„Miestas užmiega. Bunda Mafija“ – taip skamba viena iš pagrindinių Lietuvoje intelektualaus psichologinio vaidmenų žaidimo „Mafija“ frazių.

Anot psichologo, radijo ir TV laidų vedėjo, knygos apie kompleksus autoriaus Andriaus Kalugino, šis žaidimas lavina socialinius bendravimo įgūdžius: "Žaidimo esmė – išmokti apginti savo tiesą, suvaldyti emocijas. Tai yra tarsi bet kokio kolektyvo, bendruomenės mini modelis".

Žaidimo pristatymas sostinėje subūrė daugiau nei 30 dalyvių, kurie melo pėdsakų ieškojo iki paryčių. Dalis jų žaidžia jau seniai ir sako, kad įgūdžius gali pritaikyti ir kasdieniame gyvenime.

"Modelį, kuris vyksta žaidime, pritaikyti galima bet kur, bet kurioje socialinėje terpėje. Svarbiausia, kad paprastose gyvenimiškose situacijose lengviau apginti savo tiesą ar išsisukti iš situacijų, kuriose reikia valdyti emocijas, stresą.

Pavyzdžiui, jei žaidėjas gauna Mafijos kortą – mokosi kontroliuoti savo emocijas, kūno pokyčius, kūno kalbą. Tai yra tarsi savotiškas streso valdymo išbandymas, įgūdis.

Kita sfera, kurioje puikiai galima pritaikyti žaidimo metu įgytus gebėjimus, yra verslas. Tai labai naudinga patirtis, kurią beveik tiesiogiai galima perkelti į pardavimus, derybas su partneriu, klientu, konkurentu", - sako A. Kaluginas.

Anot psichologo, per kiek laiko įmanoma išlavinti gebėjimus - reikalas individualus.

"Priklauso nuo asmenybės, jo temperamento, charakterio savybių ir kitų veiksnių. Mano nuomone, nėra konkretaus termino, kuris tiktų visiems. Tačiau patirtis rodo, kad po kokio 5-6 žaidimo žmogus jau pasidaro ramesnis, žaidimas tampa įdomesnis. Jei tarkime žaistume kartą per savaitę, tai preliminariai galima sakyti tokius gebėjimus galima suformuoti maždaug po dviejų mėnesių", - teigia jis.

Žaidimo viešinimas Lietuvoje prasidėjo prieš metus, kai trys bendraminčiai Ruslanas Puzyriovas, Laimonas Diškevičius ir Robertas Minkovskij drauge su kitais entuziastais įsteigė Vilniaus „Mafijos“ klubą. Šių metų pavasarį Kaune buvo surengtas pirmasis „Mafijos“ čempionatas Lietuvoje. Įkūrus klubą, idėjos autoriai rengė planus, kaip šį žaidimą padaryti prieinamą ne tik uždaram bendraminčių ratui, bet ir visiems norintiems.

Anot MafiaClub įkūrėjų, šis žaidimas skirtas ir gerai praleisti laiką, ir tobulinti bendravimo įgūdžius: "Santykiuose su šeima, draugais ar netgi kaimynais kartais labai pravartu išlikti ramiam ir neparodyti savo emocijų. Žaidime daugeliu situacijų taip pat ypač svarbu išlaikyti „šaltus“ nervus, todėl taip lavinamas emocinis stabilumas.

Be to, ir darbe dažnai tenka apginti savo nuomonę, pateikti įtikinamus argumentus, atlaikyti psichologinį spaudimą, adekvačiai reaguoti į kito bandymus išvesti iš pusiausvyros.

Geriausias žaidimo dalykas - smagiai praleistas laikas. Daugelis žmonių mano, kad susirasti gerą draugą yra labai sunku, tačiau kartais geriausią draugą galima susirasti per keletą gerai praleistų vakarų".