Kalbėdamas apie studentų PSD, socialinės apsaugos ir darbo ministras pabrėžia socialinį teisingumą tarp valstybės, darbdavio ar save apsidraudžiančių asmenų.

"Dėl PSD studentams turi būti labai aiškiai išgryninta sistema. Mano supratimu, dirbantis studentas yra apdraustas PSD, ir antrą kartą valstybė jo drausti tikrai neturėtų. Bet norint tai realizuoti, atskiros institucijos, šiuo atveju Švietimo ir mokslo ministerija ir Valstybinė ligonių kasa (VLK), turi disponuoti labai aiškiais ir konkrečiais duomenimis", - interviu naujienų agentūrai ELTA sakė D. Jankauskas.

Ministras patikslino, kad atrinkti dirbančius ir nedirbančius studentus esą būtų nesunku - tai leistų padaryti specialios duomenų bazės. Švietimo ir mokslo ministerija yra jau sukūrusi dirbančių studentų registrą, duomenys perduodami VLK.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Ministrų Kabinetas priėjo prie nuomonės, kad valstybė PSD turėtų drausti tuos studentus, kurių mokslas taip pat yra finansuojamas valstybės lėšomis, o šis finansavimas truktų šešerius metus arba tol, kol studentas baigtų studijas.

Tačiau tokiam siūlymui prieštarauja studentų organizacijos ir jų atstovai. Studentai reikalauja, kad už visus nedirbančius studentus, nepriklausomai nuo jų studijų formos, pakopos ar finansavimo pobūdžio, PSD būtų apmokamas valstybės biudžeto lėšomis tais atvejais, kai jie pirmą kartą studijuoja bakalauro ar magistro pakopoje.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys teigė matąs kompromisinį sprendimą dėl studentų PSD. R. Šukys siūlo, jog valstybė, nepriklausomai nuo amžiaus, turėtų drausti visus nuolatinę studijų formą pasirinkusius studentus, o už pasirinkusiuosius tęstines studijas - jei už jų mokslą moka valstybė, taip pat už nedirbančius doktorantus. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, kaip ir D. Jankauskas, laikosi nuomonės, kad valstybė PSD turėtų drausti tik tuos studentus, kurie, nepriklausomai nuo studijų formos, neturi jokių darbo santykių. Tuo tarpu dirbantys studentai nebūtų valstybės draudžiami.

Klausimą dėl studentų PSD Vyriausybė žadėjo svarstyti šią savaitę, bet į pirmadienio bei trečiadienio Vyriausybės pasitarimo ar posėdžio darbotvarkę jis neįtrauktas.