Tokio renginio idėja kilo įvykus pirmajam Konstitucijos egzamino etapui šalies savivaldybėse. Įvairių mokyklų pedagogams pareiškus, jog egzamino testo klausimai sudomintų moksleivius, pasiūlyta žinias apie Konstituciją pasitikrinti visiems Lietuvos mokiniams.

Konstitucijos dieną vyresniųjų klasių mokiniai spręs testą apie Konstituciją, o jaunesnieji – testą apie valstybės ir tautos istoriją, kultūrą bei tradicijas. Rengėjų tvirtinimu, spalio 25 dieną renginyje Konstitucijos dienai paminėti tikimasi sulaukti per 20 000 šalies mokinių ir mokytojų.

Geriausiai pagrindinį šalies įstatymą išmanantys mokyklų mokiniai bus apdovanoti Konstitucijos egzemplioriais su projekto globėjo Valdo Adamkaus sveikinimais.

DELFI primena, kad pirmadienį komisija, įvertinusi spalio 20 d. finalinio Konstitucijos egzamino etapo metu rašytus esė, laimėtojais pripažino Petrą Leikauską iš Panevėžio ir vietos savivaldos politiką – Molėtų rajono merą Valentiną Stundį.

Tarp geriausiai Konstitucijos egzamino esė parašiųsių dalyvių taip pat pripažinti – Ridas Jasiulionis iš Vilniaus ir Danutė Mažeikienė iš Telšių, o tarp politikų – Algirdas Gečas iš Šilutės rajono ir Nijolė Liaudauskienė iš Akmenės rajono.