Įvykdyta al Nimro egzekucija paaštrino įtampą tarp Rijado ir Teherano. Taip yra dėl to, kad sauditai save pristato kaip sunizmo (ortodoksinė islamo religinė kryptis – red. past.) lyderius, o Irano gyventojų daugumą sudaro šiitai, kurie pastaraisiais metais ėmėsi didinti savo įtaką Irake ir Sirijoje.

Rijado sukauptas turtas ir artima partnerystė su Vakarų galiomis lemia, kad Saudo Arabijos pajėgos yra aprūpintos geriausiais ginklais, kokius tik galima nusipirkti už pinigus.

Interneto leidinys „National Interest“ apžvelgia penkis Saudo Arabijos ginklus, kurių turėtų bijoti Iranas, jei tarp šių dviejų konkuruojančių galių kiltų karas.

Naikintuvas F-15 „Eagle“

A.Gedrimo nuotr.

Atsižvelgiant į tai, kad Saudo Arabija turi didžiulius naftos turtus, ji tikrai gali sau leisti nusipirkti pažangiausių pasaulio ginklų. Tai ypač matoma Karališkosiose Saudo Arabijos oro pajėgose, kurios disponuoja pačiais naujausiais naikintuvais, įskaitant ir dideliu F-15 naikintuvų arsenalu – jie turi tiek F-15 oro mūšiams skirtą „McDonnell Douglas Eagle“ naikintuvų versiją, tiek daugiafunkcinį F-15 naikintuvo variantą „Strike Eagle“.

Karališkosios Saudo Arabijos oro pajėgos šiuo metu turi aštuoniasdešimt šešis „McDonnell Douglas Eagle“ mūšiams ore skirtus naikintuvus, be to, Saudo Arabija dar turi septyniasdešimt „Strike Eagle“ daugiafunkcinių naikintuvų-bombonešių, kurie galėtų smogti į taikinius Irano gilumoje.

„Strike Eagles“ jau greitai bus pakeisti dar pažangesniais F-15SA naikintuvais, kuriuose yra nauji APG-63(v)3 radarai, atnaujintos elektroninės kovos sistemos ir kiti nauji sensoriai. Patobulintuose naikintuvuose taip pat bus įdiegta kompiuterio reguliuojama kontrolės sistema.

Aštuoniasdešimt keturių ką tik pagamintų F-15SA „Strike Eagles“ naikintuvų įsigijimo procesas jau pradėtas.

Naikintuvas „Eurofighter Typhoon“

Saudo Arabija įsigijo septyniasdešimt du „Typhoon“ naikintuvus iš „Eurofighter“ konsorciumo. Europietiškas naikintuvas yra itin grėsmingas oro mūšiuose, tačiau ir jo smūgis „oras – žemė“ gali pagrįstai kelti priešams baimę.

Nėra aišku, kiek tokių naikintuvų Saudo Arabija jau gavo. Tačiau daugelio skaičiavimais, daugiau nei pusė sutartyje numatytų naikintuvų jau tarnauja Karališkosiose Saudo Arabijos oro pajėgose. Skirtingai nei buvo daroma anksčiau, dauguma šių naikintuvų yra surenkama pačioje Saudo Arabijoje.

„Typhoon“ tipo naikintuvai tikrai sustiprintų Karališkąsias Saudo Arabijos oro pajėgas, jei prasidėtų aktyvus konfliktas su Iranu.

AH-64D „Apache“ sraigtasparnis

AFP/Scanpix nuotr.

Kaip ir kolegos iš oro pajėgų, Karališkosios Saudo Arabijos sausumos pajėgos yra gausiai aprūpintos ginklais. Vienas iš jų grėsmingiausių ginklų yra galingasis AH-64D „Apache“ sraigtasparnis, kurių Saudo Arabija turi aštuoniasdešimt du.

„Apache“ buvo sukurtas XX a. 8 dešimtmečio pabaigoje JAV kariuomenei su tikslu atgrasyti sovietus nuo potencialaus ginkluoto įsiveržimo į Centrinę Europą. Per pirmąjį Persijos įlankos karą originalieji AH-64A sraigtasparniai kėlė siaubą Irako ginkluotosioms pajėgoms. Ko negalima pasakyti apie 2003 metų amerikiečių invaziją į Iraką - „Apache“ sraigtasparnių batalionas buvo smarkiai aptalžytas per susirėmimą su Irako Respublikos gvardija.

Nepaisant to, „Apache“ sraigtasparniai buvo labai vertingas įrankis Irako okupacijos metu. Jie ir toliau ten kovoja mūšiuose prieš „Islamo valstybę“. Tinkamai naudojami „Apache“ sraigtasparniai priešo sausumos pajėgoms yra sunkiai įveikiamas ginklas.

M1A2 „Abrams“ tankai

Karališkosios Saudo Arabijos sausumos pajėgos taip pat yra ginkluotos galingaisiais M1A2S „Abrams“ pagrindiniais koviniais tankais. Nors Saudo Arabijos turimi tankai nėra aprūpinti nusodrintuoju uranu, kaip JAV kariuomenei priklausantys šio modelio tankai, Saudo Arabijai priklausantys „Abrams“ yra ne mažiau grėsmingi. Saudo Arabijos turimuose „Abrams“ tankuose yra įdiegtos pažangios tinklų ir informacinės sistemos.

Jie aprūpinti vokiečių gamybos 120 mm M256A1 patranka, 1.50 kalibro (12,7 mm) kulkosvaidžiu ir pora 7,62 mm M240 kulkosvaidžių.

Apskritai kalbant, „Abrams“ tankai yra žymiai pranašesni už bet kurį tanką, kurį į kovos lauką galėtų išleisti Iranas. „Abrams“ vienintelės silpnybės – jis ryja daug kuro ir jo 1119 kW galios Honeywell AGT1500C daugiakuris turbininis variklis reikalauja daug priežiūros. Tanko galios ir svorio santykis yra apie 23.8 AG/t.

Saudo Arabija turi apie 442 „Abrams“ tankų.

„Al Riyadh“ klasės raketinė fregata

Sukurtos „La Fayette“ raketinių fregatų klasės pagrindu, Saudo Arabijos trys „Al Riyadh“ klasės fregatos yra skirtos gynybai nuo oro antskrydžių ir yra maždaug dvidešimt penkiais procentais didesnės nei jų prancūziškos pirmtakės.

Laivuose yra pora „Aster 15“ raketų „žemė – oras“ paleidimo sistemų. Raketos gali pasiekti lėktuvus, skrendančius už maždaug 32 km, iki 15 km aukštyje. Laivuose taip pat yra aštuonios „Exocet“ tipo priešlaivinės raketos ir gynybai prieš povandeninius laivus skirtos torpedos „DCNS F17“.

Šie galingai apginkluoti laivai sveria puspenkto tūkstančio tonų ir gali išvystyti maždaug 24,5 mazgų (45 km/h) greitį.