Vietoje kitiems metams mokytojų atlyginimams numatyto 1,091 mlrd. Lt, žadama nurėžti 230 mln. Lt – tai reiškia, kad liks 861 mln. Lt, o 2009 m. algų augimas bus mažesnis, nei buvo numatyta anksčiau.

„Mes tikimės vieno - žmogiško sutarimo, neprašydami kokio nors formalaus pritarimo mūsų planui. Antikrizinis planas, kuris liečia visus sektorius, tame tarpe ir švietimo, yra pakankamai skausmingas. Šitoje vietoje žmogiškas supratimas ir solidarumas mums yra labai svarbus“, - po susitikimo su mokytojų profsąjungomis trečiadienį sakė A. Kubilius.

„Aš jutau tą bendro supratimo atmosferą“, - pridūrė būsimas premjeras, tačiau pedagogų profsąjungų atstovų veidai ir žodžiai to neliudijo.

Švietimas – podukros vietoje?

Viena Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovių Rūta Osipavičiūtė svarstė, kad švietimas, kaip visuomet, lieka podukros vietoje: „Švietimas, kaip ir visais laikais, yra podukros vietoje ir, matyt, lengviausia „karpyti“ švietimo lėšas, nes tai tokia sritis, kur lengviausiai sprendžiama“.

Tačiau ji pabrėžė, kad bet kokiu atveju, švietimo darbuotojų algų augimas išliks. Pirmoji banga, kaip ir planuota, bus 2009 m. sausio 1 d., diskutuojama tik dėl augimo dydžio. Buvusi socialdemokrato Gedimino Kirkilo Vyriausybė mokytojų algas nuo kitų metų pradžios žadėjo didinti 10 proc. ir dar panašiai nuo rugsėjo. Dabar kalbama, kad augimas galėtų būti 7-8 proc.

Tuo metu kitas LŠDPS vadovas Aleksas Bružas norėtų, jog už mokytojų praradimus būtų kompensuojama ateityje.

„Jeigu dabar norima nuimti, mes norim, kad būtų kompensuota vėliau. Tačiau kad būtų pasirašytas su mumis tam tikras susitarimas ir, aišku, patvirtintas tam tikrame lygmenyje. <...> Mes negalim būti kaip ožiai visą laiką“, - piktinosi A. Bružas.

A.Šemeta: mokytojai yra geresnėje padėtyje nei kiti

Būsimas finansų ministras Algirdas Šemeta, nors ir apgailestavo, kad tenka imtis tokių priemonių, tačiau pabrėžė, jog mokytojai, kitaip nei kiti valstybinio sektoriaus darbuotojai, išliks geresnėje padėtyje. Mat visoms valstybės institucijos darbo užmokesčio fondas bus mažinamas 12 proc., o mokytojų algos vis tiek augs, kad ir lėtesniu tempu.

„Noriu pabrėžti, kad nepaisant to, kad visam valdžios sektoriui darbo užmokesčio fondai bus sumažinti 12 proc., mokytojų atlyginimai vis tiek didės“, - tvirtino A. Šemeta.

DELFI primena, kad pavasarį kai kurios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos visoje Lietuvoje surengė mokytojų streikų seriją. Pedagogai reikalavo didesnio darbo užmokesčio bei geresnių darbo sąlygų. Kiek pasispyriojusi Vyriausybė pritarė mokytojų algų didinimui pagal Seimo įtvirtintus rodiklius ir su dalimi pedagogų pasirašė susitarimą dėl ilgalaikės atlyginimų didėjimo programos.