Mokyklų tinklo pertvarka vyksta jau keletą metų. Pertvarkant švietimo sistemą Kaune, atsižvelgiama į mokinių skaičių mokyklose, mokymo kokybę ir finansus. Siekiama, kad mokiniai kokybišką bendrąjį išsilavinimą galėtų įgyti kuo arčiau savo namų, tačiau stebima mokinių skaičiaus kaita. Pertvarkos planas parengtas taip, kad kiekvienoje seniūnijoje būtų nors viena pradinė mokykla, progimnazija ir gimnazija (pagal gyventojų skaičių gali būti/yra ir daugiau). Šis Švietimo tinklo pertvarkos planas buvo rengiamas pusę metų.

„Atsižvelgta į valstybės nurodytus ugdymo standartus, buvo laikomasi teisės aktų ir absoliutaus teisingumo. Viską suderinti yra sunku, tačiau stengėmės, daug diskutavome, svarstėme“, - pranešime spaudai cituojamas Švietimo ir sporto komiteto narys Algimantas Kurlavičius.

Kauno mieste yra keli mikrorajonai, kurie yra gerokai nutolę nuo miesto centro. Tuose mikrorajonuose paprastai yra viena mokykla, kurioje mokosi ir pradinukai, ir aukštesniųjų klasių mokiniai.

„Tokių mokyklų mokinių tėvai ne kartą kreipėsi į Savivaldybę ir pageidavo, kad šiose vietovėse išliktų mokyklos, kuriose mokiniai galėtų įgyti vidurinį išsilavinimą“, - sakė Švietimo ir sporto komiteto pirmininko pavaduotoja Loreta Kekienė.

Labiausiai nuo miesto centro yra nutolusios dvi bendrojo lavinimo mokyklos – Palemono ir Šv. Kazimiero vidurinė mokykla, esanti Sargėnuose. Pirmąją nuo miesto skiria geležinkelis, o antrąją – autostrada, todėl mokiniams atvykti į artimiausias arba centre esančias mokyklas yra sunkoka. Tą priminė ir miesto tarybos narys Kazimieras Nausėda. Jeigu šiuose mikrorajonuose neliktų vidurinių mokyklų, tuomet mokiniams reikėtų labai anksti išvykti iš namų, jie negalėtų lankyti neformalaus ugdymo užsiėmimų, sporto treniruočių ir t. t. Be to, labai svarbus klausimas yra mokinių saugumas.

Atsižvelgdami į šias aplinkybes, miesto tarybos nariai pritarė, kad Palemono ir Šv. Kazimiero mokykloms būtų suteiktas pakraščio mokyklų statusas.

Miesto taryba tokio statuso suteikti negali, jį suteikia tik Vyriausybė, todėl miesto taryba įpareigojo merą Andrių Kupčinską atskiru raštu kreiptis į Vyriausybę dėl pakraščio mokyklos statuso suteikimo Palemono, Šv. Kazimiero ir Julijanavos vidurinei mokyklai.

Nors iš Aleksoto atvykti į centre esančias mokyklas yra ne taip sudėtinga, negu iš Sargėnų ir Palemono, tačiau Aleksoto seniūnijoje neliktų nė vienos mokyklos, kurioje būtų galima įgyti vidurinį išsilavinimą. Be to, Aleksotą nuo miesto centro skiria Nemunas, šiame mikrorajone važiuoja palyginti mažai viešojo transporto, todėl susisiekimas su miesto centru prastesnis.

„Visos trys mokyklos – Palemono Šv. Kazimiero ir Julijanavos, dėl kurių bus kreiptasi į Vyriausybę dėl pakraščio mokyklos statuso suteikimo, ateityje turės siekti gimnazijos statuso“, - sakė Švietimo
ir kultūros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika.