Priežasčių, kodėl vyrai plinka, yra labai daug (daug daugiau, nei sugalvodavo tavo buvusioji, kai nenorėdavo mylėtis). Tai susiję su genetika, hormonais, ekologine situacija tavo gyvenamojoje aplinkoje, vaistais, kuriuos vartoji, autoimuninėmis ligomis, amžiumi. Tačiau pakeitus mitybos įpročius, plaukų būklę galima pagerinti, rašo leidinys „Maxim“.

„Taisyklinga mityba ir maisto papildai gali sulėtinti arba visai sustabdyti plaukų slinkimą, plaukai taps tankesni ir sveikesni“, – sako dietologas, dr. Josephas Debe.

Špinatai

Plaukai dažniausiai slenka tada, kai organizme trūksta mineralų. Špinatuose yra geležies, riebalų, kalio, omega-3 riebalų rūgščių, magnio, kalcio ir kitų mikroelementų. Jie padeda išlaikyti plaukus sveikus ir blizgančius. Ir, kas svarbiausia – ant galvos, o ne ant vonios krašto.

Graikiškas jogurtas

Kas figūruoja ant visų Senovės Graikijos skulptūrų, išskyrus figmedžio lapus? Visoms joms skulptoriai iškalė tankias ševeliūras. Menininkų išmonė? Gali būti. Bet greičiau priežastis ta, kad graikai ir šiais laikais, ir prieš du tūkstančius metų kasdien valgo tirštą graikišką jogurtą, kuriame daug baltymų ir pantoteno rūgšties. Pastaroji gerina galvos odos kraujotaką ir skatina plaukų augimą.

Lašiša

Žmogaus organizmas sugeba neįtikėtinus dalykus. Pavyzdžiui, saulės energiją paversti vitaminu D, stiprinančiu kaulus. Tačiau pagaminti omega-3 rūgščių jis nesugeba. O šios rūgštys be kita ko kovoja su uždegimais ir stabdo plaukų slinkimą, normalizuoja plaukų folikulų veiklą. Daugiausiai omega-3 rūgščių yra lašišose, sardinėse ir skumbrėse.

Cinamonas

Gerina kraujotaką, o kraujas atneša į plaukų svogūnėlius deguonį ir mineralines medžiagas.

Avižinė košė

Avižose daug geležies, ląstelienos, cinko, omega-3 rūgščių ir polinesočiųjų riebalų rūgščių. Visos šios medžiagos stimuliuoja plaukų augimą, plaukai užauga sveiki.

Gvajavos

Vitaminas C stabdo plaukų slinkimą ir užkerta kelią jų lūžinėjimui. Ir nors tradiciškai manoma, kad geriausias vitamino C šaltinis – apelsinai, peruvinės gvajavos vaisiuose gvajavose (angl. guava) vitamino C keturis kartus daugiau. Bet jeigu tavo sode neauga peruvinės gvajavos, išbandyk erškėtrožių vaisius (100 g erškėtrožių yra 1200 mg vitamino C), šaltalankių uogas, rūgštynes ir krapus.

Kiaušiniai

Kiaušiniuose daug vitamino B, kuris padeda plaukams augti ir užkerta kelią jų lūžinėjimui. Kai šio vitamino trūksta, ilgainiui laukia liūdnas vaizdas – lygi ir blizganti lyg kiaušinis plikė.

Lęšiai

Lęšiuose gausu ne tik baltymų, geležies, cinko ir biotino (vitamino B), bet ir folio rūgšties. Pastarosios organizmui reikia dėl raudonųjų kraujo kūnelių, kurie maitina odą apskritai ir galvos odą deguonimi, gamybai. Beje, folio rūgštis dar ir labai naudinga reproduktyvinei funkcijai.

Austrės

Cinkas – svarbus organizmo mineralas. Jo trūkumą lengva pastebėti: kai trūksta cinko, slenka ne tik plaukai, bet ir blakstienos! Cinkas padeda ląstelėms, atsakingoms už plaukų augimą, vykdyti savo funkcijas.

Kepenys

Kaip jau minėjome, geležies deficitas gali paskatinti plaukų slinkimą. Todėl į valgiaraštį reikėtų įtraukti špinatus (ir kitus tamsialapius žalumynus), lęšius ir sojų pupeles. Bet geriausiai geležis įsisavinama iš gyvulinės kilmės maisto, pavyzdžiui, kepenėlių.

Liesa paukštiena

Ko gero esi pastebėjęs (jei vaikščiojai į sporto klubą), kad jei racione trūksta baltymų, raumenys neauga, kad ir kaip beprakaituotum. Tas pats nutinka ir su plaukais: baltymai kaip proteinas ir amino rūgštys veikia plaukų augimą ir kokybišką plauko struktūrą. Kai trūksta baltymų, vietoj iškritusių plaukų (apytikriai 50–100 plaukų per dieną) neskuba ataugti nauji. Paukštiena (vištienos krūtinėlė) laikoma vienu geriausių baltymų šaltinių.

Miežiai (miežių košė)

Miežiuose yra vitamino E, kuris yra stiprus antioksidantas ir sugeria kenksmingus saulės spindulius. Taip pat jis labai naudingas plaukams. Profesorius J. Debe atliko tyrimą: grupei pacientų, kuriems slinko plaukai, aštuonis mėnesius buvo duodami preparatai su vitaminu E. Kitai grupei pacientų su ta pačia problema buvo duodamas placebas. Baigiantis eksperimentui paaiškėjo, kad tiems pacientams, kurie gaudavo vitaminą E, plaukų augimas pagerėjo 48 proc.

Riešutai ir sėklos

Riešutuose ir sėklose (ypač pistacijose, žemės riešutuose ir moliūgų sėklose) yra medžiagos, kuri vadinasi beta-sitosterinas. Aktualiausia jo savybė – jis išsaugo plaukus lanksčius ir užkerta kelią jų slinkimui.

Kininiai kopūstai

Tai viena iš seniausių žemės ūkio kultūrų. Lapiniuose kopūstuose labai daug geležies, kurios reikia kraujodaros procesui ir kraujotakos sistemai, kad plaukų svogūnėliai būtų aprūpinti gyvybiškai svarbiais elementais.