Amerikiečių komunoje „Twin Oaks“, atsiradusiai beveik prieš pusę amžiaus, yra išpažįstami lygybės, laisvos valios, neprievartos bei bendros nuosavybės principai. Viskas nuo automobilių ir namų iki seksualinių partnerių ir vaikų yra laikoma bendrąja nuosavybe. Nepaisant ekstravagantiško gyvenimo būdo, norintys prisijungti prie šios bendruomenės turi laukti eilėje.

Ilga istorija

„Twin Oaks“ bendruomenė buvo įkurta 1960-aisiais Virdžinijos valstijoje aštuonių entuziastų, kurie buvo įkvėpti amerikiečių psichologo Burres Skinner knygos „Walden Two“. Ten aprašyta utopija, kurioje visi vaikai priklauso bendruomenei, o suaugę – visiems vaikams. Netgi ir tie, kurie negali turėti savo vaiko, patiria tėvystės džiaugsmą. Tradicinės šeimos modelis yra visiškai panaikintas.
1960-aisiais JAV atsirado nemažai bendruomenių – religinių ar hipių, „pavargusių nuo vartotojiškos visuomenės“. „Twin Oaks“ – pasaulietinė bendruomenė, suburta remiantis egalitariniais principais.
Pirmaisiais komunos gyvavimo metais nuolatos užvirdavo įvairūs ginčai dėl finansų ir vaikų. Daugelis paliko bendriją, tačiau jų vietas užimdavo atėję nauji nariai, svajojantys apie visuotinę lygybę.

Tam, kad būtų išvengta kitų bendruomenių problemų (pavyzdžiui, narių tinginiavimas ir gyvenimas kitų sąskaita), „Twin Oaks“ sukūrė savotišką ir lanksčią darbo sistemą. Už įvairaus pobūdžio darbus bendruomenės narys gaudavo tam tikrą kiekį „kreditinių valandų“. Pavyzdžiui, valandos trukmės darbas laukuose buvo įvertintas trimis kredito valandomis, o valanda tvarkymosi namuose – viena kredito valanda. Tačiau po kurio laiko šitos sistemos buvo atsisakyta ir dabar yra nustatytas minimalus darbo valandų skaičius per savaitę.

Kai vaikai yra bendri

Šiandien kiekvienas bendruomenės narys kas mėnesį gauna 103 dolerius – tiek priklauso už 42 valandas įvairaus darbo per savaitę. „Twin Oaks“ bendrijoje dirba ir vaikai: nuo 4 metų jie privalo dirbti bent valandą per savaitę: ar tai būtų pagalba nuomų ruošoje, ar nuimant derlių. Tokia pati norma taikoma ir perkopusiems penkiasdešimtmetį.

Nors bendrijos narių pajamos yra gerokai mažesnės už pragyvenimo minimumą, niekas nesiskundžia, mat turtu dalijimąsi bendrai.

Bendruomenės nariai kartu augina grūdus, vairuoja bendrus automobilius (remonto išlaidos yra dalijamos visiems nariams), miega dideliuose namuose, kuriuose telpa daug žmonių, ir kartu augina vaikus. Kiekvienas turi teisę užsiimti seksu su tuo, su kuo nori.

Tačiau jei norima susilaukti kūdikio, reikia gaut bendruomenės sutikimą. Juk vaiku rūpinasi ne tėvai, o visa bendruomenė.

„Būdami „Twin Oaks“ bendrijoje niekada nepraturtėsite. Jūs niekada neatsidursite ir visuomenės viršūnėje. Tačiau niekada nebūsite vargšu, netapsite bedarbiu, visuomet sulauksite gydytojų pagalbos ir turėsite stogą virš galvos. Tai toks kompromisas, su kuriuo sutinka tie, kuriems čia gera“, – pasakoja vienas bendrijos narių.

Nepilnamečius prižiūri 22 „Twin Oaks“ nariai. Mokyklinį ugdymą vaikai gauna čia pat – pagrindiniame bendruomenės pastate yra buriamos mokinių klasės.

Vaikams, kaip ir tėvams, yra leidžiama nuodotis internetu, tačiau videožaidimai ir ginklai yra uždrausti. Kita vertus, žiūrėti filmus, serialus ir laidas „Twin Oaks“ nėra draudžiama.

Komunos nariai labiau mėgsta aktyvias pramogas. Vos ne kas vakarą čia organizuojami šokiai, diskusijos apie naujausią literatūrą, yra statomi spektakliai ir miuziklai. Aptariamos naujienos iš „didžiojo pasaulio“ geriant arbatą, arba leidžiamas laikas žaidžiant stalo žaidimus.

Valdos - 180 hektarų

Šiai bendruomenei priklauso 180 hektarų žemės. Didžiausia dalis yra skirta agrarinėms kultūroms sėti, gyvulininkyste bendruomenė praktiškai neužsiima – principai prieš smurtą ir prievartą draudžia valgyti gyvūnų mėsą. Karvės laikomos tik dėl pieno.

Pinigai iš vaisių ir daržovių pardavimo keliauja į bendrą biudžetą, iš kurio vėliau skaičiuojami atlyginimai. Kitas pajamų šaltinis – hamakų ir tofu gamyba. Ekologiški produktai yra reguliariai parduodami netoli esančio miesto gyventojams.

Kai kurie bendruomenės nariai dirba ir už savo teritorijos ribų. Visas jų uždarbis keliauja į bendrą biudžetą.

Griffin Korpus ilgą laiką dirbo siūlų gamybos kompanijoje. Visą savo atlygį atiduodavo bendruomenei, kol galiausiai išėjo iš darbo ir galutinai persikėlė į „Twin Oaks“ kartu su savo vyru ir aštuonmete dukterimi. „Nuostabu, kai name yra trys miegamieji su gerais baldais, skalbimo mašina ir kondicionierius. Tačiau tai niekis palyginus su bendruomenės parama, kurią tu patiri būdamas čia“, – sako Griffin.

Religinė tolerancija

Bendruomenėje karaliauja visiška tolerancija. Čia yra ir įvairių krikščionių, ir pagonių, ir budistų. Visos religinės šventės švenčiamos bendruomenėje, ar tai būtų katalikų padėkos diena, ar pagonių pavasario ir rudens lygiadienių šventės. Dar viena svarbi šventė, apjungianti visą bendruomenę – komunos įkūrimo diena, birželio 16-oji.

Nors absoliuti dauguma narių gerai atsiliepia apie savo gyvenimą, kartais kai kurie nariai palieka bendruomenę. Paskutinis narys - 22-metė Imani Cullen, kuri nesugebėjo rasti bendros kalbos su bendraamžiais „Twin Oaks“, todėl prieš keletą metų išvyko mokytis į valstybinį koledžą. „Vienu momentu man tapo sunku gyventi bendruomenėje, sunkiau nei už jos ribų“ – prisipažino mergina.
Vis dėlto ji neatmetė galimybės, jog baigusi mokslus grįš atgal į bendruomenę. Ir bendruomenėje, anot Cullen, ji bus visada laukiama.