Išsilavinimas

Anglų mokslininkai ištyrė, jog remiantis statistika, aukštąjį išsilavinimą turinčių vyrų regėjimas yra du kartus prastesnis nei turinčiųjų vidurinį išsilavinimą. Žinoma, intensyvus vadovėlių skaitymas per naktis ir nuolatinis spoksojimas į kompiuterių ekraną regėjimo tikrai nepagerins, rašo portalas mhealth.ru. Ką gi daryti? Studijų, žinoma mesti neverta (jei dar studijuoji), tačiau laiką, praleidžiamą prie kompiuterio, reikėtų apriboti.

Pirštai

Pabudęs po miego ir pirštais trindamas akis gali pažeisti smulkius kapiliarus aplink akių vokus, o tai gali pasibaigti tuo, kad veido oda ims senti anksčiau laiko. Tačiau dar blogiau kai pirštais imi trinti akis po vėjo gūsio smėlėtame paplūdimyje – į akis patekusios smiltys, trinamos pirštais, gali pažeisti rageną, o tuomet akys bus ypač jautrios šviesai arba dar blogiau – gali prasidėti regėjimą susilpninanti infekcija. Kaip elgtis? Jei negali ištverti akių nepatrynęs pirštais, tuomet geriau jas trink bevardžiu, o ne rodomuoju pirštu – akims daromas spaudimas bus mažesnis.

Pratimai

Kad ir kiek oftamotologai kaltų į galvą, kad žmonėms, dirbantiems su kompiuteriais (ir ne tik) reikėtų kas valandą padaryti kelių minučių pertraukas ir atlikti keletą nesudėtingų akių mankštos pratimų, daugumai tai pro vieną ausį įeina, o pro kitą išeina. Tačiau nepamiršk – tavo akių obuoliai valdomi raumenų. Ir lygiai taip pat kaip ir tavo bicepsams, jiems taip pat reikalingos treniruotės. Žiūrėdamas į vieną tašką ekrane visą dieną nuo ryto iki vakaro niekuo akių raumenims nepadėsi – tai lygiai tas pats, kaip apriboti savo judėjimą nuo automobilio iki biuro ir atgal, o po to stebėtis silpnomis kojomis. Kaip išspręsti šią problemą? Akių mankšta – būtina. Be to, atkreipk dėmesį, kad tavo kompiuterio ekraną ir akis skirtų ne mažesnis nei 30 centimetrų atstumas. Kas dvidešimt minučių daryk trumpą, tačiau efektingą pratimą – įbesk kelioms sekundėms akis į tolį (galbūt kolegė pasipuošė palaidine su pernelyg didele iškirpte?), o po to, lyg susigėdęs, žvilgtelk į šalia esančias savo valdas: ar niekas nuo tavo stalo nenušvilpė „Panelės“? Tokį pratimą – žvilgsis tolyn-žvilgsnis artyn – pakartok penkis kartus, tai leis akims pailsėti.

Geras oras

Tikriausiai nereikia aiškinti, kad ultravioletiniai spinduliai kenkia ne tik tavo odai, bet ir akims. Todėl tu ir naudoji ne tik apsauginį kremą, bet ir užsidedi akinius nuo saulės. Tačiau saulės spinduliai, galintys tapti kataraktos ar makulopatijos priežastimi, prasiskverbia ir pro debesis. Tad ką daryti? Akiniai nuo saulės, kuomet pačią saulę dengia debesys, kai kam gali atrodyti labai keistai, tačiau juk sveikata svarbesnė, tiesa? Dabar jūs žinote, kodėl Mantas Petruškevičius, o ir kitos įžymybės, nenusiima akinių nuo saulės.

Cigaretės

Tyrimai rodo: be rūkalų negalintiems gyventi žmonės rizika prarasti regėjimą yra keturis kartus didesnė nei nerūkantiems, o kataraktos rizika yra didesnė tris kartus. Patarimas numeris vienas, žinoma, mesti rūkyti. Patarimas numeris du – triaukšti salotas pilna burna. Salotose esantis liuteinas gerina naktinį regėjimą, o beta karotenoidai, kurių daug turi morkos ir kopūstai, sulėtina tinklainės senėjimą.

Bulvių traškučiai

Kiekviename bulvių traškučių maišelyje yra nemažas kiekis druskos ir omega-6 riebalų rūgščių, kurių „dėka“ akys sausėja, o tai jas erzina. Žinoma, tuo pasižymi ne tik bulvių traškučiai – bet kuris pernelyg pasūdytas maistas. Ką daryti? Visų pirma, gerk daugiau vandens. O taip pat būtų gerai, jei valgytum daugiau lašišos. Riebi žuvis turi omega-3 rūgšties, kuri turi teigiamą drėkinamą poveikį akims.