Tad savaime suprantama, kad šiam šeštadieniui reikėtų pasigaminti kažką gardaus, nekasdieniško, šventiško. Kulinarinių eksperimentų virtuozas, naminio maisto mėgėjas Tadas Ustinavičius mums siūlo mėsos pyragą su čederio sūriu. Ir jei gamindami jį iškentėsite neprisikirtę lašinių, už kantrybę būsite apdovanoti palaimingomis akimirkomis.

Idėja (ir recepto užuomazgos) kirbėjo galvoje jau labai ilgai. O pasibaigus vasarai, atšalus orams, galu gale susiklostė palankios aplinkybės paeksperimentuoti su šiuo patiekalu.

Pirma pasigaminame tešlą. Į 350 gr miltų įberiame arbatinį šaukštelį druskos ir valgomą šaukštą cukraus, permaišome. Tada įtarkuojame apie 230-250 gr sviesto. Minkome apie 5 minutes, kol sviestas subyrės mažais gumuliukais ir susimaišys su miltais.

Įpilame apie ketvirtį stiklinės šalto vandens. Minkome toliau. Tešla turi gautis vienąlytė, kieta (jei trūksta vandens – įpilame šiek tiek papildomai). Galutinį produktą suformuojame i vieną gumulą ir dedame į šaldytuvą valandai, kad tešla “pailsėtų”.

Laikas ruošti įdarą. Sumalame apie 600 gr jautienos, pakepiname ant keptuvės. Įberiame druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį. Jei norite, galite įdėti maltų aštrių pipiriukų. Atidedame į šoną.

Plonomis riekelėmis supjaustome 2-3 didelius pomidorus, pusę saldžios paprikos, porą didelių svogūnų. Svogūnus pakepiname ant aliejaus, bet tik tiek, kad jie pasidarytu permatomi. Nesudeginkite!

Ant svogūnų beriame paprikas ir pomidorus. Patroškiname ant mažos ugnies apie 7 minutes.

Kepimo formą išklojame tešla (ne tik dugną, bet suformuojame ir šonus). Tešlos storumas turėtų būti kokie 3-4mm.

Ant tešlos dedame apkepintą mėsą. Išlyginame. Ant viršaus krauname patroškintas daržoves. Jeigu matote, kad mėsa sausoka, prieš dėdami daržoves, galime užtepti sluoksnį pomidorų padažo, tik nepadauginkite.

Visą šitą gėrį dedame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę kokioms 40 minučių.

Kai tešla atrodo iškepusi, viską apibarstome tarkuotu čedario sūriu ir pakepame dar 7-10 minučių. Sūris neturi perkepti. Kiek pastebėjau, geriausiai būna tada, kai labiausiai iškilusios sūrio dalys ima po truputį ruduoti.

Išėmę iš orkaitės palaukiame kokias 10 min.

Pjaustome.

Valgome.

Naminio maisto guru Tado Ustinavičiaus kulinarinius eksperimentus daugiabučio namo virtuvėje galite sekti jo tinklaraštyje.