„Lėktuvai išliko patenkinamos būklės ir guli maždaug dešimties metrų gylyje“, - Rusijos naujienos agentūrai pranešė paieškos ekspedicijos nariai.

Artimiausiu laiku ketinama lėktuvus iškelti iš jūros dugno ir nugabenti juos į muziejų, o ekipažų narių palaikus palaidoti. Pasak ekspedicijos narių, lėktuvų iškėlimo iš jūros dugno operacijoje dalyvaus naujausias rusų avarinio gelbėjimo laivas „Gelbėtojas Demidovas“.

Lėktuvus iškėlus nuo jūros dugno, bus identifikuoti ekipažų nariai. Pagal išankstinius istorikų duomenis, šie IL-2 buvo numušti 1943 metais per Kerčės-Eltigeno desantinę operaciją, kuri buvo viena stambiausių tokio pobūdžio operacijų per Antrąjį pasaulinį karą.

Raudonosios armijos operacijoje dalyvavo apie 130 tūkstančių karių, 125 tankai, 119 įvairių klasės katerių, 159 pagalbiniai laivai ir daugiau nei tūkstantis lėktuvų.

Sovietai susidūrė su įnirtingu Vermachto pasipriešinimu ir patyrė didžiulių nuostolių – per operaciją, trukusią nuo 1943 m. spalio 31-osios iki gruodžio 11-osios Raudonoji armija neteko beveik 7000 karių, dar daugiau kaip 20 tūkst. buvo sužeisti. Didžiuliai buvo ne tik gyvosios jėgos nuostoliai – Kerčės pusiasalyje išsilaipinę ir čia placdarmą suformavę sovietų kariai buvo blokuoti, tad jiems amuniciją ir proviantą daugiausia teikė aviacija, kuri neretai tapdavo Vermachto smarkios priešlėktuvinės ugnies aukomis.