Karas vos per dvidešimtmetį perkopusį žydų tautybės jaunuolį užklupo Bresto tvirtovės penktajame forte. Per vieną iš Vermachto atakų B.Faeršteinas buvo kontūzytas ir paimtas į nelaisvę. Čia, vykdant filtravimą (žydai buvo sušaudomi), jam per stebuklą pavyko išgyventi – totorių kalbą žinantis kareivis prisistatė kaip Krymo totorius Borisas Nesterovas.

Visą karą, iki pat 1945 metų gegužės, jis praleido karo belaisvių stovykloje, o jam pasibaigus pateko į kitą, šį kartą sovietų filtracijos stovyklą. Sovietų valdžia kreivai žiūrėjo į karo belaisvius, tad paleistas iš stovyklos, jis negalėjo dirbti pagal savo pašaukimą – matematikos mokytoju.

Griuvus Sovietų Sąjungai Bresto tvirtovės gynėjas emigravo Izraelį, kur aktyviai dalyvavo veteranų veikloje ir organizuodavo šachmatų-šaškių turnyrus.

Bresto tvirtovės šturmas į Antrojo pasaulinio karo istoriją įėjo kaip vienas atkakliausių Raudonosios Armijos pasipriešinimų viską iš savo kelio šluojančioms Vermachto pajėgoms pirmomis karo dienomis. 1941 metų birželio 22-osios rytą netikėtai užklupta tvirtovės įgula, apšaudyta smarkia artilerijos ugnimi ir išskaidyta į atskiras grupuotes, sugebėjo savaitę kęsdama troškulį, stokodama amunicijos, praradusi ryšį su vadovybe ir neįsivaizduodama, kokia yra tragiška Raudonosios Armijos padėtis, priešintis vokiečiams.

Birželio 29-ąją krito paskutinis organizuotos gynybos ruožas, tačiau pavieniai sovietų kareiviai, besislapstantys didžiulėje 4 kvadratinių kilometrų tvirtovės teritorijoje su gausybe kazematų ir rūsių, buvo likviduoti arba paimti į nelaisvę dar ir rugpjūčio mėnesį.

Per Bresto tvirtovės šturmą Raudonoji Armija neteko 9000 karių – 2000 žuvo, apie 7000 pateko į nelaisvę. Vermachto nuostoliai – 429 žuvę (Sovietų Sąjunga nurodė, kad žuvo apie 1000 vokiečių) ir 668 sužeisti. Skaičiuojama, kad per Bresto tvirtovės šturmą Vokietijos patirti gyvosios jėgos nuostoliai sudarė 5 proc. visų per pirmąją karo savaitę kritusių Vermachto karių.

Apie tai, kokią svarbą Vokietijai turėjo Bresto tvirtovės šturmas liudija faktas, kad 1941 metų rugpjūtį čia apsilankė Adolfas Hitleris ir Benito Mussolinis. Įvairiuose šaltiniuose minima, kad nacistinės Vokietijos lyderis kaip suvenyrą parsivežė akmenį iš sugriauto tvirtovės tilto – pasibaigus karui jis buvo rastas A. Hitlerio kabinete.