Atsako Odos ir veneros centro direktorius Vaclovas Vaitkevičius:

Skausmas šlapinantis gali atsirasti ir dėl šlapimo takų uždegimo, ir dėl lytiniu keliu plintančių infekcijų (LPI). Tai gali nustatyti tik gydytojas ir teisingiausia būtų pirmiausia kreiptis į šeimos gydytoją, kuris skirs šlapimo tyrimą. Tačiau jei norite išvengti pokalbio su šeimos gydytoju, nes jaučiate, kad galėjote užsikrėsti nesaugių lytinių santykių metu – kreipkitės į Odos ir Veneros ligų centro registratūrą ir registruokitės pas dermatovenerologą. Siuntimo nereikia.

Užsikrėtus LPI, ne visada tuoj pat atsiranda ligos požymių. Kartais reikia laukti savaitę, mėnesį ar net daugiau. O kartais požymiai visai nepasirodo. Pasitaiko, kad ligos simptomai išnyksta savaime.

Tačiau tai visai nereiškia, kad liga pati praėjo. Tai - ne sloga. Tokios ligos pačios nepraeina. Negydant jos gali tik paūmėti. Juolab kad galėjote būti užsikrėtęs dviem ar net keliomis ligomis iš karto.
Pradėti nerimauti reikia tada, kai pastebite išskyrų iš šlapimo - lyties takų, jums peršti, niežti, degina. Pastebite baltas apnašas ant varpos. Gali padidėti kirkšnies limfmazgiai. Skauda pilvo apačioje, kapšelyje, šlapinantis. Gali atsirasti neskausminga opelė, sukietėjimas ar nudrėskimas.

Jei taip - neatidėliokite, pasitikrinkite dabar.

Net jei taip negalvojate, bet pastebėjote vieną ar keletą iš išvardintų požymių, geriau pasitikrinkite iškart. Net jeigu nepastebėjote nė vieno iš išvardintų požymių, bet žinote, kad jūsų draugas (ar draugė), su kuriuo (ia) mylėjotės yra užsikrėtęs/usi - pasitikrinkite. Ir jeigu su draugu ar drauge, kuris yra užsikrėtęs, „nieko nebuvo“, - jūs tik bučiavotės, vis tiek dėl viso pikto pasitikrinkite.

Nesvarbu, kur Jūs kreipiatės pagalbos - gydytojas privalo laikytis konfidencialumo.
Jūs aišku, jausitės kiek sutrikęs. Jums gali būti sunku kreiptis į gydytoją. Tai visai normalu. Visi, užsikrėtę LPI taip jaučiasi. Jus apžiūrinčiam gydytojui lytinė infekcija yra tokia pat įprasta, kaip sinusitas ar polipai, tad jaudintis tikrai neverta.