Išbandė įvairias sporto šakas

„Nemeluosiu, darbo tobulėdamas fiziškai įdėjau labai daug. Pradžioje užsiėmiau kalistenika, maždaug dvejus metus dirbau su savo paties kūno svoriu. Pradėjęs mokytis J. Balčikonio gimnazijoje, ėmiau lankyti sporto klubą, kur sportavau savarankiškai. Kiek vėliau trenerių pagalba susikūriau sporto, mitybos programas, atidžiau pradėjau stebėti savo miego ritmą. Na, o dabar yra – kaip yra“, – šypsosi balčikonietis Ąžuolas.

Tiek Ąžuolas, tiek Andrius jau vaikystėje išbandė daug įvairių sporto šakų.

„Antroje klasėje pradėjau lankyti krepšinį, po kiek laiko perėjau į plaukimą. O „draugystė“ su sunkiaisiais svoriais užsimezgė tada, kai plaukimą pakeičiau sunkiąja atletika. Tačiau ne paslaptis, jog sunkiojoje atletikoje nesunku susigadinti sąnarius, netaisyklingai keliant sunkius svorius. Tad, galų gale nusprendžiau sportuoti savo ritmu – pradėjau lankyti sporto klubą. Iki šiol ištikimai užsiimu individualiu sportu“, – pasakoja 17-metis Andrius.

Sporto populiarumas

Beveik 19 procentų sporto sektoriaus pridėtinės vertės sudaro mažmeninė ir didmeninė prekyba, t. y. sporto įrangos, papildų prekyba, sporto klubų veikla. Pasak Andriaus ir Ąžuolo, šis kasmetinis sporto sektoriaus augimas atsispindi ir jaunimo tarpe.

„Jaunų žmonių sportas yra tikrai populiarus dėl pačių įvairiausių priežasčių. Tai yra puikus būdas su draugais praleisti laiką. Taip pat sporto salėje galima pradėti profesionalaus sporto karjerą, tobulinti savo fizinę formą, o galbūt ir tiesiog atsipūsti, nors valandai pamiršti rūpesčius ir atsipalaiduoti psichologiškai“, – kalba Ąžuolas.

Pradedančiųjų klaidos

„Pradėję sportuoti, technines klaidas darėme ko gero visi. Tačiau reikia stengtis šių klaidų vengti, ypač dirbant su svoriais. Netaisyklingas pratimų atlikimas – lengviausias būdas įgyti fizinę traumą. Siūlau pradėti sportuoti su treneriais ir žiūrėti daug vaizdo įrašų internete apie tai, kaip taisyklingai atlikti pratimus. Svarbu atminti ir tai, kad vien „YouTube“ niekam nepadės išmokti gerai atlikti pratimus su svoriais, todėl geriau pradėti sportuoti su treneriu, mokytis iš klaidų. Pats pradėjau vienas, žiūrėjau tik vaizdo įrašus internete ir taip įgijau peties traumą“, – dalijasi Andrius.

Ąžuolas pataria ne tik stebėti savo sportinę techniką, bet ir nesitikėti rezultatų iškart.

„Visi žinome posakį – „Roma buvo pastatyta ne per vieną dieną“. Sporto salėje taip pat per vieną dieną miesto nepastatysime, tad privalome dirbti pastoviai. Fizinės formos siekimas gali trūkti mėnesius, metus, kai kuriems net dešimtmečius. Lengva nebus, tačiau pažadu, kad nuoseklus sportavimas, kokybiška mityba ir miegas atsipirks“, – kalba vaikinas.

Andrius paantrina Ąžuolui ir taip pat pasidalina nuomone, kodėl sportuoti turėtų visi.

„Ne vienas bendramintis yra pasakojęs, kaip gera fizinė forma gali padėti net ir psichologiškai. Pats pastebėjau, kad kuo geresnė yra mano fizinė forma, tuo labiau savimi pasitikiu ir jaučiuosi drąsesnis. Visi sporto privalumai ir įgyti įgūdžiai vienaip ar kitaip įsiliejo ir į kitas mano gyvenimo sritis“, – sako jaunuolis.