Perdozavimas

Orgazmų per daug nebūna? Kur jau. „Po intensyvaus įvairaus stimuliavimo – klitorio, vaginos, rektalinio – moteriai gali įvykti vegetatyvinės nervų sistemos perkrovimas, – įspėja medikė Jennifer Berman. – Kraujagyslės prasiplečia, vyksta per didelis kiekis neurocheminių procesų, todėl partnerė ima justi nestiprų galvos svaigimą ir gal net pykinimą.“
Tokia būsena vadina poorgazminio sindromo negalavimu – ji gali trukti iki savaitės, o simptomai panašūs į nestipraus peršalimo, rašo leidinys „Men's Health“. Trumpai tariant, vyrams taip irgi nutinka (ir netgi dažniau).

Depresija

Seksas gerina nuotaiką, po jo spindi akys ir pan. Tačiau 2001 m. Australijoje atlikto tyrimo metu apie trečdalis jame dalyvavusių moterų teigė, kad mažiausiai kartą po sekso buvo prislėgtos nuotaikos. Labai jaudintis dėl to nepatartina – juk apie 10 proc. merginų nuolat patiria liūdesį, nerimą, kartėlį, susierzinimą iš karto po intymių santykių su patraukliu vyriškiu. Specialistų teigimu, taip nutinka dėl hormonų pokyčio moters organizme. Čia nieko nepadarysi – geriau jos nepykdyti ir palaukti, kol viskas nurims.

Galvos skausmas


Medikai skiria du moterų galvos skausmų tipus, susijusius su seksualine veikla. Pirmas – ikiorgazminis, kurį sukelia padidėjęs kraujospūdis ir seksualinis susijaudinimas. Antras – aštrus skausmas orgazmo metu ar iš karto po orgazmo. 2012 m. „British Journal of Medical Practitioners“ rašė, kad taip nutinka toms, kurioms nuolat būna migrena, ir kad skausmo ir malonumo derinys būdingas vienai iš šimto. Specialistai pataria mylėtis dažniau, bet ne taip intensyviai.

Alergija

Žmonėms dažnai būna alergija lateksui, spermicidiniam ir kitokiems lubrikantams. Be to, moteriai gali būti alergija vyro spermai. Pasitaiko, kad moters organizmas priešiškai reaguoja į spermoje esantį baltymą, todėl jaučiamas sudirgimas, deginimas. Galimi du sprendimai: 1) vyro spermoje esantis baltymas nepakis, tad laikui bėgant moters organizmas prie jo pripras, 2) naudokite prezervatyvus be latekso ir lubrikantus be glicerino ir be parabenų.

Amnezija

Ar nesinorėjo pamiršti vieną kitą epizodą iš audringos jaunystės? Vienai 54 m. amerikietei taip nutiko – ji kreipėsi į gydytojus, skųsdamasi, kad neprisimena kelių pastarųjų parų įvykių, atsimena tik tiek, kad mylėjosi su vyru. Moteriai diagnozavo tranzitorinę globalinę amneziją, kuriai esant staiga laikinai prarandama atmintis. To priežastis galėjo būti aktyvi fizinė veikla. Taigi medikai įspėja – miegamajame irgi jauskite saiką.