Lietuvoje iki šiol buvo taikytas griežtai centralizuotas akademinio pripažinimo modelis. Užsienyje įgytos kvalifikacijos vertinimą vykdė Studijų kokybės vertinimo centras, o pripažinimą - Švietimo ir mokslo ministerija. Dabar šios dvi procedūros sujungiamos į vieną.

Be to, švietimo ir mokslo ministro įgaliotos aukštosios mokyklos galės stojančiojo užsienietišką diplomą įvertinti pačios. Studijų kokybės vertinimo centras, kaip ir anksčiau, lieka nacionalinė kvalifikacijų pripažinimo agentūra, į kurią kreipsis užsienyje diplomą įgiję asmenys, siekiantys, kad jų išsilavinimas būtų pripažintas nacionaliniu lygiu, galiotų darbui ir studijoms.

Taip pat atsisakoma mokslo laipsnių nostrifikavimo taikant pažangesnę mokslo laipsnių pripažinimo praktiką - užsienyje įgytą mokslinį laipsnį įvertins ir pripažins Lietuvos mokslo taryba.

Lankstesnė ir skaidresnė kvalifikacijų pripažinimo sistema, kaip teigiama, sudarys palankesnes sąlygas Lietuvos aukštojo mokslo tarptautiškumui ir akademiniam mobilumui - palengvins galimybes užsieniečiams studijuoti Lietuvoje.

Spartesnės užsienyje įgyto išsilavinimo pripažinimo procedūros naudingos ne tik užsieniečiams, bet ir užsienyje išsilavinimą įgijusiems lietuviams, norintiems studijuoti Lietuvoje.

Iš 39 valstybių, įsijungusių į bendrą Europos aukštojo mokslo erdvę, trijuose ketvirtadaliuose šalių užsienietiškų diplomų pripažinimą studijų tikslais vykdo aukštosios mokyklos, praneša Vyriausybės spaudos tarnyba.