Viena tokių istorijų turėtų sudominti ir Lietuvos skaitytojus – rusų leidinys „Moskovskij komsomolec“, pasakodamas apie Antrojo pasaulinio karo radinius, mini ir Baltijos šalis. Tiesa, leidinys nenurodo, nei kokioje šalyje ši istorija nutiko – Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje, nei koks straipsnyje minimas kelias buvo tiesiamas, tad galima spėti, kad tai viso labo yra tik viena iš „miesto legendų“. O galbūt taip iš tiesų buvo nutikę?

Jūsų dėmesiui pateikiame leidinyje „Moskvoskij komsomolec“ išspausdinta istoriją.

Ši istorija nutiko Baltijos šalyse 1960-ųjų viduryje. Buvo suprojektuota naujo automobilių kelio trasa. Pagal projektą kelias turėjo būti tiesiamas kaimo pakraštyje, jokie statiniai neturėjo būti kliudomi, tik gabalėlis kraštinio žemės sklypo atsidūrė zonoje, kur turėjo vykti kelio tiesimo paruošimo darbai – būtent čia stūksojo valstiečio rūsys.

Pas šeimininką užsuko kelininkų atstovai, paaiškino situaciją ir pasiūlė: nurodykite kitą jums patogią vietą ir mūsų darbininkai nemokamai pastatys jums naują rūsį. Tačiau vietos gyventojas kategoriškai atsisakė priimti pasiūlymą. Derybos truko dar kelias dienas: valstietį stengėsi įkalbėti, aiškino, kad jo rūsys yra jau senas ir jį vis tiek reikės griauti, tačiau užsispyręs žmogus nenorėjo nė girdėti kelininkų kalbų.

Viskas baigėsi tuo, kad kelininkai nusprendė veikti jėga: vieną dieną į sklypą atvažiavo buldozeris, ekskavatorius. Tačiau kai šeimininkui buvo norima pranešti, jog prasideda darbai, jo niekur nebuvo įmanoma rasti – namai buvo tušti.

Prieš sulygindami rūsį su žeme, darbininkai nusprendė į jį žvilgtelėti ir pernešti rakandus bei produktų atsargas į kitą vietą. Tačiau užėję į vidų vyrai aiktelėjo iš nuostabos – pasirodo, rūsys buvo visai ne rūsys, o užmaskuotas bunkeris! O šiame požeminiame bunkeryje stovėjo vokiečių tankas! Šarvuota kovos mašima buvo geros būklės. Po to, kai buvo išardytas rūsys ir paruošta aikštelė tankui išvažiuoti iš požemio, liko tik į baką įpilti kurą, įdėti traktoriaus akumuliatorių – ir pabaisa su fašistų kryžiais ant bokštelio, po kelių dešimtmečių, praleistų slėptuvėje, išvažiavo į dienos šviesą.

Tankas matyt buvo paslėptas pačioje Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, kad juo galėtų naudotis miško broliai, veikę šiuose kraštuose po karo. Tačiau patikslinti visų šio „turto“ atsiradimo aplinkybių buvo neįmanoma - valstietis, kuriam ir priklausė šis rūsys, pabėgo.

Štai tokia „Moskovskij komsomolec“ istorija, papasakota apie „pribaltikoje“ rastą neįprastą lobį. Sprendžiant pagal kai kurias detales, tai labiau primena mitą, „miesto legendą“, o galbūt žurnalistų fantaziją. Tačiau gali būti ir tiesa – portalas vyriskai.lt neseniai rašė apie šiemet viename Vokietijos miestelyje, senolio rūsyje rastą „Panterą“. Tiesa, iš šio tanko kovinė įranga buvo išmontuota, o pabūklo vamzdis sugadintas. Portalo skaitytojai savo versijomis kviečiami pasidalinti komentaruose.