Pasak G. Kirkilo, nuo rugsėjo planuojama 25 proc. atlyginimus kelti mažiausiai uždirbantiems pedagogams, likusiems – 16,2 proc. Taigi vidutiniškai mokytojų atlyginimai didinant koeficientus kils penktadaliu. G. Kirkilas aiškino, kad pinigų algų kėlimui bus rasta perskirstant programas. Posėdyje Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkė Rūta Osipavičiūtė pasiūlė rasti lėšų apmokėti už ne tik valstybinių, bet ir mokyklinių egzaminų vykdymą bei taisymą. „Už mokyklinių egzaminų vykdymą ir vertinimą iki šios dienos nebuvo mokama“, - po posėdžio žurnalistams aiškino ji.

Pasak jos, su pakėlimu nuo šių metų sausio, 2008 m. jaunesniems mokytojams atlyginimai vidutiniškai kiltų 44 proc., aukštesnės kvalifikacijos mokytojams – 34 proc.

„Manau, kad mūsų tai tikrai netenkina, bet 2008 m. tiek, kiek susiderėjome, daugiau, matyt, nebuvo galimybių pasiekti, kai yra suformuotas biudžetas“, - aiškino R. Osipavičiūtė.

Tačiau, pasak jos, mokytojams labai svarbi ilgalaikė atlyginimų didinimo programa. Ji sieks, kad 2009, 2010, 2011 m. atlyginimai kasmet kiltų ne mažiau 20 proc.

Tuo tarpu G. Kirkilas tokio atlyginimų kėlimo nežada. „2009, 2010, 2011 m. pagal ilgalaikę mokytojų atlyginimo kėlimo strategiją visiems atlyginimai kils vidutiniškai 10, 11, 12 proc., bet tiems, kas gauna mažiau – greičiau: 10, 15, 19 proc.“, - kalbėjo G. Kirkilas.

Dėl kitų metų atlyginimų kėlimo strategijos bus deramasi iki kovo 1 d.

Švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė pažadėjo, kad Švietimo ir mokslo bei Finansų ministerijos ras 4 milijonus vienkartinėms išmokoms, reikalingoms mokytojams atsiskaityti už brandos egzaminų taisymą.

Kadangi derybos nesibaigė, profsąjunga neatsisako pažadų streikuoti. Trečiadienį LŠDPS pirmininkas Aleksas Bružas darbo grupės posėdyje ir vėl nepasirodė. Antradienį jis paskelbė pasitraukiantis iš darbo grupės ir pareikalavo dirbti ne darbo grupėse, o pradėti derybas su streikuojančiais mokytojais.