Tyrėjai tokį fenomeną vadina „postkoitaline disforija“ (arba pablogėjusi nuotaika po sueities). Ji gali pasireikšti verkimu arba depresiniais, susirūpinimo pojūčiais.

Geros naujienos: jos ašaros greičiausiai visiškai su tavimi nesusijusios. Tyrime dalyvavusios moterys teigė, kad jų jausmai buvo „nesuprantami“, taigi to dažniausiai negalima susieti su, pavyzdžiui tuo, kad vaikinas yra tragiškas lovoje.

Tai tiesiog gali būti biologinis atsakas į seksą. Moters kūnas, o ir vyro, sekso metu patiria daug hormoninių ir neurologinių pokyčių, todėl tikrai įmanoma, kad vienas iš jų po sekso gali apsiverkti – sako Britų Kolumbijos universiteto (Kanada) psichologė dr. Lori Brotto. Arba tai gali būti kur kas rimtesnių dalykų išdava.

Tyrėjai atrado, kad moterys, kurios vaikystėje buvo seksualiai išnaudojamos, buvo labiau linkusios patirti postkoitalinę disforiją. Šioms moterims seksas – netgi geras, bendru sutarimu – gali pasąmoningai sukelti baimę. Kaip sako Brotto, yra ir labai daug kitų galimų priežasčių: po sekso ji gali pasijausti vieniša arba pajausti neaiškią kaltę. Nepaisant to, kad tyrime dalyvavusių moterų depresija buvo nepaaiškinama, taip būna ne visada. Gal tu atsitiktinai sužeidei jos gimdos kaklelį, o gal jai pirmą kartą kilo noras pasakyti, kad tave myli...

Jei tavo partnerė po sekso atrodo nuliūdusi, leisk jai apie tai pakalbėti, siūlo Brotto. Tai tinka nepaisant to, ar tai yra tavo mergina, žmona, ar tiesiog vienkartinio nuotykio moteris. Tau gali būti nejauku, jeigu jos gerai nepažįsti, bet tiesiog pasistenk būti supratingas.

Pasakyk: „Atrodai labai liūdna, kas nutiko?“ Jeigu ji nenori kalbėtis, tiek to. Bet apkabink ją, kad parodytum, jog esi šalia. Jeigu su ja draugauji, gali šį klausimą iškelti vėliau, kad ji suprastų savo jausmus. „Žmogui sunku mąstyti racionaliai tada, kai jį yra užplūdusios emocijos, - sako Brotto. - Bet po keleto valandų ar kitą dieną tau gali pavykti sužinoti, kas vyksta“.

Pabandyk paklausti, kada jai pasidarė liūdna, ar ji žino, kas galėjo paskatinti tokias jos emocijas. Vėlgi, nereikalauk atsakymo, jeigu ji sako, kad tai – niekis. „Padėk jai suprasti savo jausmus švelniai ir atsargiai, - sako Brotto. - Nesistenk to išspręsti, tiesiog duok jai galimybę apie tai pagalvoti“.

Tu gali sužinoti, kad ji nekenčia kažkokios sekso pozos ar tiesiog tą dieną jautėsi prastai.
Bet jeigu tau atrodo, kad ji nuolat nuliūsta po sekso ir ji pati negali suprasti, kodėl, tada jai greičiausiai reikia daugiau nei tik žmogaus, galinčio ją išklausyti ar nuraminti. Jai gali prireikti psichologo pagalbos, kad ji išspręstų viduje esančią problemą – su tavo palaikymu, be abejo.