 m. įkurta mokykla po dvejų metų galėtų išleisti jubiliejinę, 40-ąją, abiturientų laidą ir tada taptų pagrindine.

Mokyklos reorganizacija nepatenkini ir moksleivių tėvai. „Visas rajonas liks be lietuviškos vidurinės mokyklos, aplink liks tik dvi rusų mokyklos. Tai – rusifikacija, manau, rajone turi būti bent viena lietuviška vidurinė mokykla“, – tvirtino moksleivio mama Asta, prieš daugelį metų pati baigusi Naujininkų mokyklą.

Savivaldybė: mes tik vykdome Vyriausybės nutarimus

„Naujininkuose lietuviška mokykla tikrai neišnyks, mokykla ir toliau veiks. Šiuo atveju savivaldybė tik vykdo Vyriausybės nutarimus, todėl nuo rugsėjo 1 d. Naujininkų vidurinėje mokykloje nebus komplektuojamos 11 klasės“, – aiškina Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Petronis.

Pasak G. Petronio, praėjusių metų rugpjūčio mėnesio mokyklų vadovų pasitarime buvo išnagrinėtas naujas Vyriausybės nutarimas, reglamentuojantis 11 klasių komplektavimą. Visiems vidurinių mokyklų vadovams buvo pateiktas minimalus vienuoliktokų skaičius, leidžiantis kitais mokslo metais turėti 11 klases, įvardintos visos vidurinės mokyklos, kuriose mokinių skaičius nepakankamas.

Pagal Vyriausybės nutarimą, didžiuosiuose miestuose turi būti trys vienuoliktos klasės. Naujininkų mokykla teturėtų dvi vienuoliktokų klases. „Tačiau pagal moksleivių krepšelio metodologiją mums lėšų užtenka, mes nesame našta vilniečiams, puikiausiai išsilaikome“, – kontrargumentuoja G. Urbonas.

Tuo metu savivaldybės atstovas G. Petronis atkreipia dėmesį, kad Naujininkų mokykla savivaldybei yra pateikusi savo apsisprendimą tapti pagrindine mokykla ir mokyti 1-10 klasių moksleivius. Pasak G. Petronio, 11 klasės mokiniai gali patys rinktis kitą mokyklą.

Mokyklos direktorius įpareigotas iki gegužės 20 d. organizuoti 11 klasių tėvų susitikimus su Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos, Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos ir Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos direktoriais arba jų deleguotais atstovais. Tačiau mokyklos vadovas G. Urbonas tvirtina, kad kai kurios minėtos gimnazijos Naujininkų vaikų nepriims – jos esą jau bus sukomplektavusios savo klases.