Skamba labai racionaliai, bet tik ne mokslininkams. Jie primygtinai tvirtina, kad džinsus būtina skalbti kas 4–6 dienas.

Tai kur tiesa? Veikiausiai kažkur per vidurį.

Vos kartą užsitempus džinsus ant jų jau knibždėte knibžda mikrobų. Taip pat nusėda sluoksnis odos ląstelių, jos išskiriamų natūralių riebalų ir dar viso to, kas buvo ant suolelio metro traukinyje, ant kurio sėdėjote važiuodami į darbą.

Dauguma mikroorganizmų yra sąlyginai nekenksmingi, tad neskalbdami džinsų biologinio pavojaus savo sveikatai kaip ir nesukelsite. Bet bjauraus kvapo neišvengsite. Ir žinomų džinsų gamintojų patarimai paspiginti kelnes šaldiklyje nepadės. Jame paprasčiausiai nėra taip šalta, kad žūtų ant džinsų koloniją įsteigusios bakterijos, o negyvoms odos ląstelėms bei riebalams, susikaupusiems siūlėse bei raukšlėse, į šaltį išvis nusispjauti. Sušilę iki kambario temperatūros, visi šie nešvarumai vėl ims dvokti.

Skalbti džinsus rankomis gal ir ekologiškiau, tačiau to, deja, gali nepakakti. Džinsas nėra lepus audinys ir su juo nereikia švelniai elgtis. Jį reikia dėvėti tol, kol džinsai praktiškai stovės vieni patys, tada išplauti ir negailestingai eksploatuoti vėl, iki kelnėse liks daugiau skylių nei audinio ir teks pirkti naujas.

Anot mokslininkų, kai kalbama apie džinsus, jokios alternatyvos geram trinkimui nėra. Bet džinsus skalbti labiau turėtumėte ne švaros ir savo sveikatos – nors tai, be abejo, labai svarbu, – o pačių džinsų labui.

Neskalbdami džinsinių drabužių, mes subtiliai keičiame audinio tekstūrą ir struktūrą: kuo ilgiau juos dėvime, tuo pluoštas ir gijos darosi laisvesni. Būtent dėl to džinsai išsitampo per kelius, tampa erdvesni per juosmenį, kol galiausiai visai nedailiai nukara. Ir gali greičiau plyšti.

Tai kaip žinoti, kada plauti džinsus? Dauguma specialistų sutaria, kad tuomet, kai jie jau turi kvapelį – ne anksčiau ir ne vėliau. Priklausomai nuo to, kaip gausiai prakaituojate, kiek kartų per savaitę džinsus mūvite, kokio nešvarumo aplinkoje perdien sukiojasi, tai gali būti nuo karto per du mėnesius iki sykio per pusmetį.

Termino „niekada“ neatlaiko jokio tipo audiniai, net ir džinsas.