Kenčia pažymiai

Pasipuošę auskaru antakyje, lūpoje, nosyje ar įmantriau apsirengę moksleiviai, ypač merginos, dažnai sulaukia neigiamos pedagogų reakcijos.

Mokiniai piktinasi, kad žemesnis pažymys kartais būna parašomas dėl trumpesnio sijono ar didesnės iškirptės.

Pedagogai neslepia, kad tenka paaiškinti, kokia apranga yra tinkama mokyklai, tačiau, pasak jų, dar nė vienas mokinys nebuvo išvarytas namo persirengti ar įvertintas prastesniu pažymiu dėl išvaizdos.

„Man asmeniškai gražu ir auskarai, ir papuošalai. Gražu ir tai, kad jaunimas turi savo stilių, juk jie suaugę žmonės ir gali rengtis kaip nori. Tačiau verta atsiminti, kad mokykla yra darbo vieta“, - sakė „Aitvaro“ gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Jelena Diačinkienė.

„Įkalinti“ uniformoje

Mokyklų darbuotojai prisiminė, kad didžiausią mokinių nepasitenkinimą kelia uniformos. Per apklausas, ką mokykloje reikėtų keisti, mokiniai įvardija būtent jas.

J.Diačinkienės teigimu, „Aitvaro“ gimnazijoje jau pirmieji gimnazistai nusprendė, kad mokyklai reikalingos uniformos. „Uniformos „išlygina“ visus mokinius ir padeda išvengti nereikalingų tarpusavio konfliktų, o be to, tokia apranga atrodo tvarkingesnė“, - neabejojo J.Diačinkienė.

„Vyturio“ vidurinėje mokykloje tamsiai mėlyni švarkai atsirado prieš ketverius metus mokytojų, tėvelių ir pačių mokinių sprendimu.

„Jeigu mokinių atstovai balsavo už uniformas, vadinasi, prieš tai jau buvo klasėse aptarę ir priėmę bendrą sprendimą“, - sakė „Vyturio“ mokyklos direktoriaus pavaduotoja Vilija Balsienė.

Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleiviai turi pasirašyti sutartį, kad sutinka ir dėvės uniformą, tačiau, įpusėjus mokslo metams, dauguma susitarimus ima laužyti ir iš spintų traukia džinsus.

„Vieną kartą net teko visą klasę išvaryti namo persirengti. Daugiau tokių drastiškų priemonių neteko imtis“, - pasakojo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Regina Jecentiuk.

Klaipėda – puošeivų miestas

Be privalomos dėvėti uniformos, kitų ypatingų taisyklių mokyklos neturi, tačiau dėl tvarkingumo mokytojai rekomenduoja pakeisti keletą aprangos detalių.

Vytauto Didžiojo gimnazijoje dėl auskarų ir kitų aksesuarų nėra draudimų. Tik kūno kultūros mokytojams tenka dažnai aiškinti, kad auskarai trukdo sportuoti ir kelia grėsmę sveikatai.

„Prašome, kad mokiniai po švarku nesirengtų marškinėlių su gobtuvu. Džinsinės kelnės nėra uždraustos, tačiau pageidautina, kad jos būtų tamsesnės“, - aiškino V.Balsienė.

Pasak pedagogų, dėl aprangos didelių konfliktų nekyla, tiesiog tenka paaiškinti, kad palaidinė didele iškirpte labiau tinka eiti į diskoteką nei į mokyklą.

J.Diačinkienė sakė, kad dažniausiai pastabų tenka duoti nuogais pilvais vaikščiojančioms merginoms. „Taip galima greitai peršalti. Be to, gimnazistai ruošiasi stoti į aukštąsias mokyklas, dirbti rimtus darbus, todėl reikia žinoti, kaip dera ir kaip nedera rengtis į darbą“, - aiškino ji.

V.Balsienės nuomone, Klaipėdoje mėgsta puoštis ne tik mokiniai, bet ir jų tėveliai.

„Pasipuošti klaipėdiečiai mėgo nuo seno, tai lyg tradicija, lyg miesto skiriamasis bruožas“, - dalijosi mintimis direktoriaus pavaduotoja.