Dmitrijaus Peskovo, prezidento spaudos atstovo, laikrodis jo žodžiais, „kainavo žymiai pigiau, o kiek – niekieno reikalas“. Tai tapo ne tik labiausiai aptariama tema Rusijos internetinėje erdvėje, bet ir prielaida pasidomėti kitais D.Peskovo brangiais žiedais, o taip pat ir kitų pareigūnų, parlamentarų bei valdžios žmonių aksesuarais.

RBC nusprendė tęsti didelio masto tyrimą, remdamiesi nuotraukomis, kuriose buvo užfiksuoti svarbių valstybės vyrų segimi laikrodžiai. Ekspertai buvo paprašyti identifikuoti laikrodžių modelius. Vertė buvo nustatoma remiantis internetinių parduotuvių kainomis bei laikrodžių rinkos atstovų įkainiais.

Kaip parodė tyrimo rezultatai, tikslaus laiko mėgėjai pirmenybę teikia ne vietinės gamybos laikrodžiams: tik 3 iš 20 laikrodžių buvo rusiškos gamybos.

RBC duomenimis, brangiausiu riešo aksesuaru gali pasigirti Čečėnijos galva Ramzanas Kadyrovas. Niekada privačiame sektoriuje nedirbęs vyras segi šveicariško prekės ženklo „Greubel Forsey“ 280 tūkst. dolerių vertės laikrodį, kurio tiražas yra viso labo 33 vienetai. Kada jie buvo įsigyti, RBC nepavyko nustatyti, tačiau jei tai 2015 metų prekė, tai apytikrė kaina būtų 16 mln. rublių (226 tūkst. eurų), o tai yra gerokai pigiau nei D. Peskovo laikrodukas. R. Kadyrovo spaudos sekretorius nepateikė informacijos apie jo vadovo laikrodžio modelį ir jo kilmę.

Tarp tų, kurie palaiko ir remia Rusijos prekės ženklus – Ministro Pirmininko pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius, pasirinkęs „Raketą“. Jo kolega Dmitrijus Rogozinas segi „Pionierių kosmosas“ serijos laikrodį, o Dūmos pirmininkas Sergėjus Naryškinas – „Niką“.

„Rusijos geležinkelių“ prezidentas Vladimiras Jakuninas užimtų garbingą prizinę vietą su laikrodžiu „A. Lange & Sohne“, kurio 165 vienetų tiražas buvo išleistas 165 metų bendrovės jubiliejaus proga. „A. Lange & Sohne“ nustatė ir pranešė, kad rekomenduojama kaina 2013 metais, prieš rublio kurso kritimą, apytiksliai buvo 5,7 mln. rublių (apie 81 tūkst. eurų). To meto kaina buvo mažiausiai keturis kartus didesnė už 2009 metais Jakunino įsigyto laikrodžio kainą: tuo metu jis nešiojo to paties prekės ženklo laikrodį „Grand Lange“ su juodu ciferblatu. Rusijos geležinkelių spaudos tarnyba atsisakė komentuoti vadovo laikrodžio vertę bei kilmę.

Finansinės grupės VTB prezidentas Andrejus Kostinas, priešingai, pradėjo nešioti pigesnius laikrodžius: „Breguet Tourbillon automatic Power Reserve“ už 140 tūkst. dolerių, beveik 2 kartus pigesnis nei „Patek Philippe Sky Moon“, kurį jis nešiojo 2009 metais. „Andrejus Kostinas valstybės tarnyboje nebedirba nuo 1991 metų, - pranešė spaudos tarnyba. – Nuo to laiko ir iki šiol jis dirba įvairiose komercinėse struktūrose, jo pajamos jam leidžia nešioti bet kokius laikrodžius, kokių tik įsigeis. Be to, kadangi A. Kostinas nedirba valstybės tarnyboje, jam negalioja įstatymas, draudžiantis gauti brangias dovanas“.

„Sberbanko“ prezidentas Germanas Grefas ištikimas savo „Breguet“, kuris 2009 metais kainavo 14 tūkst. dolerių. Banko spaudos tarnyba pranešė RBC, kad neketins komentuoti to, kas neliečia banko veiklos klausimų.

„Rusneft“ prezidentas Igoris Sečinas nešioja platininį „Rolex“, kurio vertė sieka 60 tūkst. dolerių. „Rolex“ nešioja ir teisininkas, vaikų teisių gynėjas Pavlas Astachovas. Jo modelis kainuoja 50,8 tūkst. dolerių. O štai valstybės veikėja ir diplomatė Valentina Matvienko nešioja įvairius laikrodžius: ji turi ir 30 tūkst. dolerių vertės „Chanel“, ir ryškų itališkos markės „Toy Watch“, kuris su nuolaida kainuoja 60 svarų. V Matvienko yra atostogose, todėl pakomentuoti savo laikrodžių ji negali – portalui RBC sakė jos atstovai.

Kai kurie politikai pasirodė atviresni ir netgi sutiko papasakoti, kaip ir kodėl pas juos atsirado brangūs aksesuarai.

Kremliaus administracijos vadovo pavaduotojas Viačeslavas Volodinas, pavyzdžiui, paskutinius kelrius metus teikia pirmenybę „Glashütte“ laikrodžiui („Glashütte Original Classic Pilots Chrono Navigator Date“). Pasak V. Volodino, tai jo mylimiausias laikrodis, kainuojantis 6 tūkst. dolerių. Vienas pareigūno V.Volodino aplinkinių prasitarė, jog jis visada jam pavydėjo jo gebėjimo surasti stilingus, bet ir nebrangius laikrodžius.

Pašnekovas neatsakė į klausimą, ar laikrodis buvo nusipirktas ar gautas dovanų, tačiau papasakojo, kaip kartą vienas lankytojas padovanojo V.Volodinui rankinę su suvenyrais, o jos apačioje buvo laikrodis. Kai jis jį pamatė, jo atstovas buvo priverstas pasivyti lankytoją ir atiduoti dovaną.

Sergejaus Naryškino karjeros biografija yra kiek panaši į V.Volodino. Dabar jis yra Dūmos pirmininkas (V. Volodinas buvo pirmininko pavaduotojas), o iki tol, kaip ir V. Volodinas, užėmė pareigas vyriausybėje. Šiandien S. Naryškino riešą puošia rusiško prekės ženklo „Nika“ laikrodis, ir jis juo labai patenkintas, pranešė jo spaudos atstovė Jevgenija Čuganova. O prieš tai jis turėjo šveicarišką laikrodį, kurį jis gavo dovanų iš Vladimiro Jakunino 50-ojo gimtadienio proga. Spaudos atstovė neatskleidė laikrodžio modelio ir prekės ženklo. 2009 metais S. Naryškinas segėjo šveicarišką laikrodį „Philippe Annual Calendar“, kurio vertė siekė 29,7 tūkst. dolerių.
Tuo metu būsimas parlamento pirmininkas vadovavo Vyriausybei, o V. Jakuninas buvo „Rusijos geležinkelių“ viceprezidentu. „Jų šeimos jau ilgai bendrauja“ – paaiškino J. Čugunova. Abu jie baigė Leningrado mechanikos institutą, po kurio abu mokėsi KGB Raudonosios vėliavos institute.

Valstybės Dūmos pavaduotojas Aleksandras Chinšteinas patvirtino, kad jis nešioja „Longines“ (vertė – apie 5 tūkst. dolerių). Pasak deputato, tai Rusijos generalinio prokuroro dovana. Jo žodžiais, jam jis įteiktas kaip atlygis už indėlį į teisinės sistemos plėtrą: „Aš jį nešioju jau septintus metus, tai mano vienintelis laikrodis“.

Prieš šešerius metus generalinis prokuroras, kaip ir šiandien, buvo Jurijus Čaika, o A. Chinšteinas jau dirbo Dūmoje. Ten jis perėjo iš vieno laikraščio, kuriame užsiėmė žurnalistiniu darbu.
Jo kolega, praeityje garsus boksininkas Nikolajus Valujevas patvirtino, kad nešioja „Graham“ laikrodį. Pasak jo, jaksesuarą nusipirko neseniai – 2010-2011 metais. Kainos jis neįvardijo, o ekspertai jo vertę įvardija apie 17 tūkst. dolerių

Pagal įstatymą, Rusijos pareigūnams negalima gauti jokių dovanų, susijusių su jų pareigų vykdymu ž visos dovanos turi būti perduotos į skyrių, kuriame dirba.

Kaip pareiškė valstybės tarnautojų ekspertas Pavelas Kudiukinas, viena vertus, taisyklės neleidžia pasilikti dovanų sau, jei jos buvo gautos kaip profesinės veiklos atlygis, tačiau nėra nustatyta, kaip elgtis, jei dovanos tarnautojui įteiktos iš draugų ar pažįstamų. „Jei dovana tarnautojui buvo įteikta vaikystės draugo, reikia išsiaiškinti, ar tarp jų yra kokie nors darbiniai santykiai. Jei yra – tuomet kyla interesų konfliktas ir tokios dovanos nederėtų priimti“. – mano P. Kudiukinas. Valstybės tarnautojui, priėmusiam tokią dovaną, mažiausiai gali grėsti drausminė nuobauda.