10. Airijos respublikos armija (IRA)

Ši revoliucinė organizacija Airijoje 1917 metais buvo suformuota iš vietos savanorių. IRA pradėjo nepriklausomybės karą prieš britus 1919–1921 m. Nepriklausomybės karas buvo itin žiaurus, abiejose kovojančiose pusėse palikęs daug aukų. IRA buvo treniruojama kaip partizanų būrys, todėl puikiai mokėjo atlikti greitus puolimus ir pulti iš pasalų. Kai baigėsi karas, Didžioji Britanija ir Airija pasirašė sutartį, kuri nulėmė skilimą IRA viduje – ji skilo į kelias frakcijas. 1997 metais keliolika ekstremistiškai nusiteikusių kovotojų susibūrė po „Tikrosios IRA“ (Real IRA) vėliava – paskutinė jų ataka užfiksuota 2000-aisiais. Manoma, kad šioje kol kas didesnio aktyvumo nerodančioje grupuotėje yra apie kelis šimtus narių. 

9. Naksalitai

Šios grupuotės pavadinimas kilo nuo kaimelio, iš kurio jie kilę, pavadinimo – Naksalbario, esančio Vakarų Bengalijoje. Naksalitai yra siejami su Indijos komunistų partija (maoistais) arba „CPI-M“. Grupuotės veiklos pradžia – Kanu Sanyalo vadovaujamas 1967 metų žiaurus sukilimas, kuriuo buvo siekiama žemes paskirstyti bežemiams. Naksalitai buvo paskatinti Mao Zedongo, tuometinio Kinijos komunistų partijos pirmininko, kuris teigė, kad jie turėtų jėga nuversti valdžią ir aukštesniajai klasei priklausančius žmones. Po 1970-ųjų metų naksalitų judėjimas gavo reikšmingą impulsą – studentai pasitraukė iš Kalkutos koledžų tam, kad prisijungtų prie šio judėjimo. Grupuotės tikslas buvo žudyti daug valdžios turinčius asmenis ir kurstyti pilietinį karą. 1971 m. tuometinė ministrė pirmininkė Indira Gandhi pradėjo operaciją, vadinamą „Stiplčezas“, kurioje taip pat dalyvavo Indijos armija. Operacijos metu buvo nužudyta daug naksalitų ir dar daugiau jų įkalinta. Dabar, nors jų skaičius yra sumažėjęs, naksalitai vis dar veikia – jie žudo policininkus, civilius ir apsaugos darbuotojus. Buvęs Indijos premjeras Manmohanas Singhas yra juos pavadinęs „didžiausia grėsme nacionaliniam saugumui“.

8. „Boko Haram“

Ši karinė islamistų grupuotė Nigerijoje yra finansuojama „Al-Qaeda“. Jie skelbiasi netoleruojantys Vakarų švietimo sistemos – žmonija dar puikiai prisimena 200 mergaičių iš Nigerijos pagrobimą. „Boko Haram“ (išvertus reiškia „Vakarų mokymas yra nuodėmė“) įtariama prisidėjusi prie 5000 civilių nužudymo 2009–2014 m. „Boko Haram“, įkurta kaip „Sunni Islamic“ būrys, nuožmiai gina šariato įstatymą. Grasindami nuversti valdžią, kurią kaltina esant per daug atvira Vakarų kultūrai, „Boko Haram“ yra žinomi kaip baimę nešantis būrys, žudantis žmones, praktikuojančius ne islamišką elgesį, pavyzdžiui, vartojančius alkoholį. Sektos įkūrėjas Mohammedas Yusufas viename interviu sakė, jog teorija apie tai, kad Žemė yra apvali, rekia atmesti, nes ji sukurta Vakaruose. Nigerijos valdžia nesugeba susidoroti su jų augančia karine galia ir tai parodo 2011 m. birželį įvykęs Jungtinių Tautų buveinės Abudžoje bombardavimas. 

7. FARC

Kolumbijos kairiųjų pažiūrų sukilėlių grupuotė FARC buvo įkurta 7-ąjame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Jie teigia esantys marksistinė-leninistinė grupuotė su užlėpta anti-imperalistine idėja. Pagrobimai, plėšikavimai, nelegali kalnakasyba – tokia yra nuolatinė FARC veikla. 1962 m. Kolumbijos valdžia mobilizavo civilių grupes, kad šios bendradarbiautų su armija ir kartu priešintųsi FARC keliamai grėsmei. 2002 m. buvo išsiaiškinta, kad FARC savo laiku buvo parėmusi IRA beveik 2 milijonais dolerių, gautų už prekybą narkotikais. Grupuotei FARC buvo priskirta daugybė žudymų, bombardavimų ir teroristinių aktų Kolumbijoje ir ji buvo pavadinta viena didžiausių prekybos narkotikais organizatorių pasaulyje. Nors dabar jie nebėra tokie aktyvūs, nei buvo seniau, FARC vis dar išlieka grėsme Kolumbijos saugumui.

FARC graffiti Kolumbijoje. AFP/Scanpix nuotr.

6. „Hezbollah“

Libane įsikūrusi šiitų karinė grupuotė yra laikoma galingesne už Libano armiją. Musulmonai „Hezbollah“ įkūrė norėdami 1982 metais atremti Izraelio invaziją į Libaną. Jų tikslas buvo apibrėžtas tiksliai – jie norėjo pašalinti bet kokį Vakarų įtakos buvimą (ypač amerikiečių) iš Libano. „Hezbollah“ yra apmokoma ir remiama Irano, taip pat jos atrama laikoma Sirija. 1983 m. įvykę JAV ambasados Libane bombardavimai, Libano įkaitų krizė 1982–1992 m., Izraelio ambasados Londone užpuolimas 1994 m., Kanados oro skrydžio „901“ užpuolimas Panamoje 1994 m. ir daug daugiau teroristinių veiklų yra priskiriamos būtent šiai grupuotei.

„Hezbollah“ sekėjas. Reuters/Scanpix nuotr.

5. ISIS

„Irako ir Sirijos islamo valstybė“ – tai sunistų džihadistų grupuotė, įsikūrusi Azijos pietvakariuose. ISIS trokšta kontroliuoti didžiąją dalį musulmonų populiacijos. Jie turi galią Irake, Sirijoje, Palestinoje ir kitur. Grupuotė yra įvykdžiusi itin žiaurių aktų ir pažeidinėja žmogaus teises. Ji ypač išaugo pastaraisiais metais - dabar ji savo gretose turi beveik 80000 kovotų Irake ir Sirijoje. Nesuskaičiuojamuose ISIS reiduose buvo nužudyta daug piliečių, tarp kurių – ir vaikų. Grupuotė liūdnai garsėja savo nežmonišku elgesiu su piliečiais, pavyzdžiui, žmonių padeginėjimais. Manoma, kad ISIS taip pat yra įvykdžiusi seksualinių nusikaltimų. Pastarieji jų veiksmai paskatino JAV, Didžiąją Britaniją, Vokietiją ir daug kitų šalių pradėti įvairias operacijas, kurių tikslas – įsiskverbti į grupuotės narių gretas ir kovoti su augančiu nusikalstamumu.

4. „Tehrik-i-Taliban“

Ši grupuotė taip pat žinoma kaip „Tehrik-i-Taliban Pakistan“ (TTP), dalis įvairių islamistų grupių, kurios aktyviai veikia prie Afganistano ir Pakistano sienos. Jų tikslai – nuversti Pakistano valdžią, nugalėti NATO pajėgas Afganistane ir priversti paklusti šariatui. Grupuotė, kuriai vadovauja Maulana Fazlullah, netiesiogiai bendradarbiauja su Afganistane veikiančiu Talibanu. 2010 metais įvykęs automobilio bombardavimas Taimso aikštėje, manoma, buvo įvykdytas šios grupuotės. TTP prisipažino esanti daugelio atakų kaltininkė, tarp kurių – savižudžių susisprogdinimai, Jungtinių Tautų buveinių bombardavimai, Pakistano karininio jūrų laivyno uosto ir kariuomenės bazių atakos. 

3. „Lashker-e-Toiba“

2008 metų lapkričio 26 dieną, dešimt nusikaltėlių, susibūrę į „Lashker-e-Toiba“ gruputę, suengė skerdynes Mumbajuje. Per 60 valandų trukusį išpuolį, kurio taikiniais tapo prabangūs viešbučiai, geležinkelio stotys, žydų kultūros centrai, žuvo 169 žmonės. Buvo nukauti devyni teroristai, o sučiuptam kraupaus išpuolio organizatoriui buvo paskirta mirties bausmė – jis buvo pakartas prabėgus ketveriems metams po Mumbajaus skerdynių. Indijos pareigūnai įtarė, kad už „Lashker-e-Toiba“ nugaros slėpėsi Pakstano slaptoji tarnyba, tačiau šios šalies atstovai neigė bet kokias kalbas. Prieš Mumbajaus skerdynes „Lashker-e-Toiba“ jau buvo „pasižymėjusi“ užtaisų sprogdinimais Delyje (2005 m.), Varanasyje (2006 m.). Grupuotė garsėjo tuo, kad į savo gretas verbavo 13-14 metų paauglius iš nuskurdusių šeimų.

2. Talibanas

Prekyba narkotikais ir žmonėmis, plėšimai – Talibanas turi kuo „pasigirti“. Organizacijos pajamos per metus siekia beveik 400 milijonų JAV dolerių. Talibano judėjimo užuomazgos gimė dar praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, kuomet Sovietų Sąjunga savo ginklais ir kareiviais Afganistane bandė įtvirtinti vietos „raudonųjų“ režimą. Likimo ironija – būsimus Talibano kovotojus karo subtilybių išmokė Amerikos ir Pakistano armijų specialistai, dabar tapę didžiausiais talibų priešininkais. Talibano vardas dažnai šmėkščioja ataskaitose, kuriose minimi šlykščiausi žmonių teisių pažeidimai – etniniai valymai, moterų prievartavimai. Be abejonės, šiuo metu tai yra viena pavojingiausių teroristų grupuočių pasaulyje.

Talibano kovotojai. AP/Scanpix nuotr.

1. „Al-Qaeda“

Šios grupuotės įkūrėjai – Osama Bin Ladenas, Abdullah Azzamas ir kiti kariškiai, siekę vykdyti griežtąjį šariato įstatymą ir suvienyti musulmonus pasauliniam džihadui. 1998 metais vykdyti išpuoliai prieš Amerikos ambasadas, 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro aktas Amerikoje, 2002 m. kraujyje paskandintas Balis ir dar ne vienas žiaurus nusikaltimas žmonijai „Al-Qaeda” vardą ilgam įtvitino teroristinių organizacijų reitingo viršūnėje. Ir nors Osama Bin Ladenas 2011 metais specialios operacijos metu buvo nukautas, „Al-Qaeda” dar judina savo čiuptuvus, verbuodama savižudžius savanorius naujiems išpuoliams.