Štai praėjusį trečiadienį telekomunikacijų bendrovė „Omnitel“ sostinės mokyklose dovanojo „Ežio“ korteles su 5 Lt sąskaita. Išankstinio mokėjimo korteles gavo Vilniaus „Juventos“ gimnazijos, Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazijos, Vilniaus Šolom Aleichemo vidurinės mokyklos moksleiviai. DELFI žiniomis, kai kurioms „Juventos“ gimnazijos klasėms „Ežio“ korteles padalijo patys mokytojai.

„Šiaip labai daug norinčių į mokyklą ateiti. Aišku, mes ne kiekvieną leidžiame, žiūrime, galima ar negalima. Ateina ir abejotinų žmonių, bijome, kad nebūtų kokios nors sektos atstovai, žiūrime dokumentus“, - DELFI sakė „Juventos“ gimnazijos direktorė Irina Ignatavičienė.

Pasak direktorės, visi prekių ir paslaugų siūlytojai atsiklausia, ar mokykloje tai daryti galima, ar ne. I. Ignatavičienės teigimu, „Ežio“ kortelės išdalytos koridoriuje, be to, ne pamokų metu.

I.Iganatavičienė pasakojo, kad „Omnitel“ atstovai į mokyklą atvežė daug daugiau kortelių nei yra mokinių, tad likusios atiteko mokytojams. „Visiems klasės auklėtojams davėme po keletą sąskaitėlių, nes klasės auklėtojas daug bendrauja su mokinių tėvais, o dabar telefonų skambučiai labai brangiai kainuoja. Buvo neblogai“, - kalbėjo gimnazijos vadovė.

Anot jos, paskutiniu metu gimnazijoje padaugėjo banko atstovų, pilnametystės sulaukusiems vyresniųjų klasių moksleiviams siūlančių įsigyti bankų korteles. Tėvų priekaištų dėl įvairių verslininkų pasiūlymų ar dovanų direktorei netekę sulaukti.

Dalija korteles

„Omnitel“ rinkodaros direktorius Giedrius Makauskas DELFI aiškino, kad šią ir kitą savaitę visose Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos vidurinėse mokyklose visi norintieji moksleiviai turi galimybę gauti dovanų naująją metalinę „Ežio“ pakuotę su 5 Lt papildyta „Ežio“ SIM kortele.

Pasak jo, metalinė „Ežio“ pakuotė - naujovė Lietuvoje, šiais metais ji dar nebus parduodama. Kortelių dalijimą G. Makauskas vadino galimybe jaunimui pirmam išbandyti tiek unikalią Lietuvoje metalinę išankstinio mokėjimo kortelės pakuotę, tiek naujausius „Ežio“ pasiūlymus bei paslaugas.

„Ar mokyklų vadovai, leidžiantys prekių ir paslaugų reklamą mokyklose, nesutrikdo mokymo proceso? Ar mokyklos taryba ir tėvų komitetas buvo pritarę komercinei reklamai mokykloje?

Ar prekių ir paslaugų reklama dera su Švietimo įstatyme aptartomis mokyklos funkcijomis? Drįsčiau abejoti“, - DELFI situaciją komentavo Lietuvos tėvų forumo atsakingasis sekretorius Gintautas Bukauskas.

Pasak G. Bukausko, tėvų pasipiktinimas mokymo procesą trikdančia prekių ir paslaugų reklama būtų pagrįstas. Pašnekovo teigimu, mokinių verslumą galima ugdyti suburiant mokyklos jaunųjų verslininkų klubą ar dalyvaujant Lietuvos „Junior Achievement“ programose.

R.Šalaševičiūtė įžvelgia paslėptą reklamą

Vaiko teisių apsaugos kontrolierei Rimantei Šalaševičiūtei žinia apie SIM kortelių mokykloje dalijimą nebuvo naujiena – panaši situacija, anot jos, užfiksuota prieš porą metų. R. Šalaševičiūtės nuomone, išankstinio mokėjimo kortelių dalinimas vaikams gali būti priskirtas paslėptai reklamai. Paslėpta reklama Lietuvoje draudžiama.

Ji taip pat pažymėjo, kad Reklamos įstatymo nuostatos draudžia reklamoje piktnaudžiauti žmonių pasitikėjimu, jų patirties ar žinių stoka, piktnaudžiauti vaikų pasitikėjimu tėvais, mokytojais bei formuoti vaikų nuomonę, kad tam tikrų prekių ar paslaugų naudojimas suteiks jiems fizinį, psichologinį ar socialinį pranašumą prieš bendraamžius.

Pasak R. Šalaševičiūtės, tarptautiniai ir nacionaliniai vaikų teisių ir interesų apsaugą reglamentuojantys teisės aktai įtvirtina visuotinai privalomą įpareigojimą visur ir visada, imantis bet kokių su vaiku susijusių veiksmų, vadovautis prioritetiniu vaiko interesų principu. Teisės aktai skelbia, kad tėvai yra savo nepilnamečių vaikų atstovai pagal įstatymą. Jiems tenka prioritetinė teisė ir pareiga užtikrinti vaikų teises ir interesus bei juos atstovauti ir ginti.

„Atsižvelgiant į tai, išankstinio mokėjimo kortelių dalinimo vaikams akcijos vykdymas privalėjo būti aptartas su vaikų tėvais bei, atsižvelgiant į tai, kad akcija vykdoma mokyklose, ir su šių mokyklų administracija“, - DELFI sakė R. Šalaševičiūtė.