„Kai buvau čia pirmą kartą – dar stovėjo dvyniai. Dabar riogso kažkoks bokštas. Tas memorialinis muziejus primena griaučius. Matyt su tokia intencija jis ir buvo pastatytas. Labai keistas jausmas. Ir man šių dvynių labai trūksta“ – apgailestauja J. Statkevičius. „Ritmas tas pats, žmonės stilingi, laisvi ir nesuvaržyti baimės jausmo atrodyti kitaip, tik Niujorkas eina anksčiau miegoti nei Maskva, – pastebi J.Statkevičius.

Viena patogiausių naujovių Niujorke – keliavimas UBERiu. Nebereikia gatvėje gaudyti geltonųjų taksi, nes gali akimirksniu išsikviesti vairuotoją. Pigu ir nepaprastai patogu. Programėlėje matai, kur yra artimiausias vairuotojas, suvedi adresą, kur nori nuvykti, iškart matai, koks vairuotojas atvažiuoja tavęs paimti, kiek truks ir kainuos tavo kelionė, esi garantuotas, kad tave nuveš būtent ten, kur reikia, nes eliminuotas nesusikalbėjimo su vairuotoju elementas. „Viskas taip paprasta. Tereikia interneto. Ir čia susiduri su Lietuvos mobiliojo ryšio tiekėjų beviltiškumu. Atvažiuoji į Ameriką ir esi neįgalus, nes neveikia internetas. Ir jei nesi viešbutyje ar restorane, kur galėtum prisijungti prie Wi-Fi – ištikimiausiu vežėju lieka tavo dvi kojos. Tačiau kai reikia per dešimt dienų suspėti aplankyti visus draugus, pamatyti naujausias parodas, aplankyti garsiausius Niujorko knygynus ar parduotuves, susirandi internetą ir kvietiesi UBER‘į, nes tai tavo didžiausias išsigelbėjimas tiek laiko, tiek energijos prasme“, - pasakoja Juozas Statkevičius.

Asmeninio archyv. nuotr.
Asmeninio archyv. nuotr.

Apsipirkimams neabejingas garsiausias šalies mados kūrėjas ir šios viešnagės metu skubėjo apsilankyti ne vienoje parduotuvėje. „Esu nustebintas parduotuvių asortimento gausa ir įvairove. Atsigauna dūšia, nes Lietuvoje visose parduotuvėse viskas absoliučiai ir tragiškai vienoda. Toks jausmas, kad tuos rūbus į Lietuvos parduotuves atrenka robotai, o ne žmonės“, – apgailestauja J. Statkevičius. „Stipriai jaučiamas žmonių, kurie Lietuvos rinkai atrenka aprangą, avalynę ar kitus aksesuarus ribotumas ir menkas išprusimas, skurdus supratimas apie stilių. Jie bijo būti novatoriški ir turi provincialų mąstymą apie tai, kas yra pasaulis ir mada. Pasiteisinimas, kad veža tai, kas perkama yra apgailėtinas. Prekybininkai turi didžiausią įtaką žmonių skonio ir stiliaus formavimui“, – įsitikinęs J. Statkevičius.

Pirmiausia Juozas Statkevičius apsilankė „Jeffrey“ parduotuvėje, įsikūrusioje viename iš garsiausių ir madingiausių miesto rajonų „Meet packing“. Čia ištisą dešimtmetį iki 2008-ųjų krizės buvo pardavinėjami vardiniai Juozo Stakevičiaus drabužiai. Dizaineris Niujorke susitiko ir su savo ilgamečiu agentu Gregu Millsu. Būtent jo dėka lietuvių dizainerio drabužiai puikavosi septyniolikoje Niujorko parduotuvių. G. Millsas surengė tris J. Statkevičiaus interviu Amerikos VOGUE žurnalui, pristatė dizainerio talentą Niujorkui, Hongkongui, Tokijui. Iš G. Millsu show room‘o J. Statkevičiaus drabužiai pasiekė pasaulinio ryškumo žvaigždes, tokias kaip Kyra Sadgvick, Naomi Watts, Bjork ir daugelį kitų pasaulio garsenybių. J. Statkevičius prisimena ir prieš dešimt metų duotą pirmąjį savo interviu žiūrimiausiai savaitės TV laidai „Labas rytas, Amerika“, kurią kasdien stebi „tik“ 218 milijonų Amerikos gyventojų. Tokiu būdu pasaulis dar kartą sužinojo Lietuvos vardą.

J. Statkevičius ir G. Millsas, asmeninio archyv. nuotr.
J. Statkevičius, asmeninio archyv. nuotr.

Maloniausia staigmena J. Statkevičiaus laukė besilankant garsiojoje „Time Square“ aikštėje. Didžiausioje žmonių susibūrimo vietoje, skęstančioje įspūdingo dydžio lauko reklamos ekranuose, kur viena reklamos parodymo sekundė kainuoja šimtus tūkstančių JAV dolerių, dizainerio akį bematant patraukė žymusis Editos Vilkevičiūtės veidas: „Malonu kišenėje turėti raktus nuo buto ir gyventi ten, kuriuose gyvena pirmo ryškumo žvaigždė iš Lietuvos. Tai ne tik žymiausias pasaulinis reklaminis veidas, bet visų pirma žmogus, turintis didelę širdį. Nepaprastai džiaugiuosi bei didžiuojuosi Editos tarptautine karjera ir labai vertinu mūsų draugystę“,- savo įspūdžiais pasidalino J. Statkevičius.

J. Statkevičius, asmeninio archyv. nuotr.

Daugiau akimirkų iš J. Statkevičiaus viešnagės Niujorke - fotogalerijoje: