Ginklo prototipas buvo pristatytas sausio pabaigoje parodoje „Shot Show 2016“ Las Vegase. „AK-Alfa“ – tai istorinio patikimumo bei tarptautiniu mastu pripažintos AK platformos ir naujausių patobulinimų šaunamojo ginklo gamyboje derinys“ – taip šią naujieną pakomentavo „Kalashnikov USA“ generalinis direktorius Tomas McCrossinas. Amerikiečiai tikina, jog jiems pavyko sukurti pačią tobuliausią garsaus sovietų automato modifikaciją. Tiksli data, kada „AK-Alfa“ pasirodys rinkoje nenurodoma, tačiau tai turėtų įvykti šiemet.

„AK-Alfa“ pritaikytas klasikiniam sovietų kalibrui 7,62 x 39 mm, esminiai vidiniai komponentai pasiskolinti iš sovietų AKM, tačiau dizainas buvo sukurtas remiantis naujausiomis Vakarų ginkluotės tendencijomis. Aiškiai matoma „XXI amžiaus šautuvų“ įtaka, tokių kaip „FN SCAR“ (sukurto „FN Herstal“ kompanijos) ar „Beretta ARX-160.

„AK-Alfa“ ginklo uoksas pagamintas naudojant polimerus ir jis yra sudarytas iš kelių dalių, sujungtų vyriais (analogiškai, kaip ir amerikiečių šautuvo „AR-15“/ „M-16“). Viršutinėje dalyje yra įmontuota „Picatinny“ kartelė optiniam arba kolimatoriaus taikikliams. Saugiklio ir užrakto svirtys yra abipusės. Plastikinė buožė reguliuojama vertikaliai ir horizontaliai, numatomas sandarus skyrelis baterijų saugojimui.

„Akivaizdu, kad „AK-Alfa“ pagamintas pagal vartotojų pageidavimus, atsižvelgiant į ergonomiką, estetiką, galimybes naudoti priedus ir t. t.“ – pranešė šaunamojo ginklo ekspertas Maksimas Popenkeris. Be to, pridėjo, kad „Alfa“, greičiausiai, nusileis patikimumu originaliam AK – plastikinė ginklo uokso konstrukcija vargu ar bus tokia pat stipri kaip plienas, o abipusės užrakto svirtys sumažins ginklo atsparumą purvui, rašo portalas lenta.ru

Interviu su žiniasklaida metu „Kalashnikov USA“ atstovai pareiškė, kad prie prototipo kūrimo prisidėjo ir inžinieriai bei snaiperiai iš Izraelio, t. y. ginklai pagaminti atsižvelgiant į karinius poreikius. Tačiau ekspertai mano, kad „AK-Alfa“ turėtų priklausyti civilių rinkai, visų pirma – amerikiečių. „Tai daugiau nei 80 mln. pirkėjų, kurie per metus perka keletą milijonų vienetų ginklų, - paaiškino M. Popenkeris. - Netgi užėmus 1 proc. šios rinkos – gana žymus pasiekimas šiai ne itin didelei „Kalashnikov USA“ kompanijai.

Po to, kai gamintojai dėl sankcijų buvo atskirti nuo JAV rinkos, oficialus koncerno „Kalashnikov“ platintojas, amerikiečių „RWC Group („Russian Weapon Company“) nusprendė pakeisti importą. Dar 2015 metų sausį viena ofšorinių bendrovių „RWC“ užregistravo dukterinę įmonę „Kalashnikov USA LLC“, ir ji padavė paraišką dėl prekinio ženklo „Kalashnikov“ registracijos kaip „ginklo“, „šaudmenų“, „įrangos“ ir t.t. Praeitų metų vasarą „Kalashnikov USA“ pristatė pirmuosius savo gamybos Kalašnikovo pavyzdžius (techninė automato dokumentacija pasiekė JAV dar 1970-aisiais), o maždaug po pusmečio atsirado „AK-Alfa“.

Pažymėtina, kad „AK-Alfa“ – ne pirmasis amerikiečių kompanijų bandymas pritaikyti Kalašnikovą prie civilių šaulių pageidavimų. Prieš metus „Shot Show“ metu kitas amerikiečių gamintojas, „M+M Inc“, pademonstravo šautuvą „M10X“. Konstrukciniai sprendimai buvo pasiskolinti iš Kalašnikovo schemos bei šveicariško automato „SIG SG 550“.

Dar vienas modelis – automatas „ARK“, sukurtas „Creative Arms“. Kūrėjai laiko savo kūrinius sovietų „AK“ bei amerikiečių „AR-15“ hibridais. Dažnai šiame ginkle, kaip ir „AK-Alfa“ ir „M10X“, naudojamas dviejų dalių ginklo uoksas (šiai schemai teikiama pirmenybė, kad būtų užtikrintas optinių ir kolimatoriaus taikiklių pritvirtinimas).

Rusijos AK ginklų gamintojai žymiai konservatyvesni lyginant su kolegomis amerikiečiais – pagrindiniai veikėjai, valstybinės gamykla „Ižmaš“ (AK gamintojai) ir Viatsko-Poliansko mašinų gamykla „Molot“, civilių rinkai tiekia šautuvus, kurie maksimaliai panašūs į karinius modelius. Esminiai pakeitimai susiję su ginklo vamzdžio ilgiu bei dizainu.

JAV šaunamųjų ginklų gamyba užsiima daugelis smulkių veikėjų, aktyviai naudojama užsakomosios gamybos sistema, kuomet dauguma užsakymų būna iš išorinių tiekėjų. Metinės gamybos apimtis smulkiose kompanijose siekia nuo keleto iki kelių tūkstančių vienetų produkcijos.
Pagrindiniai AK ginklo gamintojai daugumoje atvejų tiekia karinės pramonės ginklus, jiems yra sudėtinga operatyviai reaguoti į besikeičiančius civilių rinkos pageidavimus. Naujovių būna, bet jos ne tokios dažnos.

Galų gale, ir pati Rusijos rinka kol kas yra maža tam, kad galėtų efektyviai diktuoti savo sąlygas gamintojui. Šiandien šalyje, ekspertų vertinimais, skaičiuojama apie 6 milijonus civilių, turinčių ginklus. Įtakos tokiam palyginti nedideliam skaičiui turi taip vadinamas „penkerių metų cenzas“ – įsigyti graižtvinį šautuvą Rusijos piliečiui galima tik po penkerių metų naudojimosi lygiavamzdžiu šautuvu.

Dar vienas faktorius, prisidėjęs prie stambių ginklų kūrėjų gamybos inercijos – sovietinis palikimas. Nuo Sovietų Sąjungos laikų sandėliuose laikomi dideli kiekiai senų ginklų, tame tarpe ir „AK“ bei „AKM“, sukurtų dar 50-70-aisiais metais. Tai tam tikras „išteklių prakeiksmas“. Prieš keletą metų Rusijos gamyklos gavo galimybę šį ginklą su nedideliais pakeitimais išleisti į civilių rinką. Tikri Kalašnikovai iš sandėlio yra gana paklausūs, tuo labiau jų kaina yra apie 220 eurų.

Beje, lygiai taip pat aktyviai yra parduodami ginklai, kurie buvo naudoti dar Antrajame pasauliniame kare – PPŠ, Tokarevo šautuvai, netgi Degtiarevo kulkosvaidžiai. Sovietų rezervai padeda tai pačiai gamyklai „Molot“ sumažinti išlaidas dėl „penkerių metų cenzo“: praėjusiais metais gamykla išleido į rinką modelius, pagamintus pagal SKS karabino ir AKM bazes, pritaikytus šaudyti lygiavamzdžiams skirtais šoviniams.

Privačių ginklų gamintojų Rusijoje yra vienetai. Jie specializuojasi aukšto tikslumo šautuvų bei karabinų pagal amerikiečių „AR-15“ modelius gamyboje. Šis ginklas yra mėgiamas sporto šaulių tarpe. Eksperimentuoti su Kalašnikovais privačioms gamykloms nėra pelninga. Ginklo modernizacijai trukdo dar vienas teisės aktas: keičiant ginklo konstrukciją reikalingas specialus leidimas jį taisyti ir privaloma tolimesnė pakeitimų registracija Vidaus reikalų ministerijoje.
Ekspertai neatmeta, kad amerikiečių Kalašnikovo gamintojai privers stambius Rusijos veikėjus daugiau dėmesio skirti ir atsižvelgti į civilių rinkos poreikius. Juk netgi sankcijų panaikinimo atveju reikšminga dalis „skanios“ JAV rinkos gali būti prarasta. O „Kalashnikov“ koncerno kompanijos jau pristatė sėkmingus prototipus, pavyzdžiui, „Saiga-MK 107“.

Pastarojo karabino automatika yra subalansuota bei jis pasižymi gera ergonomika. Jis buvo kuriamas kartu su šauliais-sportininkais, kurie dabar ir užsiima jo testavimu. Tiesa, dar nėra žinoma, kada šis modelis bus išleistas į rinką ir kokia bus jo kaina.