Paaiškėjo, kad moterys vyrus su kelių dienų barzdelėmis yra linkusios vertinti kaip galimus trumpai trunkančių santykių partnerius. O štai į vyrukus su solidžiomis barzdomis žiūrima kaip į partnerius, su kuriais galima kurti ilgalaikius santykius.

Tyrime dalyvavo daugiau kaip pusdevinto tūkstančio moterų. Mokslininkai prašė jas įvertinti vyrų nuotraukas (jose buvo nufotografuoti švariai nusiskutę, nesiskutę kelias dienas ir užsiauginę solidžias barzdas vyrai) pagal fizinio patrauklumo ir galimų santykių (ilgalaikių arba trumpalaikių) parametrus.

Išanalizavę duomenis mokslininkai paskelbė, kad barzdotus vyrus kaip galimų ilgai trunkančių santykių partnerius moterys rinktųsi todėl, kad barzda joms asocijuojasi su socialiniu dominavimu ir branda. Be to, gana svarbią žinutę perteikia ir vešlūs vyrų antakiai – moterys tai supranta kaip tvirtos sveikatos požymį.

Ankstesniuose tyrimuose mokslininkai nustatė, jog ant švariai nusiskutusių vyrų skruostų yra daugiau bakterijų, atsparių antiobotikams. Tačiau dar vienas tyrimas buvo nepalankus barzdočiams – praėjusiais metais australų mokslininkai nustatė, kad barzdylos labiau nei barzdas besiskutantys vyrai pasižymi seksistiniu požiūriu.