Kaip pranešė Rusijos žiniasklaida, Maskva dar 2012 metais pradėjo dislokuoti priešlėktuvinės gynybos koncerno „Almaz-Antey“ sukurtas ir pagamintas zenitinių raketų sistemas S-400 „Triumf“ izoliuotoje savo teritorijoje šalia Baltijos jūros. Europiečiai nuogąstavimą dėl to išreiškė anksčiau, o JAV kariuomenė savo susirūpinimo dėl šių pažangių ginklų sistemų dislokavimo nebuvo išreiškusi iki pat 2015 metų pabaigos. Galų gale, tokie ginklai, kaip raketos S-400, konflikto atveju turi pakankamai potencialo nemažus Lenkijos ir Lietuvos plotus de facto paversti neskraidymo zona įprastiems koviniams lėktuvams, kurie neturi įdiegtos vadinamosios „stealth“ technologijos, padedančios sumažinti lėktuvų aptikimo radarais galimybę, rašo interneto leidinys „National Interest“.

„Tai labai rimta, - „The New York Times“ sakė JAV oro pajėgų Europoje vadas generolas Frankas Gorencas. - Be abejo, mes ir toliau juos stebime. Jie turi pilną teisę dislokuoti ten savo priemones. Tačiau tokios „uždengtos“ zonos plėtimas yra kažkas, į ką mes tikrai turime atkreipti dėmesį“.

Pasak Gorenco, Rusijos pajėgos Kaliningrade sukūrė visą kompleksinę oro ir priešraketinės gynybos sistemą. Ginklai, kurių Gorencas neišvardino konkrečiai, yra „dislokuoti tokiu būdu, kuris apsunkina patekimą į tą rajoną“. Gorencas greičiausiai turėjo omenyje Rusijos radiolokacinę stotį „Voronezh-DM“ su išankstinio perspėjimo radaru, taip pat S-400 raketų batalioną, S-300s raketas ir kitas oro gynybos sistemas, kurias Maskva galimai dislokavo Kaliningrade. Su 400 km skrydžio nuotoliu, S-400 gali pasiekti taikinius, esančius trečdalyje Lenkijos oro erdvės.

Rusija Kaliningrade taip pat dislokavo nemažas sausumos pajėgas, įskaitant tris visiškai sukomplektuotas Rusijos kovines brigadas – vieną elitinę jūrų pėstininkų ir dvi mechanizuotųjų pėstininkų brigadas. Šioms mechanizuotoms pėstininkų pajėgoms paramą suteikia artilerijos brigada, ginkluota 54 didelio kalibro ginklais. Oro pajėgas aprūpina 7054-oji oro bazė, kurioje yra įvairių naikintuvų, šturmo lėktuvų ir kovinių sraigtasparnių. Bendra komplektacija siekia daugiau nei 10 tūkst. karių.

Maskva galimai dislokavo ir balistines raketas 9K720 „Iskander –M“, kurios gali gabenti branduolinį užtaisą. Šių raketų veikimo diapazonas yra 500 km ir jos greičiausiai įeina į 152 raketų brigados sudėtį. Šis aukšto tikslumo ginklas, kurio pusinis skritulinis nuokrypis yra mažesnis nei 5 m, beveik siekia limitus, nustatytus sutartyje dėl vidutinio ir mažojo nuotolio raketų likvidavimo. Tačiau remiantis kai kuriais pranešimais, realus raketos „Iskander“ skrydžio nuotolis yra 700 km.

Nors Rusijos karinės pajėgos Kaliningrade gali būti priemone įbauginti kaimynes taikos metu, iš Maskvos perspektyvos toks dislokavimas greičiausiai suprantamas kaip gynyba. Subyrėjus Sovietų Sąjungai, Kaliningradas liko izoliuotas nuo likusios Rusijos teritorijos. Vienintelis tiesioginis priėjimas prie šios teritorijos yra per jūrą ar per potencialiai pažeidžiamą geležinkelį, einantį per Baltarusiją ir Lietuvą. Dėl šios priežasties karo metu Kaliningradas būtų labai pažeidžiamas.

Todėl yra visai tikėtina, kad Rusija ginkluoja šią teritoriją bijodama NATO atakos. Tokiu atveju, ten dislokuotos karinės pajėgos turėtų atsilaikyti tol, kol jiems į pagalbą ateitų Rusijos pajėgos iš „pagrindinės teritorijos“. O tam joms reikėtų pereiti per Baltarusiją ir prasibrauti pro Lietuvą.

Analitinio Nacionalinio intereso centro (angl. The Center of the National Interest) vykdantysis direktorius Paulas Saundersas sako, kad buvo galima nuspėti, jog Rusija sieks apginkluoti Kaliningradą, turint omenyje NATO plėtrą į rytus.

„Rusai aiškiai grasino dislokuoti „Iskander“ balistines raketas Kaliningrade, jeigu NATO plėsis į rytus. Tuo metu į tai buvo žiūrima kaip į tiesiog gąsdinimą ir triukšmo kėlimą. Pasirodo, kad tai nebuvo tik triukšmo kėlimas“, - sako Saundersas.

Siekdamos atsakyti į Rusijos oro gynybos stiprinimą Kaliningrade, JAV oro pajėgos dirba ieškodamos taktikų, technikų ir procedūrų, kaip trumpuoju laikotarpiu susitvarkyti su šiomis sistemomis.

Ilguoju laikotarpiu JAV oro pajėgos greičiausiai šiame regione dislokuos nemažą skaičių „Lockheed Martin“ kompanijos „nematomų“ naikintuvų „F-35 Joint Strike Fighter“. Iš tiesų, JAV oro pajėgos jau pradėjo periodiškai į Europą siųsti „stealthy“ technologija aprūpintus naikintuvus „F-22 Raptor“, kad būtų atsakyta į galimas ateities grėsmes.