Tamsi praeitis

Pasak J. Velasquezo, su P. Escobaru jis susipažino praėjus mėnesiui po Kolumbijos policijos akademijos baigimo. Garsusis narkotikų baronas taip paveikė 17-metį tvarkos saugotoją, turintį licenciją nešiotis automatinį ginklą, kad jis tapo asmeniniu Medeljino kokaino kartelio vado sargybiniu.

Už pirmą užsakytą žmogžudystę P. Escobaras sumokėjo Popajui didžiulę jaunam žmogui sumą – 30 tūkst. dolerių. Vėliau J. Velasquezas prisipažino, kad žudydamas nejautė nei abejonių, nei sąžinės graužimo: „Aš buvau profesionalus žudikas. Atimdamas svetimą gyvybę, nejaučiau visiškai jokių emocijų. Nebuvo gėdos, gailesčio ar liūdesio... Net džiaugsmo nejaučiau: tiesiog eilinė diena dono Pablo biure.“

Kol buvo Medeljino kokaino kartelio narys, J. Velasquezas asmeniškai įvykdė 300 žmogžudysčių ir dalyvavo rengiant daugiau nei tris tūkstančius „užsakymų“, tarp kurių buvo ir 1989 metais įvykdytas keleivinio Kolumbijos oro linijų bendrovės „Avianca“ lėktuvo „Boeing 727“, kuriuo skrido 101 keleivis ir šeši įgulos nariai, sunaikinimas. Nė vienas iš lėktuvu skridusių žmonių neišgyveno, krentančios lėktuvo nuolaužos užmušė dar tris ant žemės buvusius žmones, rašo lenta.ru

Popajus savo noru pasidavė policijai 1992 m., sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir davė parodymus prieš artimą savo buvusio boso draugą Alberto Santofimio. Nepaisant to, kad J. Velasquezas mėgo girtis šimtais aukų (jis prisiėmė atsakomybę už 200 automobilių susprogdinimą ir 500 policininkų nužudymą), nuteistas jis buvo tik už kandidato į Kolumbijos prezidentus Luiso Carloso Galano nužudymą, įvykdytą 1989 m. Galiausiai žudikas buvo nuteistas 30 m. kalėti, bet už pavyzdingą elgesį buvo paleistas šešeriais metais anksčiau laiko.

Šviesi dabartis

Išėjęs iš kalėjimo J. Velasquezas nusprendė pakeisti įvaizdį ir tapo vaizdo tinklaraštininku. 2015 m. rugpjūtį jis paleido „YouTube“ kanalą, kuris vadinasi „POPEYE Arrepentido“ („Atgailaujantis Popajus“), kuriame mėgina įrodyti internetinei bendruomenei, kad baigė nusikalstamą gyvenimą ir tapo įstatymus gerbiančiu piliečiu. „Sukūriau „YouTube“ kanalą tam, kad turėčiau galimybę kasdien pasakoti apie tai, kaip man pavyksta sugrįžti į visuomenę, ir apie savo nuoširdžią atgailą“, – teigiama kanalo aprašyme.

J. Velasquezo teigimu, kanalas jam nėra būdas užsidirbti iš savo biografijos ar tapti populiariu: „Ir taip esu gana žinomas. Tiesiog noriu papasakoti apie tai, kas iš tiesų vyko Kolumbijoje. Noriu išsakyti savo nuomonę, nes man sunku likti nuošalyje. Pavyzdžiui, aš atvirai pasisakau prieš Kolumbijos vadovybę, Venesuelos vadovybę ir Donaldą Trumpą. Tiesiog noriu būti išgirstas.“
Įdomu tai, kad savo vaizdo įrašuose Popajus taip pat atsiprašo karo, kurį sukėlė Medeljino kartelis, aukų giminaičių, tų, kurie „prarado brolius ir tėvus, tarnavusius policijoje.“ Jis pareiškė, kad kasdien apie 14 valandų atsakinėja į savo kanalo prenumeratorių klausimus apie darbą su P. Escobaru.
„Tai man skaudus klausimas. Labai svarbu, kad mes galėtume susitikti, ir aš galėčiau, žiūrėdamas jiems į akis, jų atsiprašyti ir prisiimti atsakomybę už savo poelgius“, – sako buvęs žudikas.

Kai kuriuose vaizdo įrašuose J. Velasquezas tikisi atgrasyti Kolumbijos jaunimą nuo nusikalstamos veiklos. Juk, kaip tvirtina atgailaujantis Popajus, jauni Kolumbijos gyventojai nesveikai domisi žmogžudystėmis.

Būtent todėl kaip savo vaizdo įrašų užsklandą jis pasirinko skriejančią kulką ir šūvio garsus.
„Tai gali atrodyti kaip nusikaltimo propaganda, bet taip tik siekiu pritraukti jaunimą“, – priduria J. Velasquezas. Nuo 2015 m. atgailaujančio Popajaus kanalą užsiprenumeravo daugiau nei 200 tūkst. žmonių, o kai kurie vaizdo įrašai buvo peržiūrėti daugiau nei milijoną kartų.

Atsiliepimai ir komentarai

Nepaisant to, kad J. Velasquezas apie buvusį bosą visada kalba su pagarba, dauguma kanalo žiūrovų teigiamai vertina buvusio žudiko kūrybą. Komentaruose po vaizdo įrašais žiūrovai vadina Popajaus pareiškimus „vyriškais ir sąžiningais“, pabrėžia jo charizmą ir „mokėjimą taisyklingai kalbėti“, rašo apie jo drąsą – juk istorijos, kurias jis pasakoja, gali sukelti jo buvusių „kolegų“ nepasitenkinimą.

Vieno JAV koledžo (Alabamos valstija) profesoriaus teigimu, tai, apie ką kalba Popajus savo vaizdo įrašuose, užtikrina jam populiarumą, bet kartu ir gali tapti jo žūties priežastimi. Pats J. Velasquezas pabrėžia, kad kilus grėsmei, sugebės pats savimi pasirūpinti. Buvęs žudikas nerimauja tik dėl savo šeimos, kuri gyvena JAV.

Ne visus interneto vartotojus pakerėjo atgailaujančio Popajaus įvaizdis. Pavyzdžiui, Gonsalo Rojasas, kurio tėvas skrido lėktuvu „Boeing 727“ (kurį Popajaus susprogdino P. Escobaro įsakymu), labai nepatenkintas, kad buvęs žudikas taip išpopuliarėjo.

Jo nuomone, J. Velasquezo „YouTube“ kanalas įžeidžia visų Medeljino kartelio aukų atminimą. „Tai spjūvis mums į veidą! Jis vaizduojasi esąs nusikalstamo pasaulio ekspertas, bet neparodė mums nė lašo tikros atgailos dėl to, kad pražudė mūsų artimuosius“ – rašo G. Rojasas. Jis papasakojo, kad kai pabandė susisiekti su Popajumi, buvo nukreiptas į buvusio žudiko vadybininką. „Jis išgarsėjo tik dėl savo nusikaltimų“, – reziumuoja G. Rojasas.

Savo karjeros viršūnėje J. Velasquezas gaudavo apie milijoną dolerių už „užsakymą“, bet, pasak Popajaus, labai didelę dalį pinigų jam teko išleisti „stogui“ kalėjime. Nepaisant garsių lozungų, atrodo, kad iš savo „YouTube“ kanalo jis vis dėlto tikisi užsidirbti pinigų pragyvenimui. „Tai bus švarūs pinigai už sąžiningą darbą“, – sako buvęs garsiojo narkotikų barono Pablo Escobaro samdomas žudikas, sugriovęs gyvenimus tūkstančiams Kolumbijos gyventojų.