Ir, nors tuo metu prieš akis iškyla puikiai atrodančio vyro ar vaikino atvaizdas, tačiau tenka pripažinti, kad realybė ne visuomet būna tokia, kokią ją įsivaizduojame – labai dažnai vaizdas būna tik vidutiniškas.

Tiesą sakant, ne tik vestuvių ar išleistuvių metu, tačiau ir darbovietėse, renginiuose ar kitose vietose, vyrai, vilkėdami kostiumus dažniausiai neatrodo gražiai. Kodėl gi? Ogi todėl, kad nėra atsižvelgiama į keletą svarbių detalių, kurių nepaisymas ir sukuria skirtumą tarp vyro, kuris vilkėdamas kostiumą atrodo fantastiškai ir to, kuris atrodo prastai, savo internetiniame dienoraštyje tvirtina mados apžvalgininkas Algirdas Gricius.

Algirdas Gricius. Asmeninio albumo nuotr.

Visgi, gera žinia yra ta, kad norint atrodyti stilingai ir gražiai pakanka tiesiog atkreipti dėmesį į kelias paprastas, tačiau labai svarbias detales. Garantuoju, kad jas ištaisius kiekvieną kartą kai apsivilksite kostiumą tikrai sulauksite komplimentų.

Taigi, 11 švarko ir kelnių detalių, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį vilkint kostiumą:

švarko rankovių ilgis;

švarko ilgis;

švarko pečių linija;

švarko pečių ir rankovės sujungimas;

švarko rankovės kampas;

švarko sagų sagstymas;

švarko krūtinė;

švarko apykaklė;

švarko nugara;

kelnių ilgis;

kelnių dydis.

Vyriškas švarkas

Visos žemiau aprašytos taisyklės ir patarimai galioja bet kuriam vyriškam švarkui. Jis nebūtinai turi būti kostiumo sudedamoji dalis, tai gali būti ir paprastas tamsiai mėlynas laisvalaikio švarkas.

Švarko rankovių ilgis

Per ilgos švarko rankovės, ko gero, yra dažniausiai sutinkama problema. Dėl neaiškių priežasčių vyrai, besimatuojantys švarkus, atkakliai siekia, kad rankovės būtų tokio ilgio, jog nesimatytų marškinių rankogalių. Na, beveik iki pirštų krumplių.

Nepabijokite ir pasirinkite švarką su trumpesnėmis rankovėmis. Tokio ilgio, jog matytųsi marškinių rankogaliai. Jie neturi matytis labai daug – apie 1-2 cm. Pamatysite, skirtumas bus akivaizdus.
Jeigu rankovės yra per ilgos, jas, dažniausiai, labai nesudėtingai ir nebrangiai galės jums patrumpinti siuvėjas. Todėl, jeigu švarkas jums netinka tik dėl rankovių ilgio, nepalikite jo parduotuvėje.

Beje, prieš tikrindami švarko rankovių ilgį, nepamirškite apsivilkti ir marškinių, su tinkamu rankovių ilgiu. Marškinių rankogaliai turėtų baigtis maždaug toje vietoje, kur prasideda jūsų nykštys.

Švarko ilgis

Pastarųjų kelių metų mada turi tendenciją viską trumpinti ir siaurinti. Kartais tai darant nukeliaujama taip toli, kad švarkas tampa trumpesnis už rankoves, o kelnės būna tokios siauros, kad į jas net kojų negalima įkišti.

Nors patarimų, kaip reikėtų pasirinkti teisingą švarko ilgį yra tikrai daugiau ne vienas, tačiau, mano manymu, teisingiausias būtų toks: švarkas turėtų pilnai uždengti jūsų užpakalį. Jei jis bus per trumpas, tuomet atrodys, kad yra skirtas kažkam, kas yra žemesnis už jus.

Kita taisyklė, kuria galima vadovautis, yra ta, kad, gniauždami kumščius, pirštų galiukais turėtumėte pasiekti švarko apačią. Žinoma, tiems kas turi ilgesnes rankas to gali nepavykti padaryti, todėl geriau vadovautis aukščiau esančia taisykle.

Žinoma, jeigu pirštų galiukais galite pasiekti švarko apačia, tai irgi ne sprendimas – tokiu atveju švarkas jums tikrai yra per ilgas.


Švarko pečių linija

Švarko pečių linija, pradedant apykakle ir baigiant pečiais, turi eiti visiškai tiesiai ir lygiai, be jokių susiraukšlėjimų, pakilimų ar įdubimų. Jeigu apsivilkus švarką akivaizdžiai yra pastebimi nelygumai, tuomet, greičiausiai, jis jums yra per didelis per pečius.

Ar švarko pečiai yra ne per dideli patikrinti yra labai paprasta – atsistokite šalia sienos per maždaug 20 cm ir svirkite link jos tol, kol paliesite ją. Jeigu sieną pirmiau palietė švarko pečiai, o ne jūsų ranka, tuomet jis jums yra per platus.

Švarko pečių ir rankovės sujungimas

Pakankamai dažnai pasitaikanti problema. Šios įdubos atsiranda dėl įvairių priežasčių (angliškai jos yra vadinamos „shoulder divots“): rankovės ilgis ties pečiais yra per didelis, per platūs arba per siauri švarko pečiai.

Be abejo, tikslesnes šios problemos priežastis jums galėtų pasakyti siuvėjas.
Vilkint švarką neturėtų būti jokių įdubų – rankovė turėtų su nedideliu išlinkimu gražiai kristi žemyn.
Dažniausiai šią problemą siuvėjai gali sutvarkyti, tačiau tai gali kainuoti gana nepigiai, kadangi reikia nuardyti ir vėl prisiūti rankovę. Jeigu perkate pigesnį kostiumą, geriau tuomet paieškokite kito modelio, kuris neturėtų šios problemos.

Švarko rankovės kampas

Ši problema yra labai akivaizdžiai matoma – stovint neutralioje padėtyje, nuleistomis rankomis, švarko rankovės yra susiraukšlėjusios. Taip nutinka tuomet, kai švarko rankovių prisiuvimo kampas neatitinka nuleistų, laisvai laikomų rankų kampo.

Šią problemą gali sutvarkyti siuvėjas, nuardydamas rankoves nuo pečių, pasukdamas jas pagal jūsų rankų padėtį ir vėl prisiūdamas.


Švarko sagų sagstymas

Dažniausiai pasitaikanti ir lengviausiai sutvarkoma švarko problema. Turbūt 80% vyrų, dėvinčių kostiumus ar švarkus, daro šią esminę klaidą – užsisega visas sagas. Tam, kad būtų lengviau atsiminti, galite prisiminti, kad ne viskas, kas saga, turi būti užsegama. Ypač, jei tai yra apatinė švarko saga.

Be abejo, čia pokštas, be esmės tai nekeičia – nesekite apatinės švarko sagos. Žinoma, jei švarkas turi vieną sagą (dažniausiai tai bus smokingo švarkas), tai ją užsisekite, tačiau kitais atvejais, apatinę sagą visuomet palikite neužsegtą. Taip jūs ne tik prastai atrodysite, tačiau ir gadinsite švarką – jie būna pasiūti taip, kad ties apatine saga nebūtų segami, nes kitaip tampysis medžiaga.

Švarko krūtinė

Ši problema būna tuomet, kai švarko liemuo ir krūtinė yra per maži. Pagrindiniai jos rodikliai yra besiformuojanti “X” raidės forma, kurios centras būna švarko saga, nuo krūtinės pakilę švarko atvartai bei pakilusį į viršų apatinė, nuo užsegimo į apačią einanti švarko dalis.

Taip nutinka todėl, kad švarkas yra per siauras ir, šiek tiek pajudėjus, jis negrįžta į savo natūralią poziciją, o lieka užstrigęs ties krūtine. Jeigu švarkas yra ženkliai per siauras, tuomet pakanka tik pakelti ir nuleisti rankas ir jis jau užstrigs. Dažnai dėl šios priežasties ir apatinė švarko dalis būna nenatūraliai pakilusi į viršų, kadangi ties saga susiformuoja spaudimas ir jis tiek atlapus, tiek apatinę švarko dalį išlenkia.

Norėdami patikrinti, ar švarkas nėra jums per siauras ties krūtine ir liemeniu, atsistokite į natūralią savo poziciją su nuleistomis prie šonų rankomis ir užsisekite švarko sagą. Pažiūrėkite, ar nesimato “X” raidės formos ties užsegimu, ar nekyla į viršų švarko atvartai ir, ar tiesiai į apačia nusileidžia švarko apačia.

Švarko apykaklė

Ši problema atsiranda tuomet, kai tarp švarko apykaklės ir kaklo susiformuoja tarpas. Kitaip tariant apykaklė nėra glaudžiai prigludusi prie marškinių. Į šią problemą dažnai nėra kreipiamas didelis dėmesys, tačiau, jeigu norite, kad švarkas ant jūsų gulėtų nepriekaištingai, turėtumėte šio trūkumo vengti.

Pagrindinės priežastys, kodėl šis tarpas atsiranda:

per didelė ir per plati apykaklė;

statūs pečiai;

palinkus į priekį galva;

per daug atloštos atgal rankos;

trumpas kaklas;

didelė krūtinė.

Kaip matote, priežasčių gali būti pačių įvairiausių. Labai svarbu paminėti, kad šią problemą siuvėjas ne visuomet galės sutvarkyti, todėl pirkdami švarką stenkitės jos visais būdais išvengti. Išbandykite skirtingų gamintojų švarkus kol surasite tą, kurio apykaklė jums tiks.

Švarko nugara

Tiek iš priekio, tiek iš nugaros švarkas turėtų atrodyti nepriekaištingai, todėl reikia nepamiršti pasitikrinti, kaip atrodo apsivilkto švarko nugara. Raukšlės, įdubimai ir kiti nelygumai nugaroje gali atsirasti ir dėl to, kad švarkas tam tikroje vietoje yra per platus, ir dėl to, kad per siauras.

Žiūrint iš šono, švarko nugara turėtų gražiai atkartoti jūsų pečių, nugaros ir liemens įlinkius. Jeigu taip nėra, ir švarko nugaros kontūras yra beveik tiesi linija, tuomet jį teks nešti pas siuvėją ir šiek tiek pasiaurinti.

Ne visas šias problemas siuvėjas galės pataisyti, tačiau, kurias galės, o kurių ne, sužinosite tik tuomet, kai jam nunešite švarką.

Suprantama, kad raukšlės, kurios susidaro nuo švarko vilkėjimo, nėra priskiriamos prie šios problemos ir jas dažniausiai galima panaikinti garais. Tam puikiai tiks geras garinis lygintuvas.

Kostiuminės kelnės

Ne ką mažiau, nei švarkas, svarbu yra ir kostiuminės kelnės. Elementarių taisyklių nepaisymas sugadins visą jūsų išvaizdą net, jei švarkas ir atrodys puikiai.

Kelnių ilgis

Tai yra dažniausiai sutinkama kostiuminių kelnių problema. Per ilgos kelnės tapo tokiu kasdieniu reiškiniu, kad normalus jų ilgis tapo beveik užmirštas.

O juk šią problemą taip paprasta pataisyti – tereikia kelnes nunešti siuvėjui. Dėl šios priežasties aukštesnės kokybės kelnės dažniausiai net nebūna pilnai apsiūtos.

Tad pasistenkite nemūvėti kelnių, kurių apačioje susidaro nedidelė armonika. Jeigu kelnės be atvartų, tuomet jų lūžis turėtų būti vos matomas priekyje, o gale gali jo ir visai nebūti.

Kelnės su atvartais gali būti dar trumpesnės – lūžio priekyje gali iš viso nebūti, nes papildoma medžiaga suteikia kelnių apačiai daugiau svorio ir stovint jos labai gražiai krenta tiesia linija.

Kelnių dydis

Nepriklausomai nuo kelnių modelio (platesnės jos ar siauresnės), taisyklės visoms joms galioja tokios pačios. Svarbu atkreipti dėmesį į šiuos keturis dalykus:

1. Priekinė kelnių dalis aplink užtrauktuką. Ji neturi nei veržti, nei būti per didelė. Kelnės turi gražiai priglusti prie klubų, be jokių akivaizdžiai matomų susiglamžymų.

2. Kišenės. Jeigu kelnės ties šlaunimis yra per mažos, tuomet per jas matosi vidinės kišenės. Sakoma, kad kišenės šypsosis. To taip pat reikėtų vengti. Dažniausiai su tokiomis siauromis kelnėmis jums nepavyks net prisėsti nebijant, kad jas suplyš.

3. Kelnių klešnės. Net jeigu kelnės ir yra platesnio modelio, jos turi gražiai, lygiai kristi žemyn.

4. Užpakalis. Neturi būti jokių matomų klosčių ar nelygumų. Kelnės turi glaudžiai apgaubti jūsų užpakalį, tačiau būti pakankamai laisvos, kad galėtumėt jas mūvėdami lengvai judėti.


Idealiai tinkantis vyriškas kostiumas

Taigi, koks gi gautųsi galutinis rezultatas, jeigu visos aukščiau išvardintos taisyklės būtų išpildytos? Kaip turi atrodyti idealiai tinkantis kostiumas? Štai, keli pavyzdžiai.

Reziumė

Štai toks ilgas, tačiau, tikiuosi, kad nelabai nuobodus straipsnis apie tai, kaip turėtų atrodyti idealiai jums tinkantis kostiumas. Ar įmanomą tokį nusipirkti parduotuvėje? Beveik ne. Nebent jūs būtumėt tokio pačios figūros, pagal kurią buvo siūtas kostiumas. Ar įmanoma nusipirktą kostiumą pakoreguoti pas siuvėją taip, kad jis jums idealiai tiktų? Dažniausiai ne. Esminius momentus bus galima sutvarkyti, tačiau idealiai kostiumas vis tiek neatrodys.

Iš kur tuomet tokį kostiumą gauti, paklausite jūs. Reikia siūtis. Ir sumokėti nemažus pinigus. Ar verta tai, ar ne – spręskite jūs. Visgi, mano manymu, kiekvieno vyro spintoje turėtų būti bent vienas specialiai jam siūtas kostiumas, kuris jam idealiai tiktų.