Visame pasaulyje garsus verslininkas, JAV Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas geriau nei bet kas žino, kad televizijos variklis yra konfliktai – tiek tikri, tiek sukurti dirbtinai. Faktiškai, visas Trumpo gyvenimas, įskaitant ir jo rinkiminę kampaniją, buvo varomas konfliktų.

Amerikiečių žurnalas „Rolling Stone“ pateikia įsimintiniausių Donaldo Trumpo priešų, kuriuos jis įgijo per ilgus savo gyvenimo metus, sąrašą. Sąrašas greičiausiai nėra baigtinis.

Trumpas prieš Ivaną

Nors Donaldas ir jo buvusi žmona Ivana jau susitaikė, jų skyrybos 90-ųjų pradžioje buvo vienos nemaloniausių per visą erą. Jie susituokė 70-ųjų pabaigoje ir per 15 metų tapo neskoningai prabangaus gyvenimo įsikūnijimu. Po bjauraus skyrybų proceso, kuris tapo legendiniu, Ivana praturtėjo dešimtimis milijonų dolerių. Trumpai reguliariai pjovėsi net ir dėl tokių dalykų, kaip lubų freska „Trump Tower“ dangoraižyje. Ivana norėjo angelėlių, o Donaldas – karių (Ivana šį ginčą pralaimėjo).
Neseniai „The Daily Beast“ portalas atrado senus Ivanos komentarus apie tai, kad per vieną iš jų konfliktų Donaldas ją seksualiai „išnaudojo“. Vėliau Trumpo buvusioji paaiškino, kad šis veiksmas nebuvo išprievartavimas „kriminaline prasme“. Taip pat ji pareiškė mananti, kad Trumpas būtų „neįtikėtinas prezidentas“.

Trumpas prieš Baraką Obamą

Iki šių JAV prezidento rinkimų Trumpo žinomiausias įsiveržimas į politiką buvo susijęs su jo keista manija dėl dabartinio JAV prezidento Barako Obamos gimimo vietos. Trumpas pareiškė, kad Obama yra užsienyje gimęs sukčius. Jis savo Amerikos prezidento demaskavimo „kryžiaus žygį“ tęsė apie metus. Viskas baigėsi tuo, kad Trumpas pasiūlė paaukoti 5 milijonus dolerių labdarai, jeigu prezidentas Obama paviešins savo koledžo dokumentus.

Trumpas prieš komikę Rosie O‘Donnell

Trumpas ir komikė Rosie O‘Donnell puola vienas kitą jau gana ilgai. 2006 metais O‘Donnel apkaltino Trumpą būnant „klastočių pardavėju“.

„Rosie yra nevykėlė, tikra nevykėlė“, - atsakė Trumpas, grasindamas jai teismu. „Nekantrauju paimti daug pinigų iš savo mielos, storos, mažos Rosie“, - pareiškė jis „People“ žurnalui.

Po keleto metų, kai O‘Donnell paskelbė apie savo sužadėtuves su Michele Roundas, Trumpas ir apie tai turėjo savo nuomonę – pasisakė savo „Twitter“ paskyroje. „Man gaila naujos Rosie partnerės, kurios tėvai negali pakelti minties, kad jų dukra užmezgė santykius Rosie – tikrąja nevykėle“, - parašė Trumpas.

Nepaisant to, kad abu elgėsi pakankamai gražiai po to, kai O‘Donnell patyrė širdies smūgį, jų vieši apsižodžiavimai tęsiasi iki šios dienos.

Trumpas prieš žurnalistę Megyn Kelly

Pirmieji artėjančių rinkimų Respublikonų partijos debatai neturėjo daug įsimintinų momentų, išskyrus vieną, kuris dar ilgai gyvuos nešlovėje. Tai buvo Trumpo atsakymas į laidos „Fox News“ vedėjos Megyn Kelly klausimą apie jo pasisakymus apie moteris. „Jūs pavadinote moteris, kurių nemėgstate, „riebiomis kiaulėmis, šunimis, dručkėmis ir šlykščiomis būtybėmis“, - pacitavo Trumpą Kelly. „Tik Rosie O‘Donnell“, - atsakė Trumpas.

Po debatų Trumpas pareiškė, kad Kelly jam uždavė priešiškus klausimus, nes tuo metu sirgo mėnesinėmis. „Galėjote matyti kraują, bėgantį jai iš akių, kraują bėgantį jai iš... tiek to“, - Trumpas pasakė CNN televizijai. Jo atstovas spaudai vėliau tvirtino, kad Trumpas kalbėjo apie žurnalistės nosį.

Vėliau, kai Kelly susiplanavo atostogas, Trumpas teigė, kad gali būti, jog išsiųsti Kelly kuo toliau nusprendė aukščiausia „Fox“ televizijos valdžia. Kai žurnalistė grįžo iš atostogų, Trumpas pradėjo ją įžeidinėti „Twitter“ socialiniame tinkle, perpublikuodamas jos sekėjų žinutes, kuriose ji vadinama „tuštute“ (angl. bimbo).

„Fox“ televizijos kanalo vadovas Rogeris Ailes‘as savo išplatintame pareiškime apgynė Kelly: „Donaldo Trumpo atakos prieš Megyn Kelly yra stebinančios ir neturi jokio pagrindo. Tai yra nepriimtina ir labai neramina“.

Trumpas atmetė mintį atsiprašyti Kelly pareikšdamas, kad tai ji turėtų jo atsiprašyti.

Trumpas prieš meksikiečius

Trumpo populiarumo šuolis prasidėjo praėjusią vasarą po jo rasistinių komentarų apie imigrantus iš Meksikos. „Kai Meksika siunčia pas mus savo žmones, tai tikrai ne pačius geriausius“, - pareiškė Trumpas. - Jie atsiveža narkotikų. Jie atsiveža nusikaltimus. Ir jie yra prievartautojai. Nors keli jų gali būti neblogi žmonės“.

Trumpo komentarai įsiutino daugelį žmonių ispaniškai kalbančame pasaulyje. Televizijos tinklas „Univision“ atsisakė transliuoti Trumpo organizuojamą „Mis Visata“ renginį. Po kelių savaičių, spaudos konferencijoje „Univision“ atstovas Jorge‘as Ramosas užpuolė Trumpą dėl jo pasisakymų. Trumpas šiam JAV piliečiui, gimusiam Meksikoje, atšovė: „grįžk atgal į Univision“. Kitą dieną Trumpas pareiškė, kad Ramosas „nusišneka ir siautėja kaip beprotis“.

Rugpjūtį du Trumpo rėmėjai Bostone užpuolė benamį ispaniškai kalbantį vyrą. Vienas iš užpuolikų, Scottas Leaderis, po incidento sakė policijai: „Donaldas Trumpas buvo teisus, visi šie nelegalai turi būti deportuoti“.

Trumpas vėliau pasisakė pareikšdamas, kad jo rėmėjai yra „ugningi“, nors vėliau visgi pasmerkė smurto naudojimą.

Trumpas prieš Kiniją

Vykdydamas savo rinkiminę kampaniją šių metų rugpjūtį, Trumpas pareiškė, kad Kinijos verslininkai derybų metu vengia draugiškų pokalbių. „Mes norime susitarti“, – bandė juos pavaizduoti Trumpas, nutaisęs šiurkščią veido išraišką.

Pranešdamas apie savo rinkiminę kampaniją anksčiau šią vasarą, Trumpas gyrėsi, kad skirtingai nei dabartinė JAV valdžia, jis žino, kaip tvarkytis su Kinija. „Kada buvo paskutinis kartas, kai kas nors matė mus nugalint Kiniją prekybos derybose? Jie mus žudo“, - pasakė Trumpas. „Aš laimiu prieš Kiniją visą laiką. Visada“. 2011 metais Trumpas buvo nuėjęs į CNN televiziją ir pareiškęs: „Kinija yra mūsų priešas“.

Trumpas prieš „suktus“ klausimus

Per interviu su konservatyvios radijo laidos vedėju Hugh Hewittu, Trumpas supainiojo „Quds“ pajėgas – elitinį Irano revoliucijos gvardijos vienetą – su kurdais, kurių dauguma yra JAV sąjungininkai ir dažnai yra vadinami didžiausia pasaulyje etnine grupe, neturinčia savo valstybės. Reaguodamas į šį netaktą, Trumpas pavadino Hewittą „trečio lygio radijo pranešėju“, kuris užduoda „suktus“ klausimus su tikslu „prigauti“ pašnekovą.

Trumpas prieš senatorių John‘ą McCain‘ą

Šių metų liepą Trumpas užsipuolė JAV senatorių John‘ą McCain‘ą dėl jo praeities, pareikšdamas, kad kadangi McCain‘as buvo karo belaisvis, jo negalima vadinti karo didvyriu. „Man tiesiog patinka žmonės, kurie nebuvo pagauti, suprantat?“, - Trumpas sakė susitikime Ajovos valstijoje.

McCain‘as, kuris anksčiau apkaltino Trumpą kurstant beprotybę Respublikonų partijoje, pareikalavo, kad Trumpas dėl savo teiginių atsiprašytų karo belaisvių.

Trumpas prieš senatorių Lindsey Grahamą

„Nustok būti asilu“, - tai buvo JAV senatoriaus Lindsey Grahamo patarimas Trumpui po jo komentarų dėl McCain‘o vaidmens kare. Trumpas, atsilygindamas, vienos iš savo kalbų metu viešai paskelbė Grahamo asmeninio telefono numerį, taip pat šį savo kolegą, kitą Respublikonų kandidatą į prezidentus, išvadindamas „idiotu“.

Po keleto savaičių Grahamas pareiškė, kad jeigu Trumpas atvažiuotų į jo gimtąją Pietų Karolinos valstiją, jis „išmuštų jam smegenis“.

Trumpas atsakė apeliuodamas į nesenus apklausų rezultatus. „Tu nuo manęs atsilieki tik 26 pozicijomis“, - parašė jis savo „Twitter“ paskyroje.

Trumpas prieš žiniasklaidą

Trumpas kartkartėmis atsikerta ir kritiškai jo atžvilgiui nusiteikusiai žiniasklaidai, siųsdamas reporteriams ir straipsnių autoriams ranka rašytus laiškus. Vienas iš atvejų – Trumpas parašė laišką „Salon“ portalo reporteriui Justinui Elliottui, kuriame pažadėjo atskleisti savo pajamas. Tai įvyko po to, kai Elliottas parašė, kad Trumpas gali legaliai vengti tai padaryti. „Tu būsi labai nustebęs“, - laiške žurnalistui prikeverzojo Trumpas. Kažką panašaus jis parašė ir krepšininkui Kareemui Abdul-Jabbarui po to, kai dienraštyje „Washington Post“ buvo publikuotas šio buvusio krepšinio komandos „Lakers“ žaidėjo kritiškas straipsnis apie Trumpą.

Vieną kartą Trumpas suredagavo žurnalo „Vanity Fair“ tinklaraščio įrašą ir išsiuntė savo pataisymus įrašo autorei Juli Weiner.

Ir dar visai neseniai Trumpas išreiškė savo nepasitenkinimą dėl žurnalo „Rolling Stone“ straipsnio apie jį, CNN televizijoje pavadindamas straipsnio skyrius „akinančiais“.