Sriubos nebeliko naujame Mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose apraše, kurį sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys patvirtino prieš šių mokslo metų pradžią.

Vargšų maistu sriubą vadinantys SAM specialistai aiškina, kad ji nieko gero augančiam organizmui neduoda. Esą sriuba tik užima didelę skrandžio tūrio dalį, dėl to vaikas suvalgo mažai antrojo patiekalo ir greitai vėl išalksta.

Nuo šiol, kad į mokyklų valgyklas būtų grąžinta sriuba, ugdymo įstaigoms tenka rengti tėvų apklausas ir kreiptis į vietos visuomenės sveikatos centrus. Naujoji tvarka papiktino ne tik mokyklinukų tėvus, bet ir pedagogus.

Į Šaulių Centro pradinę mokyklą savo atžalas leidžiantis Andrius LŽ pasakojo, kad tėvai, sužinoję, jog jų vaikai nebebus maitinami sriuba, sukėlė triukšmą ir ėmė rinkti parašus, kad šis patiekalas būtų grąžintas ant pradinukų stalo. "Parašų surinkta keli šimtai. Ir mes, ir pedagogai, net patys vaikai kalba, kad sriuba mokykloje - populiariausias patiekalas. Tad kam ją uždrausti? Kažkoks SAM klerkas, matyt, nutarė, kad sriuba yra kenksminga jaunam organizmui", - pykčio neslėpė šiaulietis.

Sveikatos apsaugos ministras R.Šukys aiškino, kad sriuba bendrojo lavinimo mokyklose neuždrausta. "Tiesiog šis patiekalas dabar nėra privalomas", - sakė ministras ir pasiūlė susisiekti su ministerijos specialistais.

SAM Visuomenės sveikatos departamento laikinasis direktorius Almantas Kranauskas LŽ tvirtino, kad sriuba nėra vertingas patiekalas. "Civilizuotose šalyse ji laikoma menkaverčiu maistu, kuris skirtas vargšams maitinti. Moksleiviams tiekiant sriubą nebūtų užtikrintas visavertis maitinimas. Vaikas privalgys to vandens ir daugiau nieko nebenorės. Po valandos mokinukas pasijus alkanas ir bėgs pirkti saldainių", - įsitikinęs jis.