Iš vidaus tankas dabar yra sunkiai atpažįstamas, kadangi naujausios tanko versijos M1A2 įrenginiai yra visiškai skaitmenizuoti ir turi puikų ryšį. JAV kariuomenė planuoja sukurti naują jo variantą, vadinamąjį M1A3, kuris ženkliai patobulins garbingąjį tanką. Taip pat bus bandoma sumažinti per daugelį tanko atnaujinimų padidėjusį jo svorį, tinklapyje „National Interest” rašo gynybos temų redaktorius Dave'as Majumdras.


Tačiau visus šiuos dešimtmečius tankų tobulinimas nebuvo sustojęs ir kituose pasaulio kraštuose. Nors Sovietų Sąjunga jau seniai išnykusi ir nebereikia baimintis plataus Raudonosios armijos puolimo per Fuldos koridorių Vokietijoje (Šaltojo karo metu NATO baiminosi, kad sovietai gali pulti per Fuldą – Vyriskai.lt pastaba), Rusija ir toliau tęsia savo tankų tobulinimą – naujausia veikianti rusiško tanko versija yra grėsmingasis pagrindinis kovinis tankas T-90. Tačiau pagrindiniai koviniai tankai galingiausioms valstybėms nebėra toks prioritetas, koks buvo anksčiau.

Tankas T-90. Vida Press nuotr.

T-90 išsivystė iš senesnio T-72 tanko. T-90 Rusijos valdžia nusprendė pagaminti po to, kai sudėtingesnis T-72 tanko variantas T-80 pasirodė kaip visiška katastrofa Čečėnijos karų metu. T-90 iš esmės yra tas pats T-72, tik patobulintas pažengesnėmis sistemomis iš T-80U ir be T-80 rūpesčių kėlusio dujų turbinų variklio. Vietoj to, labiausiai paplitusioje T-90 versijoje naudojamas 1000 arklio galių (746 kW) dyzelinis variklis, kuris šiam tankui suteikia net mažesnį už idealų galios ir masės santykį.

T-90 taip pat turi naują šarvų konstrukciją, patobulintą radioelektroniką, išliko standartinis 125 mm pabūklas. Kalbant apskritai, tai pakankamai grėsmingas tankas – ankstesnių rusiškų tankų reikšmingas patobulinimas.

Jeigu lygintume abu tankus, tai M1A2 yra pranašesnio dizaino – tačiau tuo pat metu žymiai brangesnis. Pagal JAV tankų naudojimo pagrindinius principus, jo pranašumas slypi gebėjime pirmam pamatyti priešą ir pirmam iššauti, kad būtų užtikrinta pergalė. „Abrams“ yra sukurtas būtent pagal šią koncepciją.

Tankas M-1 "Abrams". Vida Press nuotr.

Kovoje tankas prieš tanką, M1 pranašumai slypi jo pažangiajame sensoriuje ir šaudymo gebėjimuose, vis tobulesniuose nusodrinto urano šarvuose ir galingoje M829 šarvamušių sviedinių pataikymo jėgoje. Naujausias ir smarkiai patobulintas M829E4 modelis pradėtas eksploatuoti šių metų liepą. Ši naujausia M829 sviedinių, kuriems dažnai priskiriami nuopelnai už lengvą Irako ginkluotės naikinimą pirmajame Persijos įlankos kare, versija reikšmingai padidino „Abrams“ M256 120 mm pabūklo pavojingumą.

M1A2 yra nuolat tobulinamas – remiantis JAV kariuomenės biudžeto ataskaita, tyrimai ir sprendimai daugiausiai nukreipti į tanko ryšio, mobilumo ir apsaugos tobulinimą.

Tikimasi, kad po kelerių metų bus pradėtas plataus masto M1A3 tanko versijos vystymas, kuris leis patobulinti beveik kiekvieną „Abrams“ aspektą. Naujieji „Abrams“ tankai turėtų būti žymiai lengvesni ir mobilesni, su geresne šarvų apsauga. Juose taip pat numatomos smarkiai patobulintos kompiuterinės sistemos ir sensoriai.

Reikėtų pažymėti, kad M1A3 pakeitimas ar netgi naujo jo varianto sukūrimas nėra didelis prioritetas JAV kariuomenei. Kariuomenė buvo išsekusi po to, kai JAV sausumos pajėgos buvo išvestos iš Irako ir Afganistano. Šiuo metu, išlaikydama dėmesį Ramiajame vandenyne vykstantiems įvykiams, JAV kariuomenė ieško būdų surasti savo nišą.

Net ir turint omenyje Rusijos veiksmus Ukrainoje, niekas rimtai nesitiki, kad JAV artimiausioje ateityje įsivels į dar vieną didelio masto konvencinį karą. Taigi realiausias variantas JAV pajėgoms susidurti su kažkuo panašiu į T-90 gali būti koks nors hibridinis karas.