Davidas Cheritonas

Kažkada į Davidą Cheritoną kreipėsi Sergėjus Brinas ir Larris Page‘as, norėdami, kad Stanfordo universiteto profesorius jiems padėtų užsidirbti „Google“ algoritmų pagalba. 1998 metais į šį reikalą jis investavo 100 tūkst. dolerių ir davė patarimų, dabar jo turtas siekia per 1,3 mrld dolerių. Tačiau net ir tapęs turtingu, jis nepaliko savo pareigų universitete ir iki šiol Stanforde dėsto kompiuterines technologijas. Jis niekingai vertina pasipūtimą: „ Kažkas ne taip yra su žmonėmis, kurie statosi namus su 13 vonios kambarių“.

Profesoriaus išlaidų sąrašas yra kuklus – „Honda Odyssey“ automobilis ir plaukiojimas banglentėmis atostogų metu Havajuose. Namą Palo Alte jis įsigijo dar 1981 metais, mėgsta važinėtis dviračiu arba savo senuoju „Volkswagen“, kerpasi pats, skraido įprastais lėktuvais ir nešioja pigius džinsus.

Sergejus Brinas


Galima manyti, kad Sergėjus Brinas iš profesoriaus D.Cheritono perėmė panieką prabangiems drabužiams ir aksesuarams. Kaip ir Markas Zuckerbergas, vaikinas rengiasi kaip jaunas amerikietis, gaunantis vidutines pajamas: guminė „Crocs“ avalynė, megzta kepurė, kuprinė, džemperis ir džinsai. Be to, S.Briną yra matę bevažiuojantį Niujorko metro, ir jei ne „Google“ akiniai, vargu, ar kas jį būtų atpažinęs.

Duodamas interviu „The Guardian“ vienas „Google“ įkūrėjų pareiškė: „Kuklumo aš išmokau iš savo tėvų. Iki šiol žiūriu į kainas, nors stengiuosi tai daryti rečiau.“ SBrinas apsiperka „Costco“ bei mėgsta gaminti pats.

Sergejus Brinas. Reuters/Scanpix nuotr.

Ingvaras Kampradas

Turtingiausias Švedijos žmogus ne veltui save vadina socialistu – gyvenime visur laikosi saikingumo taisyklės. Ingvaras Kampradas mano, jog jis negali pirkti prabangių prekių, nes kiti ims sekti jo pavyzdžiu. Jo šveicariškas namas yra apstatytas nebrangiais jam priklausančios „IKEA“ baldais. Yra nuotraukų su žmona, kuriose jie atrodo kaip niekuo neišsiskiriantys Švedijos pensininkai, išeinantys iš „IKEA“ parduotuvės nešini mėlynais plastikiniais maišais. Viešasis transportas I.Kampradui nėra svetimas, pietauti jis eina į pigius restoranuos, o prekes renkasi už geriausias kainas. „Volvo“ vairuoja jau ilgus metus ir keliauja ekonomine klase. Viename interviu jis yra paminėjęs, kad vienintelės jo silpnybės, kurias karts nuo karto sau leidžia patenkinti – brangus kaklaraištis ir švediški ikrai.

Carlosas Slimas

Meksikiečių verslininkas, „America Movill“ savininkas Carlosas Slimas kartu su Billu Gatesu ir Warrenu Buffettu įeina į pačių turtingiausių pasaulio žmonių trejetuką (turto vertė - 77,1 mlrd. dolerių). Taip pat kaip ir amerikiečių kolegos, Slimas pasižymi demokratiškumu.
Jis gyvena 6 kambarių name, nusipirktame prieš 30 metų, su viešbučio kambario Manhetene dydžio miegamuoju ir nedideliu baseinu. Tačiau pastate yra išstatyta Rodeno skulptūrų kolekcija, taip pat galime pasigrožėti Renuaro ir Van Gogho paveikslais. Milijardierius pats vairuoja automobilį, nesinaudoja kompiuteriu ir nešioja paprastą laikrodį -kalkuliatorių.

Azimas Premji

16,5 mlrd. dolerių turto savininkas Azimas Premji įeina į turtingiausių žmonių Indijoje trejetuką ir šioje šalyje vadinamas „Pono Skrudžu“. Savo pavaldiniams „Wipro Limited“ šeimininkas liepia taupyti popierių bei elektros energiją (jis pats ir patikrina, ar po darbo dienos visos šviesos yra išjungtos). Milijardierius neturi asmeninio vairuotojo, ilgą laiką jis pats vairavo 1996 metų „Ford“ automobilį. Komandiruočių metu A.Premji vietoje penkių žvaigždučių viešbučių mieliau renkasi svečių namus. Bangaloro oro uoste jis naudojasi taksi ar rikšomis. Savo šeimos jis taip pat nelepina: žmona vairuoja nedidelį „Fiat“, o per sūnaus vestuves maistas buvo patiektas popierinėse lėkštėse.

Azimas Premji. Vida Press nuotr.

Amancio Ortega

Turtingiausias Ispanijos žmogus, „Zara“ įkūrėjas Amancio Ortega (jo turtas vertinamas 64,5 mlrd. dolerių), palikęs savo pėdsaką mados sferoje, kasdien nešioja tuos pačius paprastus drabužius – marškinėlius, švarkus, batus bei džemperius. Prieš jam išeinant dirbti nepilnos darbo dienos grafiku, jis su savo darbuotojais kiekvieną dieną eidavo pietauti į „Zara“ kavinę. „Visiškas normalumas“ – taip A.Ortegos gyvenimo būdą apibūdina jo draugas, pažįstamas nuo jaunystės laikų.

Gimtojoje Galisijoje milijardierius vaikšto piligrimų keliais, savo užmiesčio name augina ožkas ir vištas, kasdien pusryčiauja „La Coruna“ klube kartu su savo pažįstamais. Ortega turi prabanga nepasižymintį butą, ilgą laiką vairavo „Audi A8“. Kukli buvo ir jo amžinaatilsė žmona Rozalija Mera, kuri apsipirkdavo turguje bei pietaudavo nedidelėse kavinėse Korunoje. 

Amancio Ortega. Scanpix nuotr.

Chuckas Feeney

Milijardierius, pasakęs „aš ruošiausi dirbti,o ne praturtėti“, yra nuoseklaus gyvenimo būdo. Nemažą dalį savo turto vienas „Duty Free Shoopers Group“ steigėjų yra paaukojęs labdarai. Chuckas Feeney neturi savo nuosavo namo, nei automobilio, rengiasi kaip statistinis amerikietis pensininkas, nešioja „Casio“ laikrodį už 15 dolerių ir iš vynų paprastai renkasi antrą pagal pigumą.

Hansas Rausingas

Antrasis po I.Kamprado turtingiausias žmogus Švedijoje (turtas - 12,5 mlrd. dolerių) yra labai skrupulingas pinigų klausimu. Viena vertus, maisto pakuočių „Tetra Pack“ verslo paveldėtojas turi didelį turtą Anglijoje, Rytų Sasekse, kur milijardierius veisia elnius ir šernus. Kita vertus – Hansas Rausingas stengiasi taupyti: daug metų nešioja pigų „Timex“ laikrodį, kerpasi pas kaimo kirpėją ir reikalauja nuolaidos pensininkams pirkdamas bilietus į renginius.

Frederikas Meijeris

Netgi turintis kompaniją su 14,2 mlrd. dolerių apyvarta, „Meijer“ parduotuvių įkūrėjas Frederikas Meijeris važinėjo automobiliu iki tol, kol jis nepataisomai sugesdavo, nešiodavo pigius kostiumus ir verslo kelionių metu apsistodavo nebrangiuose moteliuose.

Zongas Tsinhou ir Li Ka-Shing 


Du turtingieji Kinijos verslininkai, kaip ir Jackas Ma, pasižymi nepaprastu kuklumu. „Wahaha Soft Drinks“ įkūrėjas Zongas Tsinhou, turintis turto už 12 mlrd. dolerių, per dieną išleidžia 20 dolerių ir nešioja pigius džinsus ir sportbačius. „Žmonės nepastebi, ar aš apsirengęs už 1000 juanių, ar už 100, tai kam išlaidauti?“ – sako jis. Z.Tsinhou malonumą teikia tik rūkymas ir arbata. Kitas kinų verslininkas, „The Hutchison Whampoa“ savininkas Li Ka-Shingas (jo turtas vertinamas 27,9 mlrd. Dolerių), ilgą laiką nešiojo 50 dolerių vertės laikrodį „Seiko“.