Savivaldybės atstovai dangstosi Švietimo ministerijos kriterijais. Pastarieji aiškina, kad viską sprendžia tik savivaldybės.

Švietimo ir mokslo ministerijos prašyta autobusų keturioms Biržų rajono mokykloms, tačiau pirmenybė teikiama Pačeriaukštės Petro Poškos pagrindinei mokyklai. Kai kurie tarybos nariai stebisi, kodėl tokios dovanos trečią kartą per dešimtmetį nusipelno būtent ši mokykla.

„Turinčiai du autobusiukus, neseniai gavusiai naują autobusiuką, gal pora metų tik, dabar vėl skiriamas naujas, o seną atiduoda Vabalninko mokyklai“, – sako Tomas Četvergas, Biržų rajono savivaldybės tarybos narys.

Gavus naują, 8-erių metų senumo autobusiukas atiteks Vabalninko mokyklai, nors ji vežios dvigubai daugiau mokinių negu Pačeriaukštė. Naujuoju autobusiuku greičiausiai važiuos dar mažiau vaikų, nes uždarius mokyklas aplink Pačeriaukštę, jų vaikai jau mokosi kaimyniniame rajone.

Švietimo skyriaus vadovė ginasi Švietimo ir mokslo ministerijos kriterijais: uždarius kaimo mokyklą, jos mokinius turinti atsivežti mokykla įgyja teisę gauti naują autobusą. Tačiau šiemet autobusiukas atitenka užpernai, o ne pernai uždarytos mokyklos mokiniams vežti.

„Tikimės, kad už 2009 metų reorganizuotas mokyklas prašysim autobuso kitais metais – 2011-aisiais, kadangi programa yra iki 2012 m. Todėl mes už 2008 m. dar negavę ir prašom dar už 2008 m.“, – komentavo Genovaitė Gutauskienė, Biržų rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja.

Vedėja neslepia, kad tokia tvarka skatina sparčiau stambinti mokyklas.

„Autobusą duoda vieną. Jeigu už tuos praeitus metus nebeatiduotų, tai irgi būtų: kiti, sakykim, nevykdė tos pertvarkos, kiti vykdė“, – pridūrė G. Gutauskienė.

Vietos politikai sako, kad duomenis ministerijai valdininkai gali pateikti kokius nori.

„Paduoda duomenis tokius, kokių prašo. Ir taip, kaip prašo, ką uždarėt, kiek vaikų buvo, kam priklausė – viskas lentelėje užpildyta. Autobusas už poros metų atvažiuoja, aistros kodėl ten, kodėl ne kitur“, – kalbėjo Stasys Valiukas, Biržų rajono savivaldybės tarybos Socialinio vystymo komiteto pirmininkas.

„Galbūt labiau patikrinti turi Švietimo ir mokslo ministerija tuos duomeinis, pagal kuriuos skiria tuos autobusus“, – svarstė Laimutis Štirvydas, Biržų rajono Vabalninko Balio Sruogos vidurinės mokyklos direktorius.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai tvirtina, kad autobusiukus skirstosi pačios savivaldybės, o skundų dėl to nėra gavę.

„Mes, būna, ir patikrinam, ir savivaldybės ne visai tikslius duomenis teikia, gudrauja. Tai yra rimtas ir sistemingas darbas. Galiu konstatuoti, kad dėl skristymo kriterijų ar kitų dalykų niekada nesame gavę jokio sundo“, – patikino Dainius Numgaudis, Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris.