Bandei prisiminti paskutinį matytą futbolo mačą. Prisiminei neseniai vykusias šachmatų varžybas. Skaičiavai tavo mėgstamo sumuštinio gamybos žingsnelius. Tačiau kuo labiau stengiesi atitolinti orgazmą sekso metu, tuo greičiau jį pasieki. Ir tu toks ne vienas.

Pasak Vašingtono universiteto urologo Tomo Walsho, su ankstyvos ejakuliacijos problema susiduria kone kiekvienas vyras vienu ar kitu gyvenimo laikotarpiu. T.Walsho manymu, yra du problemos sprendimo būdai: kūno ir dvasios gydymas. Pirmasis susijęs su pojūčiais, kurie patiriami sekso metu, o kitas – su nerimo, streso ir kitų psichinių sutrikimų, trumpinančių seksą, šalinimu.

Kelių specialistų paprašėme įvardinti bei apibūdinti pačius efektyviausius ankstyvos ejakuliacijos problemos sprendimo būdus. Bet būk atsargus: T.Walshas rekomenduoja pirmiausia juos išbandyti vienumoje, o tik po to – su partnere sekso metu.

Biologinis grįžtamasis ryšys


Kaip aiškina T.Walshas, turima omeny tai, kad tu gali reguliuoti savo neurofiziologiją, t.y. kaip tavo kūnas reaguoja į pojūčius. Egzistuoja įvairūs biologinio grįžtamojo ryšio tipai, tačiau ankstyvos ejakuliacijos gydymui, anot T.Walsho, labiausiai tinkantis yra šis būdas: pasiekti orgazmo ribą, o po to sustoti, tol, kol sugebėsi visiškai sukontroliuoti savo susijaudinimą. „Kartojant tai daug kartų, sugebėsi savo smegenis ir kūną išmokyti geriau kontroliuoti orgazmą“ – priduria sekso terapeutė Emily Morse.

Suspaudimas

Jei jauti artėjantį orgazmą, sustok ir suspausk varpos galvutę. „Suspausk ją atsargiai didžiuoju ir rodomuoju pirštais taip, kad susispaustų ir šlaplė“ – pataria sekso terapeutas Ianas Kerneris, knygos „Ji baigia pirma“ autorius. Suspaudimas sumažina seksualinę įtampą, kas leidžia atitolinti orgazmą. Walshas šį metodą įvardija kaip kitą biologinio grįžtamojo ryšio būdą.

Visų pirma – moteris

„Jei pirmiausia padėsi baigti jai – burna, pirštais ar žaisliuku – pats faktas, kad ji jau baigė, gali dalinai sumažinti tavo įtampą“ – aiškina I.Kerneris.

Anestetikai-desensibilizatoriai

„Vietinius anestetikus, pavyzdžiui, purškalą, kurį odontologai purškia ant dantenų prieš injekciją, galima naudoti ant penio norint sumažinti jautrumą“, – sako T.Walshas. „Tinkamai vartojant, galima kontroliuoti jautrumo lygį, nepaveikiant partnerės pojūčių“. Tačiau čia reikia būti atsargiam: jautrumo trūkumas gali turėti iš esmės neigiamą poveikį erekcijai.

Kontrolė naudojant prezervatyvą

„Dauguma prezervatyvų gamintojų gamina juos su pastorinta sienele, kuri gali veikti kaip desensibilizatorius“, – primena Emily Morse. Ieškok pakuotės su užrašu „prailgina malonumą“.

Tabletės

Nemažai vyrų, norėdami pasiekti „kitokią“ erekciją, „užsimeta ratų“. Pasak T.Walsho, dauguma šių tablečių yra antidepresantai, turintys šalutinį poveikį, todėl jų vartoti nepatartina, ypač jei ankstyva ejakuliacija gyvenime nekelia didelių problemų. Bet kokiu atveju, pirmiausia geriau pasikonsultuoti su gydytoju.

Pasitark su ekspertu

„Jei tau atrodo, kad jau viską išbandei ir nematai jokio rezultato – pats laikas kreiptis į gydytoją“, – pataria T.Walshas. Netgi aukščiau nurodyti patarimai gali pasirodyti labiau efektyvūs pasitarus su specialistu. T.Walshas rekomenduoja apsilankyti pas urologą, kuris arba pats imsis spręsti problemą, arba nukreips pas kitą gydytoją.