Terorizmo paieškos

„Kol tavo raketos kris ant mūsų žmonių, tol mūsų peilis rėš gerkles tavo žmonėms“, - sakė Emwazis, kreipdamasis į JAV prezidentą Baracką Obamą viename iš žymiųjų vaizdo įrašų, kuriame užfiksuota, kaip jis nupjauna savo aukai galvą. Egzekucijų vaizdo įrašai pasklido po visą pasaulį ir tapo teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ vizitine kortele. Tamsiai apsirengusi figūra, apie neišvengiamai ateisiantį atpildą kalbanti su britišku akcentu, tapo naujojo globalaus džihadizmo simboliu. Šis džihadizmas traukia pasekėjus iš viso pasaulio ir yra pasirengęs smogti bet kurioje šalyje.

Mohammedas Emwazis. AFP/Scanpix nuotr.

Užduotis identifikuoti ir sunaikinti „Džihadistą Džoną“ Vakarų specialiosioms tarnyboms tapo garbės reikalu. Į darbą įsitraukė specialistai iš FTB, MI5 ir Skotland Jardo. Remiantis „The Daily Telegraph“ ir „National Post“ duomenimis, analizuodami vaizdo įrašus, ekspertai naudojosi įtariamojo ūgiu, venomis ant jo delno, jo balsu ir apranga. Ginkluotės specialistai apžiūrinėjo jo peilį, kad suprastų, kur jis galėjo jį įsigyti. Topografai analizavo foninį peizažą ir bandė nustatyti, kur vyko egzekucija.
Iš pradžių spaudoje pasirodė informacija, kad po „Džihadisto Džono“ kauke slypi Adelis Abdel-Majidas Baris – žymiojo džihadisto Adelio Abdelio Bario sūnus. Jaunuolis taip pat gyveno Londone ir pabėgo į Siriją kautis „Islamo valstybės“ gretose. Gerbėjams socialiniuose tinkluose jis buvo geriau žinomas kaip reperis „Džinis“.

Galiausiai vasario 26 dieną „The Washington Post“ paskelbė tikrąjį paslaptingojo budelio vardą.
Džihadisto kelias

Svajojo mušti įvarčius

Mohammedas Emwazis gimė 1988 metų rugpjūčio 17 dieną Kuveito mieste Al Džahra. Remiantis „The Guardian“ turimais duomenimis, 1993 metais būsimojo teroristo šeima atvyko į Didžiąją Britaniją, kur trejus metus laukė pabėgėlių statuso. Kaip praneša „The Daily Mail“, jo tėvai mielai gyveno iš pašalpų, nors tėvas ir dirbo taksistu. Jungtinės Karalystės iždas jų išlaikymui bendrai išleido apie 400 tūkstančių svarų (apie 569 tūkst. eurų).

1995 metais Mohammedas pradėjo lankyti mokyklą, esančią netoli jo namų. Pasak liudininkų, jis buvo tylus, ramus berniukas. Šeimoje buvo kalbama arabų kalba ir reguliariai lankomasi mečetėje, tačiau išorėje šeimos gyvenimo būdas buvo pakankamai britiškas. Mohammedas buvo vienintelis musulmonas klasėje. Išliko anketa, kurią jis užpildė būdamas 10-ies. Būsimasis „Džihadistas Džonas“ nurodė, kad jo mėgstamiausia spalva – mėlyna, mėgstamiausias gyvūnas – beždžionė, mėgstamiausias filmukas – „The Simpsons“, o mėgstamiausias maistas – traškučiai. Po 20 metų jis save įsivaizdavo kaip „futbolininką, mušantį įvarčius“.

„Per kiekvieną pietų pertrauką jis žaisdavo futbolą. Pasinaudodamas žaidimu jis mokėsi naujų žodžių ir išsireiškimų. Kaip ir visi vaikinai, jis norėjo būti puolėjas. Dideliais pasiekimais moksle jis neišsiskyrė, bet buvo sportiškas. Be to, visai populiarus“, - leidinys cituoja buvusį Emwazio bendraklasį. Kitas būsimojo džihadisto bendramokslis prisiminė tokį epizodą: žaidimo metu jis labai stipriai trenkėsi galva į metalinį vartų stovą. „Mes jo nematėme šešias savaites. Po šios galvos traumos jis jau nebebuvo toks, koks anksčiau“, - sakė bendramokslis.

Dažnai įsiveldavo į muštynes

Vidurinėje mokykloje Mohammedas stengėsi būti pavyzdingas mokinys, tačiau islamas jo gyvenimui darė vis didesnį poveikį: jis pradėjo dėvėti labiau tradicinius drabužius, o jo seserys užsivilko hidžabus. Galutinai jo elgesys pasikeitė jam įstojus į Londono Vestminsterio universitetą. Emwazis pradėjo lankytis įvairiose mečetėse ir jam įtaką pradėjo daryti „Al–Qaeda“ narys Bilalas el-Berjawis. Nepaisant to, ne vienas Mohammedo bendrakursis minėjo, kad Emwazis dalyvaudavo vakarėliuose, kuriuose buvo geriamas alkoholis, rūkė marihuaną ir dažnai įsiveldavo į muštynes.
Emwazis buvo ne kartą pastebėtas radikalių islamistų eitynėse Londone. Manoma, kad būtent Bilalas el-Berjawis padėjo jaunuoliui tapti radikalu – 2006–2009 metais Didžiosios Britanijos institucijos penkis kartus leido jam kirsti Jungtinės Karalystės sieną, nežinodamos jo tikrųjų ketinimų. 2012 metais El-Birjawis buvo nužudytas smūgiu iš bepiločio lėktuvo.

Buvęs Vestminsterio universiteto studentas interviu „The Daily Mail“ pasakojo, kad šioje mokslo įstaigoje buvo sukurtos visos sąlygos suvešėti radikalioms pažiūroms: „Vieną kartą atėjau į musulmonų bendruomenės susitikimą, o jie džiaugsmingai plojo ir sveikino rugsėjo 11-osios įvykius“. Pasak jo, islamo radikalai sau kėlė tikslą į savo pusę palenkti studentus.

Baigęs universitetą ir įgijęs programuotojo specialybę, Emwazis išvažiavo į Tanzaniją, o iš ten kartu su draugais bandė patekti į Somalį, prisidengdamas kelione į safarį. Į šią šalį jo neįleido ir įsodino į lėktuvą, skrendantį į Nyderlandus. Laiškuose organizacijai „CAGE“, kuri gina neteisingai terorizmu apkaltintus žmones, Mohammedas rašė, kad jis buvo apklaustas britų kontržvalgybos, kuri jį apkaltino bandymu prisijungti prie „Ash-Shabab“ teroristų.

Iširo vestuvės

Pasak jo, grįžęs į Londoną jis sužinojo, kad policija aplankė jo šeimą ir buvo atėjusi į jo sužadėtinės namus – po to išsigandusi mergina atšaukė suplanuotas vestuves. Tada Mohammedas nusprendė persikelti į Kuveitą, kad išvengtų valdžios persekiojimų. Po metų jis grįžo į Londoną aplankyti tėvų. Remiantis būsimojo džihadisto versija, Hitrou oro uoste kontržvalgybos pareigūnas klausinėjo jo apie kelionės tikslą „griebdamas už barzdos“ ir „trankydamas į sieną“. Atgal į Kuveitą jo nebeišleido. „Jaučiausi įkalintas“, - rašė Emwazis „CAGE“ organizacijos darbuotojams. Pasak jo draugų, jau tada jis su ilgesiu kalbėjo apie Siriją ir apie savo norą prisijungti prie prezidento Basharo al-Asado priešininkų.

Pasinaudojęs tėvų patarimu, Emwazis pasikeitė vardą ir 2013 metais dar kartą pabandė išvažiuoti į Kuveitą, tačiau ir šį kartą jam nebuvo leista išvykti. Po kelių dienų jis dingo iš tėvų namų ir vėliau pasirodė jau Sirijoje.

Du britų medikai, kurie kalbėjosi su Emwaziu Sirijoje, anonimiškai papasakojo „The Daily Mail“, kad iš pradžių Emwazis rengėsi prisijungti prie organizacijos „Jabhat al-Nusra“ ir sakė jiems, kad neturi ko prarasti.

Rakos ketvertukas

Tačiau galų gale Emwazis įsiliejo į „Islamo valstybės“ gretas, kur greitai padarė „karjerą“. Kartu su kitais trimis britais jis saugojo kalėjimą savavališkai paskelbto kalifato sostinėje Rakoje. Ten jis gavo savo pravardę: dėl britiško akcento kaliniai savo prižiūrėtojus pavadino Džordžu, Ringo, Polu ir Džonu – muzikantų kvarteto „The Beatles“ garbei.

Mohammedas Emwazis. Reuters/Scanpix nuotr.

„Bitlai“ saugojo pačius vertingiausius įkaitus – užsienio šalių piliečius. Kalėjimo prižiūrėtojai išsiskyrė žiaurumu: naudojo elektrošoką, kankino vandeniu ir rengė egzekucijų inscenizacijas. Vienas iš buvusių kalinių interviu CNN pasidalino detalėmis, kaip iš jo tyčiojosi „Džihadistas Džonas“. „Jis mane pakėlė ir liepė su juo šokti tango. Jis vedžiojo mane po kalėjimą, bet vėliau apsigalvojo ir nustūmė ant grindų. Mane sumušė, o vėliau grasino nupjauti nosį, pjaustydamas ją po gabaliuką“.
Po to, kai Emwazio asmenybė buvo nustatyta, naujuose egzekucijų įrašuose jis nebepasirodė. „Džihadisto Džono“ statusas sumenko: jis daugiau nebebuvo globalaus didžiojo džihadizmo veidu – dabar jis turėjo vardą, pavardę ir gyvenimo istoriją.

Jo mirtis nepaveiks karinio „Islamo valstybės“ potencialo, tačiau vienam iš esminių savavališkai paskelbto kalifato ginklų – masinei propagandos kampanijai – be abejo, padarys didelį nuostolį.