Iš dešimties naujų kasdien atsidarančių restoranų išsilaiko vos vienas. Vienas geriausių to pavyzdžių – garsusis ir išrinktųjų niujorkiečių gausiai lankomas restoranas „Cipriani“, populiariausių sąrašuose esantis jau kelis dešimtmečius. Jame mėgsta lankytis ir vienas garsiausių lietuvių menininkų Jonas Mekas, kurio gausybė fotografijų su Džonu Lenonu ir Joko Ona puošia šio restorano sienas.

Nepaisant to, kiekvienas naujai atsidarantis restoranas siekia patekti į populiariausių Top 100. Niujorkas labai išlepintas restoranų kiekiu ir įvairenybe. Labai platus pasirinkimo spektras tiek restoranų stilistikoje, tiek siūlomų patiekalų asortimente. Verta atkreipti dėmesį, kad visur porcijos išskirtinai didelės. Pačius išskirtiniausius restoranus garsiausiam šalies dizaineriui aprodė Niujorke gyvenanti manekenė Svetlana Griaznova, geriausias Niujorko barmenas Antanas Samkus ir jo draugė Grace Nguyen.

Grace dirba viename inovatoriškiausių Niujorko restoranų „Blue Hill“ ir yra kuruojama vieno žinomiausių Niujorko šefų Dan Barber. Grace šiuo metu studijuoja doktorantūroje ir rašo knygą apie aukščiausio lygio aptarnavimą bei Amerikos fine dining restoranus. Ji yra ne tik Niujorko Andrius Užkalnis, tačiau ir viena stilingiausių niujorkiečių, geidžiamiausias Niujorko paparacų taikinys.

Kartu su Niujorke jau šeštus metus dirbančiu, buvusiu „Absento fėjų“ barmenu Antanu Samkumi, akį traukianti lietuvio ir vietnamietės pora nuolat šmėžuoja žiniasklaidoje tarp stilingiausių miesto žmonių nuotraukų.

Grace ir Antanas pakvietė savo gerą draugą Juozą Statkevičių ir kartu su dizaineriu Niujorke viešintį renginių organizatorių Aurimą Kamantauską itin tarp niujorkiečių populiariam Sunday brunch į vieną stilingiausių Niujorko restoranų „Santina“, įsikūrusiame madingiausiame Niujorko „Meet pack district“ kvartele.

„Viskas čia labai amerikoniška. Nesvarbu, kad plastikiniai langai, plastmasinės kėdės ir geležiniai staliukai. Juokingiausia tai, kad tarp palmių kabo krištoliniai šviestuvai. Visada stebiuosi amerikonų sugebėjimais suderinti nesuderinamus dalykus ir sukurti teisingą atmosferą. Viskas demokratiška, šiuolaikiška ir naujoviška. Ir man toks stilius pradeda patikti“, - savo pirmais įspūdžiais dalinasi dizaineris J. Statkevičius.

„Noriu pabrėžti, kad superdemokratiška atmosfera neįpareigoja žmonių ir jie gerai jaučiasi. Superelegantiški restoranai yra atgyvena. Pasaulinė tendencija ta, kad restoranai tampa vis labiau cozy ir būtent dėl to į juos gera eiti“, - sako J.Statkevičius.

„Maistas išties ypatingo skonio. Valgėm modernizuotus viduržemio jūros patiekalus, blynelius su tuno tartaro ir avokado įdarais, troškintus grybus, ryžius su skystai virtu kiaušiniu, ir gausybę kitų patiekalų. Tačiau viskas ne tik skanu, bet ir estetiška. Publika pati įvairiausia. Ir visi išskirtinai stilingi bei madingi. Tarp restorano svečių galima buvo sutikti ir vietinius, ir švedus ar verslininkus iš Dubajaus. Įspūdžiai nepakartojami“, - prisimena J. Statkevičius.

Amerika diktuoja madas visame kame - restoranų kultūroje taip pat. Čia gimsta naujausios tendencijos. Niujorkiečiai nusimanantys, smalsūs, sekantys kas naujo vyksta maisto pasaulyje. Eiti ir bandyti naujus restoranus, ragauti yra itin svarbi kultūros dalis, todėl ir sunday brunch Niujorke yra labai populiarūs. Vietos geriausiuose restoranuose užsakomos iš anksto.

Maisto kainos labai artimos Lietuvos restoranų kainoms. Kainą išaugina tik arbatpinigiai, kurių čia paliekama 20 proc. Už sočius pietus, o amerikiečiai valgo išties daug ir įvairaus maisto, gali tekti pakloti nuo 50 iki 100 dolerių asmeniui.


Niujorke gausus pasirinkimas skirtingų tautų restoranų. Negana to, tam tikrų šalių restoranai net skirstomi pagal regionus. Tuo įsitikino ir Juozas Statkevičius, išbandęs tailandietiškos virtuvės restoraną „SOMTUM DER“, kuris atstovauja šalies šiaurės regioną. Dizainerio itin mėgiamos tradicinės tailandietiškos vištienos sriubos su kokoso pienu čia nerasi.

Patiekalų pavadinimus, kuriuos svečiams iš Lietuvos taip pat rekomendavo Grace, sunku išvardinti, kaip ir neįmanoma neragavusiems perteikti visų įspūdžių. Tačiau jau vien tai, kad šis restoranas turi Micheline žvaigždę byloja apie tai, kad maistas čia delikatus, originalus ir lengvas. Dizaineris ragavo papajų salotas, aštrią grybų laksą, vištienos iešmelius su kokosinėmis ryžių drožlelėmis, troškintas dešreles, šaltą Thai arbatą su pienu.

Dar viena ypatinga popietė dizainerio laukė japoniškų patiekalų restorane „Zuma“, į kurį dizainerį pakvietė manekenė Svetlana Griaznova. Vienas populiariausių restoranų Londone akimirksniu pelnė ir išrankiųjų amerikiečių pripažinimą. Restoranas išsiskiria rafinuotu interjeru, aukščiausiu aptarnavimo lygiu bei gurmaniškais ir nepriekaištingo skonio patiekalais, kurie čia patiekiami itin estetiškai.

„Japonų kokybė dar nenuvylė niekada visame kame: technikoje, drabužiuose ir maiste. Šis restoranas Niujorke man paliko didžiausią įspūdį, kaip ir Svetlanos dosnumas bei svetingumas – išbandėm turbūt visą skalę patiekalų, kurių kiekvienas ne iš tolo nepriminė to, ką galima gauti Lietuvoje. Prisivalgėm labai daug, bet jokio sunkumo jausmo“, - džiaugiasi J.Statkevičius.

Kitą vakarą garsiausias šalies dizaineris vėl rinkosi kelionę UBER‘iu, kuriuo, pasirodo, čia naudojasi visi Juozo draugai. Šįkart dizaineris Svetlanos Griaznovos kvietimu lankėsi Burleskos šokių restorane „Duane Park“. Iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriantis įėjimas neprilygo tam, ką teko išvysti užėjus vidun. Vėl stebino amerikiečių gebėjimas iš eilinio garažo sukurti jaukią atmosferą, neinvestuojant didelių pinigų į prabangą.

Maždaug 70-ties vietų restoranėlis alsavo jaukia atmosfera, kurią kūrė džiazo kvartetas, čia betarpiškai bendraujantys žmonės ir laukiantis siurprizas. Maistas buvo nepriekaištingas, o sinergijoje su burleskos šokėjų programa tai vienareikšmiai buvo vieta, kurioje tikrai vertėjo apsilankyti.

Viešnagė Niujorke neapsiėjo ir be amerikietiškų burgerių. Bene geriausi jie restorane „Beatričė“. Čia barmenu dirba Antanas Samkus. Geriausiu Niujorko barmenu tituluojamas lietuvis be darbo šiame restorane yra kviečiamas konsultuoti naujai atsidarančius restoranus ar kokteilių barus, kuriuose jis moko personalą kokteilių gaminimo ir aukščiausio lygio klientų aptarnavimo subtilybių.

Charizmatiškasis barmenas iš Lietuvos su geriausiais Niujorko restoranais bei naktiniais klubais supažindina ir čia atvykstančius lietuvius, kurie nori atrasti ir patirti tai, kuo Niujorkas maitinasi ir kaip linksminasi.

Restorane „Beatričė“ vakarieniavęs dizaineris J. Statkevičius ragavo 45 dienas brandintos jautienos mėsainį ir neslėpė susižavėjimo bei komplimentų vienam mėgstamiausių Niujorko žvaigždžių restoranui, jo aplinkai, aptarnaujančiam personalui bei maistui. Kaip tik tą vakarą čia savo gimtadienį šventė ir garsioji roko legenda Jonas Bon Jovis.

„Galima iš viso pasaulio į Vilnių sutempti viską – geriausius virėjus, padavėjus, barmenus, interjero dizainerius, bet atvežti atmosferą, kuri yra Niujorke – deja, neįmanoma“, - apgailestauja J. Statkevičius.

Po vakarienės ir pasibaigus A. Semkaus darbo pamainai didžiulė lietuvių draugų kompanija išskubėjo vakaroti į dar vieną vieną ypatingą Niujorko barą, kuriame po darbų išskirtinai renkasi tik barmenai ir padavėjai. Vakaras baigėsi šokiais viename populiariausių, Bruklino rajone įsikūrusiame naktiniame klube „Output“.

„Didžiausią įspūdį paliko didžėjų darbas, stilinga naujausia šokių muzika, klubo erdvės išplanavimas. Kelių pakopų šokių salė, apsupta erdviais balkonais, kuriuose taip pat šoko stilingiausi niujorkiečiai, daug laiptų ir praėjimų į rūkomuosius bei kitas šokių sales. Žmonių keli tūkstančiai ir nei vienas netrenkia prakitu, priešingai nei Lietuvoje. O regis tai toks elementarus dalykas. Mums dar toli iki Niujorko“, - sakė J.Statkevičius.