Pirmą kartą atsirado galimybė iš pistoleto paleisti keletą šūvių iš eilės ir taip atsilaikyti prieš kelis priešus. Visi šiuolaikiniai pistoletai ir revolveriai yra kilę būtent iš Colto išradimo.

Pasak kai kurių istorikų, Coltas prisidėjo prie Amerikos laisvės ir individualizmo formavimosi. Subjektų su padidėjusiu agresyvumu, rankose turinčių efektyvų ginklą, sparčiai daugėjo, o likusieji turėjo paisyti tarpusavio teisių.

Pats žymiausias bendrovės produktas, Laukinių Vakarų legenda, yra 1872 metų pavyzdžio 45 kalibro šešių šovinių revolveris, gavęs pravardę „Peacemaker“ („Taikdarys“). Šis požiūris atsispindi garsioje frazėje: „Dievas sukūrė žmogų, o pulkininkas Coltas padarė juos lygiais“. Kitas variantas: „Abraomas Linkolnas visiems davė laisvę, o Semas Coltas sulygino visų šansus“.

Samuelis Coltas. Vida Press nuotr.

Idėja panaudoti besisukantį būgną daugiašūviui ginklui sukurti ore kybojo jau seniai. Pirmasis medžioklinis šešiašūvis ginklas su besisukančiu būgnu buvo sukurtas Prancūzijoje 1629 metais.
Pirmieji revolveriai vietoje ratinės spynos turėjo keturis ar šešis vamzdžius, kuriais buvo šaudoma paeiliui. Toks ginklas buvo vadinamas bundelrevolveriu, o liaudiškai – „pipirine“. Paskutiniąją „pipirinę“ užpatentavo ir pradėjo gaminti belgas Mariette 1839 metais. Jų trūkumas buvo sudėtinga konstrukcija ir didelis svoris.

S. Coltas nė dienos netarnavo kariuomenėje, o pulkininko rangą gavo iš Konektikuto gubernatoriaus už palaikymą rinkimuose.

Būsimasis išradėjas rimtai susidomėjo technika būdamas dvylikametis. Po dvejų metų, per Amerikos nepriklausomybės dieną, jis sukvietė gimtojo Hartfordo gyventojus į povandeninės minos demonstraciją, ją paliko ežero viduryje, tačiau neapskaičiavo parako užtaiso jėgos. Žiūrovai buvo aplieti vandeniu nuo galvos iki kojų, už tai paaugliui vos nebuvo išpertas kailis. Jį užstojo mechanikė Elisha Ruth, vėliau dirbusi Kolto gamykloje vadove.

Po metų studijų universitete Coltas buvo iš jo išmestas - buvo įtarta, kad jis, užsiimdamas cheminiais eksperimentais, sukėlė gaisrą. Jaunasis Samuelis įsidarbino jūreiviu. Pagrindinė gyvenimo idėja jį užvaldė tuomet, kai jis stebėjo laivo šturvalo ir špilio sukimąsi. Plaukiojimo metu Coltas iš medžio išdrožė revolverio būgno modelį, kuris dabar yra saugomas bendrovės muziejuje.
Pradėdamas savo verslą, Coltas neėmė kredito, jis užsidirbo pinigus važinėdamas po šalį ir linksmindamas provincijos žmones demonstruodamas „juoko dujų“ (azoto oksido) poveikį. Atsitiktinai šį „mokslo populiarinimo šou“ pamatęs dantistas Horacijus Wellsas tapo pirmuoju, panaudojusiu azoto oksidą kaip anestetiką.

S. Colto įkurta ginklų gamykla Patersono mieste (Teksaso valstija), 1842 metais bankrutavo dėl užsakymų trūkumo. Ten gamintas pirmasis Colto modelis dabar laikomas kolekcine retenybe.
Naujam gyvenimui šį verslą įkvėpė plačiai spaudoje paplitęs 1845 metų įvykis, kuomet šešiolika Teksaso reindžerių, ginkluotų „koltais“, pasipriešino 80-iai komančių genties indėnams: teksasiečių „koltų“ ugnis paguldė net 35 indėnus.

1846 metais prasidėjo JAV karas su Meksika, ir federalinė vyriausybė užsakė pagaminti tūkstantį Colto revolverių, prašydama sukurti juos atsižvelgiant į karinius pageidavimus. Kariuomenei skirtą revolverio konstrukcija tobulino kapitonas Walkeris. Netrukus jis žuvo kare, o sukurtas modelis buvo pavadintas jo garbei.

Colto įkurta gamykla 1855 metais Hartforde, Konektikute, iki šiol laikoma pagrindine firmos bendrove. Būtent ten dirbo Marko Tveno išgalvotas „jankis karaliaus Artūro dvare“.
Išvertus iš anglų kalbos „Colt“ reiškia kumeliuką, būtent jis tapo prekiniu firmos ženklu.
1862 metais mirus Samueliui Coltui (jam buvo sukakę vos 48 metai) jis buvo laidojamas valstybės lėšomis, nors jo turtas siekė 900 milijonų (skaičiuojant pagal dabartinę vertę) dolerių – taip jam buvo atduota pagarba už „kolto“ išradimą. Ginklininkas į paskutinę kelionę buvo palydėtas aidint jo gamybos revolverių šūviams. Pasak vietinio laikraščio žurnalisto, „kanonada buvo tarsi karo lauke“.
Bendrovę perėmė jo žmona, o vėliau ji tapo akcine bendrove.

Keletą dešimtmečių revolveris konkuravo su pistoletu, lenkdamas savo patikimumu, tačiau nusileisdamas užtaisymo greičiu. Šiuo metu revolveriai laikomi pasenusia technika, nors tiekiami rinkai ir parduodami dideliais kiekiais – daugiausia Jungtinėse Valstijose, kur jie vertinami nacionalinės istorijos atributu. Be to, revolveris gali būti laikomas užtaisytu neribotą laiką.
Prabangiai papuošti „koltai“ buvo laikomi asmeniniuose Rusijos imperatorių arsenaluose, pradedant Nikolajumi I-uoju. „Koltą“ naudojo ir didysis teroristas Borisas Savinkovas.

Patys žymiausi „kolto“ modeliai – 1848-ųjų revolveriai „Dragoon“, 1872-ųjų „Peacemaker“ bei 1955 metų „Python“ (šie gaminami iki šiol), o taip pat ir 1911-ųjų legendinis karinis pistoletas. Tarp šių laikų šios bendrovės populiariausių – 45 kalibro „Defender“ ir mažasis 38 kalibro „Mustang“.
Be pistoletų ir revolverių kompanija gamina ir sunkiąją karinę ginkluotę, įskaitant šautuvą M-16.
Per pusę amžiaus „Colt‘s Manufacturing Company“ išleido į rinką apie 30 milijonų vienetų ginklų.