„Situacija Švedijoje kelia susirūpinimą, - prisipažino vietos gydytojas Chansas Fredlundas iš Erebru miesto. - Mums reikalingi nauji antibiotikai, efektyviai kovojantys su gonorėja, nes po keleto metų situacija gali pablogėti“.

Gonorėja – bakterinė infekcija, sukelianti deginimo pojūtį ir tirštų žalių ar geltonų išskyrų iš makšties ar šlaplės atsiradimą. Jeigu ji negydoma, gali sukelti sąnarių ir širdies vožtuvų uždegimą, o kai kuriais atvejais liga gali turėti fatališkas pasekmes.

Fredlundo pareiškimai pasirodė po to, kai pagrindinė Anglijos medicinos daktarė Dame Sally Davies kreipėsi į medikus, kviesdama juos įsitikinti, kad jie išrašo teisingus antibiotikus sergantiems gonorėja. Ji pranešė, kad kovo mėnesį Lidso mieste, esančiame Anglijos Šiaurėje, buvo aptiktas supergonorėjos atvejis.

„Gonorėja gali tapti nepagydoma liga dėl to, kad tampa atspari antimikrobinėms priemonėms“, - paaiškino Davies.

Iki šiol gonorėja Švedijoje daugiausiai užsikrėsdavo vyrai, turėję homoseksualių santykių ir tie, kas užsikrėtė užsienyje, daugiausiai Pietryčių Azijos šalyse. Tačiau. kaip praneša Švedijos Visuomeninės sveikatos agentūra, per paskutinį dešimtmetį susirgimų skaičius išaugo nuo 691 iki 1545.
Be to, užsikrėtusių sąrašus reikšmingai papildė heteroseksualūs vyrai, kurie „pasigavo“ gonorėją gimtojoje šalyje.

Ekspertai mano, kad tokioje situacijoje svarbu pasirūpinti augančios kartos seksualiniu švietimu. Medikai siūlo kiekvienais metais šia tema organizuoti konsultacijas mokyklose.

Verta pažymėti, kad supergonorėja buvo aptikta Lidse (Anglija), tačiau šiandien jos nešiotojų yra ir kituose miestuose. Iš viso jau aptikti 16 užsikrėtę asmenys, kuriems perspektyvos pasveikti tapo labai miglotos.